Στέκει εκεί για αιώνες, από τότε που έπεσε από τα χέρια της Θεάς Αθηνάς, σύμφωνα με τη μυθολογία, παρακολουθώντας την εξέλιξη της Αθήνας. Οι περισσότεροι τον επισκέπτονται είτε για να παρακολουθήσουν κάποια συναυλία, στο ομώνυμο θέατρο, είτε για να απολαύσουν την καταπληκτική θέα που προσφέρει. Τα τελευταία χρόνια όμως, δέχεται όλο και περισσότερες επισκέψεις και από δρομείς, οι οποίοι τον επιλέγουν για τα προπονήσεις τους. Έτσι, τρέξαμε και εμείς γύρω από τον λόφο αλλά και στις εσωτερικές διαδρομές του, αφεθήκαμε στην ομορφιά του και ταξιδέψαμε σε μια άλλη εποχή.
Λίγα λόγια για το μέρος
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν τον λόφο του Λυκαβηττού αφού δεν είναι μόνο το ψηλότερο σημείο της πόλης αλλά και ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη της. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ από την κορυφή του η θέα είναι μαγική αφού μπορεί κανείς να αγναντέψει ολόκληρη σχεδόν την πόλη. Στην κορυφή του βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, το θέατρο του Λυκαβηττού ενώ μπορεί να φτάσει κανείς εκεί και με το τελεφερίκ που ξεκινά από την οδό Αριστίππου. Η πρόσβαση στους δρόμους του Λυκαβηττού είναι ελεύθερη για όλους, όλες τις ώρες της ημέρας. Υπάρχουν αρκετές είσοδοι, ωστόσο ο κεντρικός δρόμος, ο οποίος διασχίζει όλο το λόφο κατά μήκος και περνά από την κορυφή ξεκινά από την 7η στάση του λεωφορείου επί της οδού Σαρανταπήχου και καταλήγει στη συμβολή των οδών Παλιγγενεσίας και Δασκαλογιάννη. Υπάρχουν ακόμα περιμετρικά του λόφου αρκετά επίπεδα και χωμάτινα μονοπάτια που είναι ιδανικά για τρέξιμο ενώ θα βρει κανείς χωματόδρομους σε πολλούς από τους οποίους παρεμβάλλονται, όμως, σημείαμε πεζούλες.
Η πρόσβαση
Η πρόσβαση στον λόφο είναι πολύ εύκολη αφού απέχει ελάχιστα από το κέντρο της Αθήνας (περίπου 1,5 χλμ. από το Σύνταγμα και 1 χλμ. από τον Σταθμό του Μετρό Πανεπιστήμιο). Υπάρχει βέβαια και το λεωφορείο 060 (Μουσείο – Ακαδημία – Λυκαβηττός κυκλική) που περνά από τον περιφερειακό δρόμο του λόφου και σίγουρα είναι πιο βολικό. Όσοι κινούνται με δικά τους οχήματα δεν θα δυσκολευτούν να φτάσουν, σίγουρα όμως θα δυσκολευτούν να τα σταθμεύσουν (εκτός αν πρόκειται για δίκυκλα) καθώς οι θέσεις στάθμευσης είναι πολύ περιορισμένες και πολλές από αυτές προορίζονται μόνο για τους κατοίκους της περιοχής.
Η διαδρομή
Η πιο απλή, εύκολη και πρακτική διαδρομή είναι η περιμετρική του λόφου (Α) όπου πολλοί δρομείς τρέχουν όλες τις ώρες της ημέρας. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι είναι σχετικά επίπεδη (μόλις 44 μ. υψομετρικής διαφοράς) ενώ το συνολικό της μήκος είναι σχεδόν 3.330 μ. Φυσικά, επειδή περνά από δρόμους αυξημένης κυκλοφορίας θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός με τα αυτοκίνητα ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδρομή όπως αυτή είναι σχεδιασμένη στον χάρτη καθώς υπάρχουν κάποιοι αδιέξοδοι δρόμοι. Μία ακόμα επιλογή είναι η διαδρομή Β που κινείται αποκλειστικά πάνω σε χωμάτινο, καλοστρωμένο μονοπάτι (με αρκετά καλή ποιότητα χώματος) όπου υπάρχουν αμελητέες υψομετρικές διαφορές. Το συγκεκριμένο μονοπάτι, που έχει μήκος 800 μ., τερματίζει στο σημείο Γ (πάνω από τη συμβολή των οδών Παλιγγενεσίας και Δασκαλόγιαννη) και θα πρέπει κανείς να κάνει αναστροφή και να γυρίσει στο σημείο που ξεκίνησε. Το τρέξιμο είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο αφού η διαδρομή κινείται σχεδόν εξ ολοκλήρου ανάμεσα σε δέντρα. Παρόμοια μονοπάτια συνεχίζουν και σε άλλα σημεία του λόφου παράλληλα με τον περιφερειακό δρόμο που όμως διακόπτονται, με το συγκεκριμένο μονοπάτι που προτείνουμε να είναι το μεγαλύτερο.
Extras
+ Πολύ εύκολη πρόσβαση
+ Πληθώρα δραστηριοτήτων
+ Εκπληκτική θέα στην κορυφή
+ Αρκετές επιλογές σε διαδρομές
– Κίνηση αυτοκινήτων στον περιφερειακό
– Περιορισμένος χώρος στάθμευσης
Δημοσίευση στο Runner νο. 60, στη στήλη Διαδρομές