Γόνατα έτοιμα για δράση

Βασικές ασκήσεις για να προθερμάνετε τα γονατά σας

Share

Χαλαρό τρέξιμο για 15-20 λεπτά, διατάσεις για τους κυριότερους μυς και στη συνέχεια μερικά ανοίγματα. Αυτά περιλαμβάνει για τους περισσότερους μία τυπική προθέρμανση. Είναι όμως αρκετό; Μάθετε πώς να προετοιμάζετε σωστά τα γόνατά σας και να τα προστατέψετε από πιθανούς τραυματισμούς.

Το γόνατο είναι η πολυπλοκότερη άρθρωση του σώματος και περιλαμβάνει πολλούς τένοντες και συνδέσμους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το 30% των τραυματισμών στο σώμα συμβαίνει στο συγκεκριμένο σημείο. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε ασκήσεις στην προθέρμανσή σας που να εστιάζουν στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει. Μην ξεχνάτε, ότι τένοντες και σύνδεσμοι αργούν περισσότερο να ζεσταθούν σε σχέση με τους μυς. Βάλτε στο πρόγραμμα της προθέρμανσης σας τις ασκήσεις που ακολουθούν και όχι μόνο θα αποτρέψετε τις πιθανότητες τραυματισμού αλλά θα καταφέρετε να βελτιώσετε τον συντονισμό και τη συναρμογή σας.

Μπρος-πίσω
Από όρθια θέση πιάστε τα γόνατα σας με τις παλάμες και εκτελέστε κινήσεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω, λυγίζοντας και τεντώνοντας αντίστοιχα τα γόνατά σας. Ξεκινήστε με μικρές κινήσεις προς τα εμπρός και στη συνέχεια μεγαλώστε τη γωνία. Προσοχή στη θέση της πλάτης η οποία πρέπει να είναι συνεχώς σε ευθεία.

Προσγείωση
Από όρθια θέση και με τα πόδια λυγισμένα κάντε μικρό άλμα προς τα εμπρός και προσγειωθείτε με το ένα πόδι ελέγχοντας την κίνηση της απορρόφησης του βάρους σας λυγίζοντας το γόνατο. Επαναλάβατε 4-5 φορές λυγίζοντας ακόμα περισσότερο το γόνατο και μετά εκτελέστε στο άλλο πόδι.

Περιστροφές
Από όρθια θέση συγκρατήστε τα πόδια σας λίγο πάνω από τα γόνατα και εκτελέστε κυκλικές κινήσεις (περιστροφές) με λυγισμένα γόνατα. Φροντίστε οι κύκλοι στις πρώτες κινήσεις να είναι μικροί και σιγά σιγά να γίνονται μεγαλύτεροι.

Δημοσίευση στο Runner 65, στη στήλη Στα Γρήγορα / Ασκήσεις 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρέξιμο και Pilates
Ένας εξαιιρετικός συνδυασμός!
Tα βάρη των δρομέων
«Εγχειρίδιο» εκτέλεσης προπονήσεων ενδυνάμωσης με βάρη αποκλειστικά για δρομείς
Κοιλιά από σίδερο
Δυναμώστε τους κοιλιακούς σας σε λίγα μόνο λεπτά
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο