Σαββατοκύριακο περιπέτειας στα Τζουμέρκα

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε για 12η χρονιά ο Άθλος Τζουμέρκων στην ομώνυμη περιοχή, ένας αυθεντικός αγώνας περιπέτειας στο βουνό. Δείτε περισσότερα

Share

Άθλος Τζουμέρκων 2013
Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε για 12η χρονιά ο Άθλος Τζουμέρκων στην ομώνυμη περιοχή, ένας αυθεντικός αγώνας περιπέτειας στο βουνό.

Στον φετινό αγώνα συμμετείχαν 146 αθλητές που πήραν εκκίνηση και τερμάτισαν στο χωριό Άγναντα του Ν. Άρτας.

Δείτε το αναλυτικό Δελτίο Τύπου των διοργανωτών

“Έγινε ο Άθλος Τζουμέρκων 2013 (raft+bike+run), ο διασημότερος λαϊκός αγώνας περιπέτειας, για δωδέκατη χρονιά στις 11-12/05/2013, όπως πάντα στον ομώνυμο ορεινό όγκο, στα Τζουμέρκα.

Αφετηρία και τερματισμός του αγώνα ήταν όπως πάντα τα Άγναντα του νομού Άρτας που ανήκουν στον δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.

 
Συμμετείχαν 146 αθλητές και αθλήτριες, φίλοι των αγώνων περιπέτειας.

Ο αγώνας έγινε υπό την αιγίδα και την κεντρική χορηγία του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Ο Άθλος ξεκίνησε  στις 8:00 το πρωί του Σαββάτου με το αγώνισμα του Raft σε πληρώματα των 6-7 ατόμων σε μια ηλιόλουστη μέρα, γεμάτη χρώματα και ανοιξιάτικες μυρωδιές.
Η εταιρεία alpinezone παρείχε τους έμπειρους οδηγούς και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Οι φωνές και τα πειράγματα των πληρωμάτων, πριν την εκκίνηση τάραξαν προσωρινά την μαγευτική ησυχία της περιοχής. Ο δροσερός αέρας μοσχομύριζε.

 
Μετά τις τελευταίες οδηγίες οι 20 συμμετέχοντες με τους οδηγούς τους όρμησαν στις βάρκες τους αλαλάζοντας και ο αστείρευτος Άραχθος γέμισε χρώματα.

Νικήτρια ομάδα στο Rafting ήταν το πλήρωμα  με τους Θοδωρή Λυμπερόπουλο, Κώστα Παπανικολάου, Τάσο Καβαλιεράτο, Γιάννη Σούπο, Άγγελο Ποιμενίδη και Σοφία Παπαζώη με χρόνο 0:37΄10΄΄, σπάζοντας το ρεκόρ χρόνου κατάβασης του Άθλου 2011 που ο καλύτερος χρόνος ήταν 0:40:36.

Το μεσημέρι του Σαββάτου βρέθηκαν στην εκκίνηση  με ψιλόβροχο 45 αναβάτες, οι οποίοι δοκίμασαν τις αντοχές τους και τον εξοπλισμό τους στις δύσκολες συνθήκες των διαδρομών ορεινής ποδηλασίας του Άθλου Τζουμέρκων.
Αμέσως μετά …ξέσπασε καταιγίδα!!!

 
Η Α΄ διαδρομή ήταν μαραθώνιος αγώνας ορεινής ποδηλασίας 47 χιλιομέτρων και 1850μ.υψομετρικής διαφοράς.
Ήταν για προετοιμασμένους αναβάτες και καλά  συντηρημένα ποδήλατα. Η διαδρομή  διάσχιζε ρυάκια, μονοπάτια και δασικούς  με έντονα νεροφαγώματα και πέτρες, στο απότομο ανάγλυφο των Τζουμέρκων. 
Περνούσε δίπλα  από ποτάμια και το καταπράσινο περιβάλλον χόρτασε τα μάτια των αθλητών, όσο μπορούσαν να βλέπουν τριγύρω γιατί οι παγίδες του εδάφους παραμόνευαν!! 
Έτσι δεν έλειψαν οι πτώσεις.

Σε μια τέτοια παγίδα, ένα νεροφάγωμα βγήκε εκτός αγώνα μετά από μπροστινό λάστιχο και κατόπιν πτώσης του, στο 3ο μόλις χιλιόμετρο ο φίλος Παπανικολάου Κώστας ένας από τους διεκδικητές του Άθλου, στον οποίο ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.

 Συγχαρητήρια αξίζουν στον Θοδωρή  Λυμπερόπουλο, επίσης φαβορί για τον Άθλο, που παράτησε τον αγώνα για να συνοδέψει τον φίλο του στο νοσοκομείο. Οι φίλοι στο βουνό είναι ανεκτίμητοι!!!

Ο Μπαταλογιάννης Χρήστος, φαβορί του αγώνα, ήταν από την αρχή πρώτος και έφτασε χωρίς να δέχεται πίεση στην γραμμή τερματισμού σε χρόνο 2h27΄49΄΄. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε ο Συλβάν Γκομπέλ με 2h50΄16΄΄ και τρίτος τερμάτισε ο Ευάγγελος Στέργιος με 2h53΄37΄΄.

Η Β΄ διαδρομή, ήταν ημιμαραθώνιος αγώνας ορεινής ποδηλασίας 30 χιλιομέτρων και 1200μ.υψομετρικής διαφοράς.
Ήταν μια διαδρομή για όσους ήθελαν μια γεύση του ανάγλυφου της περιοχής, αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Βασιζόταν στην σχεδίαση της διαδρομής των 47 χιλιομέτρων και ήταν τα πρώτα 2/3α της.

Νικητής αναδείχτηκε ο Δημήτρης Δουβεντζίδης με 1h23΄17΄΄. Δεύτερος τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Μπούκας με χρόνο 2h08΄14΄΄ και τρίτος ο Νίκος Αναστασίου με 2h25΄25΄΄.

Η Γ΄ διαδρομή ορεινής ποδηλασίας περιελάμβανε 17 χιλιόμετρα και 650μ. υψομετρικής διαφοράς.

Πρώτος έκοψε το νήμα του τερματισμού ο Απόστολος Λάμπρος με χρόνο 1h17΄14΄΄. Στη δεύτερη θέση ήταν ο Χρήστος Τσιάκαλος με 1h21΄11΄΄ ενώ στην τρίτη θέση ήταν ο μόλις 13 ετών Θεοχαρόπουλος Θεοφάνης Ερμής  με χρόνο 1h22΄20΄΄.

 Το απόγευμα του Σαββάτου έγιναν οι απονομές του Rafting και της ορεινής ποδηλασίας μέσα στον κλειστό χώρο του ΚΕΠ Αγνάντων εξαιτίας της δυνατής καταιγίδας, που μας έκανε να εκκενώσουμε την πλατεία που ήταν στημένη όλη η διοργάνωση.
Αμέσως μετά αθλητές βρέθηκαν στις ταβέρνες του χωριού όπου τους περίμεναν ψημένα τα κοτόπουλα Άρτας και οι πίτες των γυναικών του χωριού.

Η βροχή είχε σταματήσει την προηγούμενη νύχτα και τη θέση της την Κυριακή το πρωί είχε πάρει ένας λαμπρός ήλιος, που ήταν ότι έπρεπε για τον αγώνα ορεινού τρεξίματος.

Η Α΄ διαδρομή ήταν ορεινός μαραθώνιος αγώνας 24 χιλιομέτρων και 1510μ.υψομετρικής διαφοράς, υψηλής τεχνικής δυσκολίας.
Ήταν για έμπειρους  δρομείς του ορεινού τρεξίματος. Δεν ήταν απλά ένας αγώνας, ήταν μια περιπέτεια σε καθαρά βουνίσια διαδρομή, η οποία τα είχε όλα.
Περνούσε γλιστερά περάσματα, χείμαρρους, καταρράκτες, χιονούρες και κάποιες φορές κινούταν εκτός μονοπατιών σε σημεία που η κλίση του εδάφους ανάγκαζε τους δρομείς να κινούνται με τα τέσσερα!!!

Μάχη έγινε για τις πρώτες θέσεις στην οποία τελικά υπερίσχυσε ο Άρης Τσίπης με χρόνο 2h22΄17΄΄. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε ο Δημήτρης Δρούγκας μόλις δυο δεύτερα πίσω με 2h22΄19΄΄ και τρίτος τερμάτισε ο Σλαβομίρ Μάτρας με 2h22΄30΄΄.

Η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στα 24 χιλιόμετρα και τερμάτισε ήταν η Παπαζώη Σοφία με 4h22΄25΄΄. Μπράβο Σοφία!!!

Η Β΄ διαδρομή, ήταν αντιπροσωπευτική για την περιοχή, μεσαίας τεχνικής δυσκολίας, 14 χιλιομέτρων και 800μ. υψομετρικής διαφοράς.
Ήταν μια διαδρομή για όλους τους δρομείς του ορεινού τρεξίματος.

Νικητής βγήκε ο Ηλίας Νάτσιας με χρόνο 1h25΄18΄΄. Δεύτερος ήταν ο Παναγιώτης Σερβιτόρος με 1h21΄39΄΄ και τρίτος ο Βησαρίων Πάλμος με 1h22΄51΄΄.

Οι κρύες πηγές από τις οποίες περνούσαν οι δρομείς τους ενυδάτωναν, ενώ τα γλυκά της διοργάνωσης και οι μπάρες ενέργειας  WISH BAR και SOLO ENERGY ανέβαζαν τα γλυκογόνα δίνοντας ενέργεια σε όσους τα γευόντουσαν.

Η Γ΄ διαδρομή  ήταν μέσα στα έλατα,εύκολη, κατάλληλη για όλο τον κόσμο με μήκος  5 χιλιόμετρα και 280μ. υψομετρικής διαφοράς.

Σφαγή έγινε για την πρώτη θέση. Πρώτος έκοψε το νήμα του τερματισμού ο μικρός και μόλις 11 χρονών, πολλά υποσχόμενος δρομέας,  Απόστολος Τζουμάκας με χρόνο 0h29΄58΄΄. Στη δεύτερη θέση ήταν ο μικρός 10χρονος Ανδρέας Λιάμπης με 0h29΄59΄΄,ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε η Αρετή Αγγέλη  με 0h59΄23΄΄.

Μετά την ολοκλήρωση και των τριών αγωνισμάτων του ΑΘΛΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ  με συνολικό μήκος 80 χιλιομέτρων (9Km raft, 47 Km ΜΤΒ, 24 Km RUN) και συνολικής υψομετρικής διαφοράς 3000 μέτρων νικητής  αναδείχθηκε ο ΤΑΣΟΣ  ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ με  συνολικό χρόνο 7h23΄54΄΄.

Οι αθλητές καθώς τερμάτιζαν στην πλατεία συμπλήρωναν την ενέργειά τους τρώγοντας μπουτάκια από τα κοτόπουλα Άρτας και από τις πίτες, που πρόσφεραν οι γυναίκες του χωριού, καθώς δροσίζονταν από την πηγή με το παγωμένο νερό.

Οι πρώτοι νικητές βραβεύτηκαν με ξεχωριστά έπαθλα δημιουργία της εταιρείας Bizart, καθώς σε όλους δίδονταν μετάλλιο τερματισμού σαν μικρή επιβράβευση της μεγάλης τους προσπάθειας, προσφορά του συγχωριανού μας Κωνσταντίνου Τσιάμαντα.

Στην συνέχεια το μεσημέρι της Κυριακής ακολούθησαν οι απονομές στην κάτω πλατεία Αγνάντων σε ένα κεφάτο πανηγυρικό κλίμα, στις οποίες παρευρέθησαν οι: δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χασιάκος Χρήστος, οι αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Παππάς, κ. Βασίλης Ρίζος, κ. Ευάγγελος Γιάπρος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ιωάννης Χάιδος, το μέλος δημοτικού συμβουλίου κ. Νικόλαος Μπάρπας, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Παπακίτσος Κωνσταντίνος, το μέλος του τοπικού συμβουλίου κ. Γεώργιος Κώστας, η πρώην αντιδήμαρχος κεντρικών Τζουμέρκων κα. Σταυρούλα Αηδόνη, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αγναντιτών Αθηνών κ. Χριστοδούλου Χρήστος, η αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Αγναντιτών Ιωαννίνων κα. Αλεξάνδρα Μπόμπολη, η εκπρόσωπος του εθνικού πάρκου Τζουμέρκων κα. Χούμη Κωνσταντίνα, ο ιερέας του χωριού πάτερ Σπυρίδωνας Σιάχαλος, ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάμαντας, τους οποίους και ευχαριστούμε που τίμησαν με την παρουσία τους τις βραβεύσεις των αθλητών.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η διοργάνωση.
Τους εθελοντές από το χωριό που ήταν κριτές και δείκτες και τις δυο μέρες της διοργάνωσης, καθώς και  το τμήμα Διάσωσης Πρέβεζας για  τη πολύτιμη  βοήθειά του και την άψογη συνεργασία του.
Επίσης όλες  τις κυρίες του χωριού που έφτιαξαν και πρόσφεραν παραδοσιακές πίτες.

Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων  ήταν ο  μεγάλος χορηγός που δίχως την βοήθεια του δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αυτός ο αγώνας.
Χορηγοί επίσης ήταν το Εθνικό πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, ο  κύριος Κωνσταντίνος Τσιάμαντας, η εταιρεία κοτόπουλα Άρτας, η εταιρεία Alpine zone, ο ποδηλατικός όμιλος Άρτας, τα ποδηλατικά καταστήματα Tailwind στην Άρτα και «ώρα για ποδήλατο» στα Γιάννενα, την εταιρεία Bizart, οι μπάρες ενέργειας wish bar και solo energy, το ξενοδοχείο Ορίζοντες,  η εταιρεία Gehwol, η εταιρεία drift,  το περιοδικό Mbike, οι ταβέρνες των Αγνάντων «Τα Τζουμέρκα», «Ο Μερακλής», της Ανθούλας, τον φούρνο του χωριού και το κατάστημα της Ε. Γιαννάκη.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γέμισε δρομείς το αεροδρόμιο
Με αρκετά μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή ο 1ος Μητροπολιτικός Ημιμαραθώνιος και αγώνας 10,5 χλμ. στο Ελληνικό, μία διοργάνωση που έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς διοργανώθηκε από το Σύλλογο δρομέων Νότιας Αττικής “Ευκλής” ενάντια στην τσιμεντοποίηση του χώρου του Παλιού Αεροδρομίου. Περισσότεροι από 500 δρομείς τερμάτισαν και στους δύο αγώνες τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες. Δείτε τα αποτελέσματα και των δύο αγώνων.
3ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Βουνού Αυτισμός – Ελπίδα
29-3-2015: Αγώνας για καλό σκοπό στο περιαστικό δάσος του Δήμου Ωραιοκάστρου
3rd Arta Night Run 18 81
22-6-2019: Νυχτερινός αγώνας στην Άρτα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο