5 σημάδια για να πάρεις ρεπό από τις προπονήσεις σου!

Πότε και γιατί να πάρεις ένα day off

Share

Συνεχίζεις χωρίς διακοπή το προπονητικό σου πρόγραμμα και αισθάνεσαι περηφάνια που δεν έχεις χάσει ούτε μία προπόνηση.

Και καλά κάνεις! Όμως και το ρεπό δεν είναι… ντροπή!

Είναι μία μέρα αποφόρτισης για το σώμα και το μυαλό που ουσιαστικά έχει κι αυτό το δικό του ρόλο στην προπονητική διαδικασία.

Ακόμα και όταν δεν είναι προγραμματισμένο, αλλά εισβάλει “εκτάκτως” στο πρόγραμμα και στη συνείδησή σου.

Πότε, όμως είναι απαραίτητο να πάρεις ένα ρεπό όταν δεν το έχεις προγραμματίσει; Ποια είναι τα “σημάδια” που θα στο υποδείξουν; Ας πάμε να δούμε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις – σημάδια που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να αναβάλεις την προπόνησή σου!

Δεν βγαίνουν οι ρυθμοί

Αν το τελευταίο διάστημα (1-2 εβδομάδες) παρατηρείς ότι οι ρυθμοί της προπόνησης βγαίνουν πολύ δύσκολα, ιδιαίτερα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, είτε στο συνεχόμενο είτε σε διαλειμματικές προπονήσεις τότε μάλλον υπάρχει κόπωση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρεις σίγουρα 1-2 ρεπό αλλά και να ρίξεις λίγο τον όγκο της προπόνησής σου γενικότερα.

Παρόμοια θα πρέπει να σκεφτείς όταν για το ίδιο διάστημα παρατηρείς ότι οι ρυθμοί που κινείσαι στις προπονήσεις σου είναι πολύ πιο αργοί από αυτούς που αντιλαμβάνεσαι. Για παράδειγμα αν θεωρείς ότι τρέχεις κοντά στα 5:30/χλμ. αλλά στην πραγματικότητα είσαι κοντά στα 6:00/χλμ. και αυτό συμβαίνει συχνά και σε μεγάλο εύρος εντάσεων, τότε μάλλον χρειάζεσαι λίγη ξεκούραση!

Το σώμα είναι πολύ “σφιχτό”

Συμβαίνει συχνά σε πολλούς δρομείς, ιδιαίτερα όταν έχουν πολλές εντάσεις στο πρόγραμμά τους ή/και εκτελούν κι άλλες μορφές άσκησης (βάρη, σπριντ κ.ά.). Το μυικό σύστημα είναι γενικά σφιχτό και άκαμπτο και κάθε κίνηση στέλνει κάποια μηνύματα πόνου. Σε αυτήν την περίπτωση, προφανώς το σώμα σου “διαμαρτύρεται” και απαιτεί 1-2 μέρες ξεκούρασης, και γενικά μία πιο προσεκτική διαχείριση στην προπόνηση.

Σε αυτήν την περίπτωση και άλλες μέθοδοι χαλάρωσης θα βοηθούσαν (μασάζ, διατάσεις, σάουνα κ.ά.).

Ξυπνάς πολύ κουρασμένος-η

Αν το τελευταίο διάστημα (μία εβδομάδα ή και περισσότερο) σηκώνεσαι πάρα πολύ δύσκολα και αισθάνεσαι πολύ μεγάλη κόπωση τότε σίγουρα θα πρέπει να επανασχεδιάσεις το προπονητικό σου πλάνο.

Και το να πάρεις μερικές μέρες ξεκούρασης είναι σίγουρα μία καλή λύση.

Φυσικά κάτι τέτοιο μαρτυρά κι άλλα ζητήματα που ενδεχομένως να υπάρχουν και σίγουρα θα πρέπει να διορθώσεις όπως τη διατροφή σου, τον ύπνο σου (διάρκεια και ποιότητα) και άλλα.

Ανεβασμένοι καρδιακοί παλμοί

Αν είσαι από αυτούς που γενικά παρακολουθείς τους καρδιακούς σου παλμούς μέσα στην ημέρα και διαπιστώσεις ότι το τελευταίο διάστημα οι τιμές τους είναι ανεβασμένες τότε κι αυτό είναι ένα σημάδι κόπωσης.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι παλμοί σου όταν ξυπνάς ή σε συνθήκες ηρεμίας είναι σημαντικά ανεβασμένοι το τελευταίο διάστημα, ή και όταν οι παλμοί ανεβαίνουν αδικαιολόγητα είναι πιθανό να χρειάζεσαι περισσότερη ξεκούραση.

Ένας πόνος επιμένει

Αν το τελευταίο διάστημα έχεις μία ενόχληση, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να περνά, κι αντίθετα έχει εξελιχθεί σε έναν συγκεκριμένο πόνο, τότε έχεις ένα σημάδι που απαιτεί ξεκούραση!

Σύμφωνα με τον φυσικοθεραπευτή, Κωνσταντίνο Κουλίδη, “κόκκινες σημαίες” για αντίστοιχες περιπτώσεις που πέρα από ρεπό μπορεί να απαιτήσουν και επίσκεψη στον ειδικό είναι:

  • Ένας νυχτερινός πόνος, ένας πόνος δηλαδή που επιμένει και τις βραδινές ώρες
  • Μουδιάσματα σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή έντονη μυϊκή αδυναμία
  • Καλά εντοπισμένοι πόνοι που επιμένουν, δηλαδή, πόνοι σε συγκεκριμένο σημείο σε οστό ή άρθρωση και δεν είναι διάχυτοι.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρεκόρ μετά τον Μαραθώνιο-Ημιμαραθώνιο
Προετοιμαστείτε για έναν αγώνα μικρότερης απόστασης μετά από έναν Μαραθώνιο ή Ημιμαραθώνιο – ακόμα και Virtual!
Πέτυχε τον στόχο σου: Φτάσε πιο μακριά
Βελτιώστε την αντοχή σας και αυξήστε τη διάρκεια των προπονήσεών σας
Προπονήσεις στο σπίτι: Ημέρα 20η
Η 20η ημέρα του προγράμματος
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο