Ορεινές δραστηριότητες για όλους!

Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Απριλίου θα διεξαχθεί στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών διήμερο ορεινών αθλημάτων. Συγκεκριμένα το Σάββατο 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το άθλημα του Αγωνιστικού Προσανατολισμού (Orienteering), ενώ την Κυριακή 25 Απριλίου «Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος» καθώς και «Περιπατητική Διαδρομή». Πιο αναλυτικά:

Share

Αγωνιστικός Προσανατολισμός: Ο αγωνιστικός προσανατολισμός είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό με διεθνή ομοσπονδία αλλά και εθνικές ομοσπονδίες σε πάρα πολλά κράτη. Κάθε χρόνο διεξάγονται διεθνή, εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης καθώς και σε πάρα πολλές χώρες από τις υπόλοιπες ηπείρους.

Με τη βοήθεια ενός χάρτη οι αθλητές προσπαθούν να εντοπίσουν δέκα (συνήθως) σημεία μέσα στο δάσος (και την ύπαιθρο όπου διεξάγεται ο αγώνας γενικότερα), από τα οποία πρέπει να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα πριν φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού. Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν μία διαδρομή που να ταιριάζει στις ικανότητες και στην εμπειρία τους. Απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση, δυνατότητα γρήγορης κίνησης σε ορεινό έδαφος και μάλιστα εκτός δρόμου και γρήγορο εντοπισμό κατεύθυνσης στο χάρτη κατά τη διάρκεια της κίνησης για όσους κάνουν πρωταθλητισμό. Μπορούν όμως να το κάνουν και άλλοι εκτός των αθλητών ορεινού τρεξίματος (τα μέλη των οικογενειών τους) για τους οποίους μπορεί να αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία περίπατου-παιχνιδιού μέσα στο δάσος (κάτι σαν κυνήγι θησαυρού). Η συμμετοχή ειδικά γι’ αυτούς που δεν θα κυνηγήσουν τους χρόνους μπορεί να γίνει και σε ζευγάρια ή και μικρές ομάδες για ακόμη περισσότερη ευχαρίστηση. Επιτρέπεται και η συμμετοχή παιδιών κάτω των 15 ετών εφόσον όμως δηλώσουν συμμετοχή από κοινού με ενήλικο άτομο.
Αντίθετα με τον κλασικό αθλητισμό, η εκκίνηση δεν δίνεται για όλους τους συμμετέχοντες μαζί αλλά χωριστά σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μη διευκολύνονται ή αντιγράφουν ο ένας αθλητής από τον άλλον στην προσπάθεια εύρεσης των σημείων ελέγχου. Νικητής θα είναι αυτός ή αυτή που θα ολοκληρώσει τη διαδρομή με τη σωστή σειρά εύρεσης των σημείων ελέγχου στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

To άθλημα του Αγωνιστικού Προσανατολισμού θα διεξαχθεί το Σάββατο 24 Απριλίου με το μήκος της διαδρομής να κυμαίνεται 6-8 χιλιόμετρα κι αυτό γιατί ο κάθε αθλητής μπορεί να ακολουθήσει διαφορετική πορεία κατά την κίνησή του.
Ο χάρτης που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι διεθνών προδιαγραφών και αναμένεται να συμμετάσχουν και αθλητές εξειδικευμένοι στο άθλημα από άλλες βαλκανικές χώρες καθώς πρόθεση των διοργανωτών είναι να διεκδικηθεί στον ίδιο χώρο το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Αγωνιστικού Προσανατολισμού σε 2-3 χρόνια από τώρα. Η γραμματεία του αγώνα καθώς και τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού θα βρίσκονται στον πανέμορφο και κατάφυτο λόφο του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει χαρακτηριστικά πάνω από το χωριό σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Για περισσότερες πληροφορίες για το άθλημα μπορεί κανείς να ανατρέξει στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αγωνιστικού Προσανατολισμού (www.orienteering.org) καθώς και στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Συλλόγου Αγωνιστικού Προσανατολισμού (www.orienteering.org.gr).

Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος: Ο αγώνας ορεινού τρεξίματος θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Απρίλιου. Θα έχει μήκος 27 περίπου χιλιόμετρα και θετική υψομετρική διαφορά γύρω στα 1100 μέτρα. Θα περιλαμβάνει μονοπάτι στο μεγαλύτερο μέρος, με εναλλαγές με στενούς τρακτερόδρομους ή χωματόδρομους (λιγότερο) και 1,5 χιλιόμετρο άσφαλτο μοιρασμένο στην αρχή και το τέλος της διαδρομής. Η αφετηρία του αγώνα θα είναι στην πλατεία μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία του χωριού μπροστά στην εκκλησία των 12 Αποστόλων. Αναλυτικά τεχνικά στοιχεία της διαδρομής σχετικά με τα ποσοστά μονοπατιού-χωματόδρομου καθώς και την υψομετρική διαφορά θα ανακοινωθούν μέσα στο Μάρτιο όταν και θα διασταυρωθούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με άλλο τρόπο μέτρησης για να είναι απολύτως έγκυρα, ενώ καταβάλλεται και προσπάθεια να συμπεριληφθεί και περισσότερο μονοπάτι χωρίς να αλλάξει το συνολικό μήκος της διαδρομής.

Περιπατητική Διαδρομή: Την ίδια κατά τα πρώτα 13 (δεκατρία) χιλιόμετρα διαδρομή του ορεινού τρεξίματος θα δοθεί η δυνατότητα να την διασχίσουν περπατώντας όσοι δεν είναι δρομείς. Το συνολικό μήκος της θα είναι περίπου 14 χιλιόμετρα μέχρι τον τερματισμό. Η εκκίνηση για τους περιπατητές θα δοθεί μία ώρα νωρίτερα από την ώρα εκκίνησης του «Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος». Η «Περιπατητική Διαδρομή» δεν θα διεξαχθεί αν εκδηλώσουν ενδιαφέρον λιγότερα από 10 (δέκα) άτομα. Σε περίπτωση ματαίωσής της αυτό θα γίνει γνωστό με γραπτή ανακοίνωση στις διάφορες δρομικές ιστοσελίδες μέχρι τις 20 Απριλίου (5 ημέρες πριν την Κυριακή του αγώνα).

Σταθμοί υποστήριξης: Ανά τρία χιλιόμετρα περίπου θα υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης με νερό, ενώ στους τρεις κύριους σταθμούς (Χοντρή Πέτρα, Κληματάκι, Λόχμη) θα υπάρχουν επιπλέον ισοτονικά υγρά και διάφορα αλμυρά και γλυκά σνακς). Ο «Αγωνιστικός Προσανατολισμός» δεν θα έχει σταθμούς υποστήριξης ενώ οι αθλητές και αθλήτριες της «Περιπατητικής Διαδρομής» θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους σταθμούς υποστήριξης του μεγάλου αγώνα που θα συναντήσουν κατά το κοινό μήκος διαδρομής των δύο αγώνων.

Σημεία ελέγχου: Η διέλευση των αθλητών και αθλητριών θα καταγράφεται σε πέντε σημεία της διαδρομής. Οι αθλητές και αθλήτριες είναι υποχρεωμένοι να φορούν τον αριθμό τους σε εμφανές σημείο ώστε να μπορούν οι κριτές να τον καταγράφουν χωρίς πρόβλημα και καθυστέρηση.

Όρια αποκλεισμού: Θα υπάρξει μόνο ένα χαλαρό όριο αποκλεισμού στο 17ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Στο σημείο αυτό οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν κάθετα ασφαλτοστρωμένο δρόμο σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το χωριό. Όσοι φτάσουν εκεί 4 (τέσσερις) ώρες και αργότερα από την ώρα εκκίνησης θα σταματήσουν υποχρεωτικά και θα μεταφερθούν στο χωριό με όχημα της διοργάνωσης. Μέγιστος έγκυρος χρόνος τερματισμού ορίζονται οι 5 1/2 (πεντέμιση) ώρες από την ώρα εκκίνησης. Ο «Αγωνιστικός Προσανατολισμός» και η «Περιπατητική Διαδρομή» δεν έχουν χρονικά όρια αποκλεισμού.

Δηλώσεις συμμετοχής – Πληροφορίες: Δηλώσεις συμμετοχής καθώς επίσης και παροχή οποιωνδήποτε πληροφοριών και διευκρινίσεων τηλεφωνικά στον τεχνικό διευθυντή του αγώνα Δρόσο Βαγγέλη στα τηλέφωνα: 6977001690 και 2465350034-2465350000 (πρωινές ώρες στα δύο σταθερά). Παρ’ όλον ότι εγγραφές αθλητών και αθλητριών θα γίνονται δεκτές ακόμη και κατά την ημέρα των αγώνων, παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή όσο το δυνατόν νωρίτερα και κατά προτίμηση τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν τους αγώνες. Αυτό θα βοηθήσει στην απρόσκοπτη οργάνωση των αγώνων από άποψη προμηθειών και στην χωρίς προβλήματα επιτυχή συμπαράσταση στους συμμετέχοντες στους σταθμούς υποστήριξης.

Κατηγορίες: Οι κατηγορίες θα είναι Γενική Ανδρών, Γενική Γυναικών, Ανδρών 40-49 ετών, Ανδρών 50-59 ετών, Ανδρών πάνω από 60 ετών και Γυναικών πάνω από 50 ετών. Σε περίπτωση που θα συμμετάσχουν λιγότεροι από 5 αθλητές ή αθλήτριες σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες τότε οι δύο κατηγορίες ανδρών των μεγαλυτέρων ηλικιών θα συμπτυχθούν σε μία κατηγορία (Βετεράνων Ανδρών πάνω από 50 ετών) ενώ η κατηγορία Βετεράνων Γυναικών θα καταργηθεί.

Έπαθλα: Θα δοθούν μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής σε όλους όσοι θα τερματίσουν με επιτυχία και αναμνηστικό δώρο σε όλους όσοι θα συμμετάσχουν στους αγώνες ανεξαρτήτως τερματισμού. Θα υπάρξει επίσης βράβευση με κύπελλο των τριών πρώτων αθλητών κατά κατηγορία.

Κανονισμοί του αγώνα:
Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των κανονισμών:

Η συμμετοχή των αθλητών είναι δωρεάν. Τα έξοδα οργάνωσης και διεξαγωγής του αγώνα θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τη διοργανώτρια αρχή.
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, στον «Αγωνιστικό Προσανατολισμό» η εκκίνηση θα δίνεται χωριστά σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κάθε αθλητή και αθλήτρια. Επομένως η προσέλευση στο χώρο εκκίνησης (για όσους θα ταξιδέψουν Σάββατο πρωί προς τον Άγιο Γεώργιο) μπορεί να γίνει και μετά την ώρα εκκίνησης (10.30πμ) του πρώτου χρονικά αθλητή. Τελευταία επιτρεπτή προσέλευση αθλητών θα είναι η 1.00 μμ.
Οι αθλητές οφείλουν να έχουν εξετασθεί από ιατρό ο οποίος θα τους έχει κρίνει ικανούς να συμμετέχουν σε αυτόν τον πολύωρο αγώνα ορεινού τρεξίματος. Δεν χρειάζεται να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση, ενώ με την υπογραφή της δήλωσης συμμετοχής δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη συμμετοχής τους γνωρίζοντας τους πιθανούς κινδύνους τραυματισμού ή οποιασδήποτε άλλης βλάβης της υγείας τους που μπορεί να προκύψουν από την κίνηση σε ορεινό περιβάλλον ή μέσα στο δάσος. Δεκτοί γίνονται αθλητές ηλικίας 18 ετών και άνω. Μπορούν να λάβουν μέρος αθλητές άνω των 15 ετών μόνο με γραπτή συγκατάθεση των κηδεμόνων τους.

Θα υπάρχει Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης που θα καλύπτει όλο το μήκος του αγώνα με βάση τους κύριους σταθμούς υποστήριξης. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν και κατά την ημέρα του αγώνα. Όλοι οι αθλητές θα πρέπει να συμπληρώσουν αντίστοιχη δήλωση συμμετοχής τους πριν την έναρξη του αγώνα. Όσοι έχουν δηλώσει από νωρίτερα συμμετοχή με τηλεφωνική επικοινωνία θα βρουν έτοιμη τη δήλωση συμμετοχής τους στη γραμματεία και απλώς θα πρέπει να την υπογράψουν. Αποκλείονται οι αθλητές που πετούν σκουπίδια εκτός των σταθμών υποστήριξης. Εκεί θα υπάρχουν σακούλες σκουπιδιών για αυτό το σκοπό.
Προσωπικά αντικείμενα μπορούν να παραδίδονται στους οργανωτές στην αφετηρία και να παραλαμβάνονται στον τερματισμό.

Πρόγραμμα:

Σάββατο 24 Απριλίου
10.00-10.30: Τεχνική ενημέρωση
10.30-15.00: Αγωνιστικός προσανατολισμός
15.30: Απονομές επάθλων

Κυριακή 25 Απριλίου
09.30: Εκκίνηση της «Περιπατητικής Διαδρομής»
10.30: Εκκίνηση του «Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος»
16.00: Λήξη του αγώνα
16.15: Απονομή επάθλων-Γεύμα (από το Δήμο Ηρακλεωτών στους αθλητές)

Τρόπος μετάβασης:
Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. βόρεια των Γρεβενών. Από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας απέχει περίπου 1,5-2 ώρες. Έξοδος από Εγνατία στον κόμβο Σιάτιστας και ακολουθούμε την παλιά επαρχιακή οδό για Γρεβενά. Μετά τον Αλιάκμονα ποταμό στρίβουμε δεξιά για Κοκκινιά, μετά Κιβωτό μέσα στην οποία στρίβουμε για Άγιο Γεώργιο. Από την Αθήνα μέσω Λαμίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Καλαμπάκας γύρω στις 4.30-5 ώρες. Αμέσως πριν τα Γρεβενά μπαίνουμε στην Εγνατία με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη και βγαίνουμε στον κόμβο για Ταξιάρχη, Μηλιά, Κιβωτό, Άγιο Γεώργιο. Από Γιάννενα (περίπου 1,5 ώρα) ακολουθούμε την Εγνατία με κατεύθυνση τη Θες/νίκη και βγαίνουμε στην ίδια έξοδο όπως και παραπάνω για όσους έρχονται από Αθήνα.

Διαμονή: Με σειρά προτεραιότητας βάσει του χρόνου δήλωσης συμμετοχής ένας αριθμός αθλητών θα φιλοξενηθούν εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν σε ένα αριθμό σπιτιών του χωριού που θα συμμετάσχουν εθελοντικά σε παροχή δωρεάν φιλοξενίας. Εκτός αυτού θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του τοπικού σχολείου με ράντσα. Για όσους επιθυμούν διαμονή σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία με δική τους οικονομική επιβάρυνση υπάρχει ένας αριθμός ξενώνων και ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή που έχει ως εξής:

Ροδιά Γρεβενών (σε απόσταση 10 λεπτών με το αυτοκίνητο):
Ξενώνας «Νέκταρ» (Γκόλας Χρήστος) 2462083362 (www.golas.gr)
Γρεβενά (20 λεπτά):

Ξενοδοχείο «Αίγλη» τηλ. 2462087120 Ξενοδοχείο «Αχίλλειον» τηλ. 85600,85601 Ξενοδοχείο «Μηλιώνης» τηλ. 2462023223 Ξενοδοχείο «Μητρόπολις» τηλ. 2462028085,80571

Σιάτιστα (15-20 λεπτά):
Ξενοδοχείο «Αρχοντικό» τηλ. 2465021298
Hotel «Ιβερίς» τηλ. 2465047054
Παραδοσιακός ξενώνας «Σιατιστινό Αρχονταρίκι» τηλ. 2465047020
Hotel «Σιάτιστα» τηλ. 2465047047

Τσοτύλι (15 λεπτά):
Ξενώνας Καρούτα τηλ. 2468049025,49026
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΑΡΙΣΣΑΣ ΤΗΛ. 2468031465

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λασσάνειος Δρόμος 2023
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
For Katerina
Ένας φόρος τιμής στην Κατερίνα για να τιμήσει όλους όσοι «έφυγαν» από τη ζωή ύστερα από μάχη με τη νόσο
3-4-2016: Ο Ποδηλατικός Δρομικός Σύλλογος Οδυσσέας Πετρούπολης προκηρύσσει το Poikilo Rocky Mountain 2016 για τις 3 Απριλίου 2016, στο Ποικίλο Όρος.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο