Άλσος Χολαργού

Τρέχοντας σε έναν όμορφο χώρο πρασίνου πολύ κοντά απο το κέντρο της Αθήνας

Share

Μπορεί οι χώροι άθλησης και αναψυχής στην Αθήνα να είναι περιορισμένοι όμως αν πραγματικά ψάξει κανείς θα βρει αρκετούς σε όλες τις περιοχές της Αττικής. Η τελευταία μας «ανακάλυψη» ήταν το άλσος του Χολαργού ένα κατάφυτο μέρος με μία πραγματικά όμορφη διαδρομή για τρέξιμο και ελαφρώς trail χαρακτήρα. Γνωρίστε το!

Λίγα λόγια για το μέρος
Πρόκειται για ένα μικρό αστικό άλσος που βρίσκεται στην καρδιά του Χολαργού απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης. Καταλαμβάνει μία έκταση περίπου 30 στρεμμάτων η οποία φιλοξενεί στο βορειοανατολικό άκρο της το 1ο και το 3ο Λύκειο Χολαργού. Το άλσος είναι κατάφυτο με πολλά πεύκα και λιγότερα κυπαρίσσια που το προστατέουν από τις ακτίνες του ήλιου και δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευχάριστο περιβάλλον. Το έδαφος του καλύπτεται από μαλακό χώμα και χόρτο σε σημεία, ενώ στο κέντρο του υπάρχουν πλακόστρωτα μονοπάτια. Στο εσωτερικό του τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί και αναψυκτήριο, υπάρχουν όμως κιόσκια και πάγκοι σε όλη του την έκταση. Ακόμα, στο βόρειο τμήμα λειτουργεί παιδική χαρά αλλά και χώρος συνάντησης για τους προσκόπους ενώ κούνιες και άλλα παιχνίδια για τα παιδιά βρίσκονται διάσπαρτα εντός του άλσους. Υπάρχουν έξι διαφορετικές είσοδοι/έξοδοι για το άλσος ωστόσο η κεντρική βρίσκεται επί της οδού Ευρυπίδου.

Η πρόσβαση
Αρκετά εύκολα φτάνει κανείς στο άλσος καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Χολαργού. Με το δικό σας όχημα η πρόσβαση από τη Λεωφ. Μεσογείων γίνεται από την κάθετη Λεωφ. Περικλέους που βρίσκεται στο ύψος της 4ης εισόδου Χολαργού.
Στο τέλος της συγκεκριμένης Λεωφόρου βρίσκεται η βορειοδυτική πλευρά του άλσους και η κεντρική του είσοδος (επί της οδού Ευρυπίδου). Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς η γραμμή 418 του ΟΑΣΑ (Στ. Εθνικής Άμυνας – Σχολ. Χολαργού) σταθμεύει ακριβώς απ’ έξω στη στάση «Δημαρχείο».

Η διαδρομή
Βρεθήκαμε στο άλσος ένα όμορφο, χειμωνιάτικο πρωϊνό όπου τρέξαμε για 60 περίπου λεπτά. Η κυκλική διαδρομή που μας άρεσε περισσότερο ξεκινά από την κύρια είσοδο του άλσους (πλακόστρωτο) και συνεχίζει δεξιά ακολουθώντας όμως το μονοπάτι που κινείται ακριβώς δίπλα στον φράκτη του. Στη συνέχεια, η κλίση γίνεται ανηφορική ενώ το μονοπάτι «καθαρίζει» ακόμα περισσότερο προσεγγίζοντας την ανατολική πλευρά του άλσους και κινείται περιμετρικά της μάντρας των σχολείων. Στη συνέχεια, κινηθήκαμε περιμετρικά του χώρου των προσκόπων (μπορεί κανείς να περάσει το χαμηλό, φυσικό εμπόδιο του φράκτη με ένα μικρό άλμα) και κατηφορίσαμε και πάλι περιμετρικά, δίπλα στον φράκτη του άλσους επί της οδού Βασιλείου Μελά. Στο σημείο αυτό το μονοπάτι έχει γίνει ακόμα πιο καθαρό και γρήγορο. Συνεχίζοντας με την ίδια κατεύθυνση φτάσαμε ακριβώς στο σημείο που ξεκινήσαμε με το GPS μας να γράφει ακριβώς 600 μ. Από αυτά τα περισσότερα ήταν πάνω στο αρκετά μαλακό μονοπάτι που δίνει μία αίσθηση ήπιας trail διαδρομής ενώ για πολύ λίγο πατά πάνω στο πλακόστρωτο κάτι που όμως μπορεί να αποφύγει κανείς αν κινηθεί παράλληλα (παράκαμψη Α) πάνω στο χορτάρι.

EXTRAS
+ Προσεγμένος χώρος
+ Εναλλακτικοί χώροι εντός του πάρκου
+ Εύκολη πρόσβαση
– Περιορισμένες επιλογές διαδρομών

Δημοσίευση στο Runner 78, στη στήλη Διαδρομές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αθλητικό Κέντρο Βάρης «Κωνσταντίνος Μπαγλατζής»
Ένα δρομικό, αθλητικό κέντρο για τρέξιμο στα Ανατολικά της Αθήνας
Άλσος Αγίου Ιερόθεου, Περιστέρι
Στέκι για ορεινούς δρομείς
Αθλητικές εγκαταστάσεις Παπασιδέρη, Κορωπί
Η χαρά του αθλητή. Ένα απο τα καλύτερα μέρη για τρέξιμο στην Ανατολική Αθήνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο