Άλσος Αγ. Δημητρίου – Πετρούπολη

Διαδρομή με θέα

Share

Για μία ακόμη φορά η Αθήνα κατάφερε να μας ξαφνιάσει! Το άλσος Αγ. Δημητρίου στην Πετρούπολη ήρθε να διαψεύσει όλους όσοι λένε ότι δεν υπάρχουν μέρη για άσκηση. Απέδειξε, επιπλέον, πως όταν υπάρχει διάθεση από τους δήμους και τους δημότες πολλά μπορούν να γίνουν.
Αυτή τη φορά λοιπόν είχαμε τη χαρά να τρέξουμε στα δρομάκια του συγκεκριμένου πάρκου κάτω από τα δέντρα, αγναντεύοντας όλη την Αθήνα προστατευμένοι από την ήλιο και πραγματικά το απολαύσαμε!

Λίγα λόγια για το μέρος
Πρόκειται για το κεντρικό άλσος του Δήμου Πετρούπολης που καθημερινά φιλοξενεί τους δημότες της περιοχής, αλλά και όμορρων Δήμων. Είναι ένα κατάφυτο μέρος που βρίσκεται στις πλαγιές του Ποικίλου όρους γεμάτο από πεύκα με καλά οργανωμένο εσωτερικό οδικό δίκτυο, όπως και καθαρά και καλοστρωμένα χωμάτινα δρομάκια.
Μέσα στο πάρκο θα βρει κανείς παιδικές χαρές, δύο καφετέριες αλλά και αρκετούς πάγκους για διάβασμα, χαλάρωση και πικ-νικ. Επιπλέον, στο πάρκο ξεχωρίζει, ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά του, η πανοραμική θέα της Αθήνας που απλώνεται κάτω από τις πλαγιές του βουνού.

Η πρόσβαση
Από τον κεντρικό δρόμο της Πετρούπολης (25ης Μαρτίου – Πετρουπόλεως) κατευθυνθείτε προς τα δυτικά, ανεβαίνοντας τον δρόμο προς το βουνό. Στη συνέχεια, μόλις βγείτε στην Κεντρική Πλατεία Πετρούπολης στρίψτε δεξιά στην οδό Κρήτης και θα βγείτε στο νότιο τμήμα του άλσους εκεί όπου βρίσκεται η εκκλησία Άγιος Δημήτριος. Ακολουθήστε το δρόμο που ανεβαίνει (Αναπαύσεως) που κινείται στη δυτική πλευρά του πάρκου. Από εκείνη την πλευρά υπάρχουν τρεις είσοδοι για το άλσος ενώ αν συνεχίσετε περιμετρικά στον δρόμο που κατηφορίζει (Κερασόβου) θα βρεθείτε στην ανατολή πλευρά. Από εκεί μπείτε δεξιά στον δρόμο που οδηγεί στο εσωτερικό του πάρκου και σταθμεύστε το όχημά σας στο πάρκινγκ (σημείο Α). Από εκεί ξεκινούν και οι διαδρομές που έχουμε χαρτογραφήσει.
Όσοι κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορούν να πάρουν τη γραμμή του ΟΑΣΑ 747 (Στ. Αττικής – Πετρούπολη) και να κατέβουν στη στάση «Σχολεία» που βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο που σας προτείνουμε. Η συγκεκριμένη γραμμή περνά από το σημείο κάθε 20-25 λεπτά τις καθημερινές και ανά 30-35 λεπτά τα Σαββατοκύριακα.

Η διαδρομή
Μέσα στο πάρκο ο καθένας μπορεί να σχηματίσει αρκετές διαδρομές, αφού υπάρχουν κάποιοι δρόμοι οι οποίοι είναι καλοστρωμένοι ενώ καλύπτονται στο μεγαλύτερο μήκος τους από ψηλά πεύκα που κρύβουν τις αχτίδες του ήλιου. Ξεκινώντας λοιπόν από το πάρκινγκ (Α), όπου βρίσκονται οι καφετέριες, κι ακολουθώντας τον περιμετρικό δρόμο του πάρκου από την ανατολική πλευρά, συνεχίστε μέχρι την κορυφή του και στη συνέχεια, πάνω στον ίδιο δρόμο, κατηφορίστε στη δυτική πλευρά του πάρκου. Στη συνέχεια, όταν φτάσετε στο ύψος των καφετεριών, εκεί από όπου ξεκίνησε και η διαδρομή, στρίψτε αριστερά για να βρεθείτε στο αρχικό σημείο. Έτσι, θα συμπληρώσετε μία διαδρομή με συνολική απόσταση περίπου 850 μ. Όποιος επιθυμεί να τη μεγαλώσει μπορεί να εντάξει στη διαδρομή τον κίτρινο δρόμο (χάρτης), ο οποίος έχει μήκος 330 μ., αυξάνοντας το συνολικό της μήκος. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να εκτελέσετε προπονήσεις με κλίση στους ανηφορικούς δρόμους του άλσους που μπορούν να φτάσουν και τα 500 μ. σε μήκος.

EXTRAS
+ Σκιά σχεδόν σε όλες τις διαδρομές, όλες τις ώρες της ημέρας
+ Αρκετές επιλογές διαδρομών και κλίσεων
+ Εύκολη πρόσβαση
+ Χώρος στάθμευσης
+ Καλοστρωμένοι δρόμοι
– Διαθέσιμο νερό μόνο σε ένα σημείο του πάρκου.

Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Κάραλη για την πρόταση και την ξενάγηση στο άλσος.

Δημοσίευση στο Runner νο. 57 στη στήλη Διαδρομές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λόφος Λυκαβηττού
Τρέξιμο με θέα την Αθήνα
Ασύρματος Αγ. Δημήτριος
Πράσινη ελπίδα – τρέχουμε στη νότια Αθήνα
Βαρυμπόμπη
Πανέμορφο τοπίο, αμέτρητες επιλογές! Τρέξιμο στα βόρεια προάστια
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο