Περιβάλλων χώρος Ζαππείου

Τρέχοντας στο κέντρο της πόλης της Αθήνας

Share

Υπάρχουν πολλά μέρη ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας που κρύβουν δρομικές οάσεις. Ένα από αυτά είναι το Ζάππειο, και συγκεκριμένα ο περιβάλλων χώρος του, που καθημερινά φιλοξενεί τις προπονήσεις δεκάδων δρομέων και χαρίζει ευχάριστες δρομικές στιγμές.

Λίγα λόγια για το μέρος

Το Ζάππειο Μέγαρο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στη νότια πλευρά του Συντάγματος. Ανάμεσα σε αυτό και το κτίριο της Ελληνικής Βουλής δεσπόζει ο Εθνικός Κήπος που ουσιαστικά αποτελεί και τον ιδανικό δρομικό προορισμό για τους δρομείς (έχει φιλοξενηθεί σε παλαιότερο τεύχος του RUNNER). Έχει όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα: είναι ανοιχτός για το κοινό μόνο τις ώρες ανάμεσα στην ανατολή έως και τη δύση του ήλιου.

Αντίθετα, ο περιβάλλων χώρος του Ζαππείου, ο οποίος καλύπτεται κυρίως από άσφαλτο, είναι πάντοτε προσβάσιμος για το κοινό όλες τις ώρες. Φυσικά, δεν έχει την πληθώρα των επιλογών που έχει ο Εθνικός Κήπος, όμως διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα για τις προπονήσεις σας όπως μεγάλες ευθείες, πλατιούς δρόμους, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων εκτός κάποιων εξαιρέσεων (για ανάγκες τροφοδοσίας και διοργάνωσης συνεδρίων και εκθέσεων). Επιπλέον, τις απογευματινές και βραδινές ώρες είναι άδειος και ανοιχτός για το κοινό.

Η πρόσβαση Είναι εξαιρετικά εύκολο να φτάσει κανείς εκεί αφού βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στον σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» αλλά και στις στάσεις πολλών γραμμών του ΟΑΣΑ. Για όσους κινούνται με δικό τους αυτοκίνητο, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αφού η είσοδός τους δεν επιτρέπεται στους δρόμους γύρω από το Ζάππειο αλλά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τον χώρο στάθμευσης με είσοδο από την Β. Όλγας που διαχειρίζεται από το καφέ – εστιατόριο της «Αίγλης». Αντίθετα, όσοι κινούνται με δίκυκλο μπορούν να το σταθμεύσουν εντός του χώρου σε διάφορα σημεία.

Η διαδρομή

Η διαδρομή που τρέξαμε έχει μήκος λίγο πάνω από 1 χλμ. και ουσιαστικά αποτελεί έναν κύκλο που περιβάλει, σχεδόν, ολόκληρο τον χώρο. Ξεκινήσαμε στον δρόμο πίσω από το Ζάππειο Μέγαρο και κατευθυνθήκαμε προς τη Λεωφ. Αμαλίας για να στρίψουμε αριστερά προς την αλέα (Β) και από εκεί, αφού περάσαμε μπροστά από το Ζάππειο, στρίψαμε αριστερά για να βρεθούμε στο σημείο που ξεκινήσαμε. Μέχρι εκεί είχαμε συμπληρώσει 750 μ. Εναλλακτικά μπορεί κανείς όταν έχει αρκετό κόσμο ή κάποια εκδήλωση στην «Αίγλη» να στρίψει αριστερά πριν το Ζάππειο Μέγαρο ακολουθώντας την κίτρινη διαδρομή (Γ). Συνεχίσαμε όμως δεξιά μέχρι την Ηρώδου Αττικού, ώστε να μεγαλώσουμε λίγο ακόμα τη διαδρομή μας, κάναμε αναστροφή στο τέλος του δρόμου και επιστρέψαμε στο αρχικό μας σημείο έχοντας «γράψει» 1.080 μ. Φυσικά, στον χώρο μπορεί κανείς να εκτελέσει και διαλειμματικές προπονήσεις, κυρίως στον περιφερειακό δρόμο (Α) ο οποίος ενδείκνυται για κάτι τέτοιο αφού είναι σχετικά επίπεδος και έχει συνολικό μήκος κοντά στα 500 μ. Εννοείται πως τις ώρες που ο Εθνικός Κήπος είναι ανοιχτός μπορεί κανείς να συνδυάσει την προπόνησή του και εκεί.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Extras
+ Φωτισμός τις βραδινές ώρες
+ Εύκολη πρόσβαση
– Περιορισμένες επιλογές διαδρομών
– Σχετικά σκληρό έδαφος

Δημοσίευση στο Runner νο. 89, στη στήλη Διαδρομές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βαρυμπόμπη
Πανέμορφο τοπίο, αμέτρητες επιλογές! Τρέξιμο στα βόρεια προάστια
Άλσος Συγγρού , Κηφισιά
Ή αλλιώς Κτήμα Συγγρού. Ο παράδεισος των βορείων προαστίων. Ένα απο τα καλύτερα μέρη για τρέξιμο στη Κηφισιά
Δάσος Αγ. Χριστόφορου, Αγρίνιο
Μία όμορφη διαδρομή για τρέξιμο στην πόλη του Αγρινίου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο