Ένας σύγχρονος άθλος

Στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθή για 27η φορά, ο σημαντικότερος αγώνας υπεραποστάσεων στη χώρα μας, το γνωστό σε όλους Σπάρταθλο, στον οποίο οι δρομείς θα πρέπει να καλύψουν την απόσταση των 243,3 χλμ. (Αθήνα-Σπάρτη) σε 36 ώρες .

Share

Πριν από 27 χρόνια ο Βρετανός σμήναρχος της RAF John Foden με μια ομάδα συναδέλφων του θέλησε να δοκιμάσει αν είναι εφικτός ο, κατά τον Ηρόδοτο, άθλος του Φειδιππίδη ο οποίος έτρεξε μέσα σε δύο ημέρες την απόσταση Αθήνα Σπάρτη ζητώντας τη βοήθεια των Σπαρτιατών για την ενίσχυση των Αθηναϊκών δυνάμεων στο Μαραθώνα.
Έτσι στις 8-9 Οκτωβρίου 1982 μετά από 35,5 ώρες τερματίζει ο πρώτος δρομέας John Scholten ενώ οι John Foden και John MacArthy χρειάστηκαν 36 και 40 ώρες αντίστοιχα αποδεικνύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την αλήθεια των γραπτών του Ηροδότου. Το γεγονός είχε παγκόσμια απήχηση και ένα χρόνο αργότερα η διοργάνωση του Α’ Διεθνούς Σπάρταθλου με τη συμμετοχή 45 δρομέων από την Ελλάδα και από 11 χώρες του εξωτερικού είναι γεγονός. Φέτος στις 25-26 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα το Σπάρταθλον 2009, που αποτελεί τον 27ο κατά σειρά αγώνα. Το Σπάρταθλο είναι ιδιαίτερα απαιτητικός αγώνας όχι μόνο λόγω της απόστασης των 243,3 χλμ. που καλούνται να τρέξουν οι συμμετέχοντες αλλά και λόγω των συγκεκριμένων χρονικών ορίων στα σημεία ελέγχου αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Δείτε αναλυτικά τα χρονικά όρια στο www.spartathlon.gr/theraceGRsub.php?i=5&p=2

Βέβαια δεν μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει στον συγκεκριμένο αγώνα καθώς έχουν θεσπιστεί ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δρομείς, όπως:
1. Να έχουν τερματίσει σε αγώνα δρόμου 100 χιλιομέτρων τουλάχιστον και σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 10:30′ ωρών.
2. Να έχουν συμμετάσχει στον Αγώνα «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» και να έχουν περάσει τη ΝΕΣΤΑΝΗ (172 χλμ.) σε χρόνο κάτω των 24:30 ωρών.
3. Να έχουν τερματίσει τον Αγώνα «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».
4. Να έχουν συμμετάσχει σε αγώνα δρόμου άνω των 200 χιλιομέτρων και να έχουν τερματίσει τον αγώνα αυτόν ανεξαρτήτως χρόνου.
5. Να έχουν τερματίσει εγκαίρως στον αγώνα ΝΕΜΕΑ-ΟΛΥΜΠΙΑ εγκαίρως εντός των 28 ωρών.

Για περισσότερες πληροφορίες στο site του αγώνα: www.spartathlon.gr ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ κ. Παναγιώτης Τσιακίρης (Πρόεδρος) Κόδρου 7, Τ.Θ. 30125, Αθήνα 100 33 Τηλ. 210 32 23 642, Fax: 210 32 27 485 e-mail: [email protected] Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν λήξει από το τέλος Μαΐου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
10ο Ikaria Run 2023 - Run The Village
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον αγώνα της Ικαρίας – H προκήρυξη
Λαϊκός Αγώνας Δρόμου προς τιμή του "Γρηγόρη Λαμπράκη"
22-10-2016: Για ακόμη μια χρονιά θα διεξαχθεί αγώνας δρόμου προς τιμή του Αθλητή – Αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ο αγώνας των ρεκόρ!
Ο τρίτος αγώνας Alpamayo Pro Trail Race 2009 ήταν χωρίς αμφιβολία και ο πιο επιτυχημένος. Ο υπερδιπλασιασμός των συμμετοχών και η εξαιρετική διοργάνωση οδήγησαν σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Μεγάλοι νικητές του αγώνα και φέτος με νέα ρεκόρ διαδρομής ο Αλέξης Καμπουρόπουλος και η Ασημίνα Συλαίου. Δείτε τα τελικά αποτελέσματα.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο