Καλοκαιρινή ανάπαυση

Προτάσεις για τους δρομείς που βλέπουν τους καλοκαιρινούς μήνες ως ευκαιρία για ξεκούραση

FacebookTwitterEmailShare

Το καλοκαίρι ήρθε και για πολλούς δρομείς σημαίνει ευκαιρία για προπόνηση, πλάνα για προετοιμασία και πολλά χιλιόμετρα. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που όλη τη σεζόν «φόρτωσαν» το πρόγραμμά τους με πολλή προπόνηση κι αγώνες. Έτσι είναι λογικό αλλά και, ίσως και επιτακτικό να ξεκουραστούν το διάστημα του καλοκαιριού μέχρι να ξεκινήσουν και πάλι από τον Αύγουστο (για τους μαραθωνοδρόμους) ή τονΣεπτέμβριο το πρόγραμμά τους. Για κάποιους μάλιστα, αυτό αποτελεί επιλογή, ανεξάρτητα από το αν αισθάνονται κουρασμένοι ή όχι, καθώς επιθυμούν να ζήσουν το καλοκαίρι και τις χαρές που αυτό προσφέρει στο έπακρο.

Αν στα παραπάνω βλέπετε τον εαυτό σας, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα συντήρησης εκτελώντας τουλάχιστον 1-2 χαλαρές προπονήσεις την εβδομάδα με τρέξιμο ακόμα και χαμηλής έντασης. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην επιστρέψετε από τις διακοπές με παραπανίσια κιλά αλλά και να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση.

Δεν είναι όμως μόνο το τρέξιμο. Το καλοκαίρι ενδείκνυται και για εναλλακτικές δραστηριότητες που θα σας δώσουν νέα ερεθίσματα και ενδιαφέρον, και θα διατηρήσουν, έως ένα σημείο, το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.

Ιδανικά, προτιμήστε δραστηριότητες που προπονούν όσο γίνεται την αντοχή και τη δύναμή σας. Από τις καλύτερες επιλογές είναι το κολύμπι και το ποδήλατο καθώς πρόκειται για αερόβιες δραστηριότητες που όμως δεν επιβαρύνουν τις μυϊκές ομάδες που ενεργοποιούνται στο τρέξιμο ξεκουράζοντές τις. Επιπλέον, μερικές από αυτές ενισχύουν και τη δύναμη τόσο των μυών των ποδιών όσο και των χεριών και του κορμού. Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε σε γενικές γραμμές σε ποιο βαθμό επηρεάζουν οι κυριότερες θερινές, εναλλακτικές δραστηριότητες τη γενική αντοχή, και την ενδυνάμωση των ποδιών, του κορμού και των χεριών.

Aπόσπασμα από το RUNNER’S SPECIAL του τεύχους 81

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Σχόλια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυναμώστε τα πέλματά σας εκτελώντας απλές και εύκολες ασκήσεις ενώ απολαμβάνετε τα μπάνια σας!
Κάντε τη διαφορά εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά σας με έναν εναλλακτικό τρόπο άσκησης
Βάλε αυτές τις συνήθειες στην καθημερινότητά σου και θα γίνεις καλύτερος δρομέας
Back to Top