Καλοκαιρινά… εγκλήματα

Λάθη και κακές επιλογές του καλοκαιριού και πώς να τα αποφύγετε

Share

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που πολλοί επίδοξοι δρομείς ξεκινούν τις πρώτες τους δρομικές απόπειρες. Και πράγματι, είναι μία πολύ καλή περίοδος για κάτι τέτοιο, αρκεί να αποφευχθούν κάποια πολύ συνηθισμένα λάθη, τα οποία, όχι μόνο μπορεί να μην ευνοήσουν τη δρομική σας εξέλιξη, αλλά, ακόμα χειρότερα, να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Η ώρα της προπόνησης

Don’t

Το πιο συνηθισμένο καλοκαιρινό λάθος έχει να κάνει με την επιλογή της ώρας της προπόνησης, καθώς πολλοί βγαίνουν για το τρέξιμό τους αργά το πρωί, νωρίς το απόγευμα, ή ακόμα χειρότερα το μεσημέρι. Ιδιαίτερα αν είστε νέοι ή επίδοξοι δρομείς θα πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά την ώρα της ημέρας που θα τρέξετε. Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν κάνουν το τρέξιμο μόνο πιο δύσκολο, αλλά και πιο επικίνδυνο. Έτσι, αποφύγετε ώρες που ο ήλιος είναι ψηλά (10:00 έως 18:00), αλλά και όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό μάλιστα και με την υγρασία, είναι πολύ υψηλή.

Do

Προτιμήστε να τρέξετε, είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα, όταν ο ήλιος δεν είναι δυνατός. Σε κάθε περίπτωση, φορέστε ανάλαφρα ρούχα, καπέλο, γυαλιά, αλλά και αντηλιακό για το πρόσωπο και το σώμα για να προστατευθείτε από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πολλά ρούχα για να αδυνατίσω

Don’t

Πρόκειται για έναν… αστικό μύθο, από τους πιο διαδεδομένους στο τρέξιμο και στην άσκηση γενικότερα. Στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, πολλοί βγαίνουν για τρέξιμο, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, φορώντας πολλά ρούχα. Στόχος τους; Να κάψουν λίπος και να αδυνατίσουν.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πράγματι, μετά από μία τέτοια προσπάθεια ενδεχομένως να παρατηρήσει κανείς μία αξιοσημείωτη απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για απώλεια υγρών, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αργά ή γρήγορα θα πρέπει να φροντίσετε για την αναπλήρωσή τους (κάτι που είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού), οπότε και το παροδικό «χάσιμο βάρους» θα χαθεί.

Do

Φορέστε ελαφριά και τεχνικά ρούχα που αναπνέουν. Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα, αποφύγετε τα πολύ σκούρα, καθώς και τα πολύ στενά ρούχα. Ένα τεχνικό T-shirt, κι ένα κοντό σορτσάκι είναι πάντα μία καλή επιλογή. Για τους άνδρες που επιλέγουν να τρέχουν χωρίς μπλούζα, καλό θα ήταν να το αποφεύγουν, τουλάχιστον όταν ο ήλιος είναι ακόμα ψηλά.

Για να δείτε θέματα υγείας ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Δεν τρώω γιατί θα πάω για τρέξιμο

Don’t

Είναι μία συνηθισμένη σκέψη πολλών νέων δρομέων που το καλοκαίρι γίνεται ακόμα πιο έντονη. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που την ημέρα που θα τρέξουν αποφεύγουν να καταναλώσουν επαρκή γεύματα, ώστε να είναι άδειο το στομάχι τους και να μην έχουν ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την προπόνησή σας, όσο και την υγεία σας, αφού πάντοτε χρειάζεται η απαραίτητη ενέργεια για να τρέξετε. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να μην αποδώσετε στην προπόνηση, και ακόμα χειρότερα, να αισθανθείτε αδυναμία. Επιπλέον, να έχετε υπόψη σας, πως το καλοκαίρι οι ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια είναι μεγαλύτερες, καθώς συνήθως παρατηρείται αύξηση του μεταβολισμού.

Do

Aφήστε τουλάχιστον τρεις ώρες από το μεσημεριανό σας γεύμα μέχρι την ώρα της προπόνησης.

Μπορείτε ακόμα να το αντικαταστήσετε με μία πλούσια σαλάτα, ενώ σε κάθε περίπτωση προτιμήστε κάτι ελαφρύ, αποφεύγοντας βαριές τροφές και σάλτσες.

Μία καλή λύση είναι και τα πολλά και μικρά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τα φρούτα και τους χυμούς να είναι η κορυφαία καλοκαιρινή επιλογή, αφού δίνουν ενέργεια, αλλά και πολύτιμες βιταμίνες και υγρά. Αν φοβάστε τις θερμίδες, να έχετε υπόψη σας, πως τα καλοκαιρινά σνακ έχουν λιγότερες από τα χειμερινά.

Όχι νερό πριν την προπόνηση

Don’t

Με τον φόβο ότι θα γεμίσει το στομάχι τους, πολλοί αποφεύγουν να πιούν νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας πριν από μία προπόνηση. Έτσι, πηγαίνουν για τρέξιμο με το σώμα τους «άδειο» από υγρά, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την απόδοση και την υγεία, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, καθώς οι απώλειες των υγρών αυτήν την περίοδο είναι πραγματικά πολύ μεγάλες. Ο ρυθμός εφίδρωσης ποικίλει από δρομέα σε δρομέα, εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, την ένταση του τρεξίματος, τον βαθμό εγκλιματισμού, κ.α. και μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 λίτρα /ώρα!

Do

Στην πραγματικότητα, χρειάζεται να πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ, αν χρειαστεί, καταναλώστε και κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε μικρές ποσότητες και κοφτές γουλιές. Προτιμήστε δροσερό νερό, και όχι πολύ παγωμένο, ενώ μην ξεχνάτε να καταναλώσετε νερό και μετά την προπόνηση. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε, είναι να μην πίνετε μία μεγάλη ποσότητα «μαζεμένη» λίγα λεπτά πριν την προπόνηση, γιατί πράγματι τότε ενδέχεται να σας προκαλέσει δυσφορία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα διαλείμματα της προπόνησης, όπου καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κατανάλωση μονομιάς μίας μεγάλης ποσότητας, καθώς είναι πιθανό να σας βαρύνει και να μην μπορείτε να συνεχίσετε.

Προπόνηση και θαλασσινά μπάνια δεν πάνε μαζί

Don’t

Είναι κάτι που το ακούμε συχνά από τους πιο «προσηλωμένους» δρομείς, αλλά και πιο σπάνια από τους νεότερους. Αρκετοί, λοιπόν, πιστεύουν ότι την περίοδο που τρέχουν, θα πρέπει να αποφεύγουν τα μπάνια στη θάλασσα, ώστε να μη δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στην προπόνησή τους. Την ίδια στιγμή, επικρατούν αρκετές θεωρίες σχετικά με την αρνητική επίδραση του θαλασσινού νερού στο μυϊκό σύστημα (σφίγγουν οι μύες ή χαλαρώνουν και μετά δεν αποδίδουν κλπ.).

Do

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το θαλασσινό νερό μόνο καλό μπορεί να κάνει στο σώμα, αφού χαλαρώνει τους μυς, δροσίζει και δημιουργεί μία ευχάριστη αίσθηση. Αυτό, ωστόσο, που θα πρέπει να προσέξετε, είναι να μη μένετε για πολύ ώρα στον ήλιο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να διαταράξει τη θερμοκρασία του σώματος, να προκαλέσει απώλεια υγρών και πονοκέφαλο, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η προπόνηση της ίδιας μέρας. Αν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε μία βουτιά πριν την προπόνηση, προτιμήστε να καθίσετε στη σκιά, αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο για αρκετή ώρα, αλλά και την έντονη κόπωση στο κολύμπι. Ιδανικά, μία βουτιά στη θάλασσα είναι η καλύτερη αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

Δημοσίευση στο Runner 106, στη στήλη «Στα Γρήγορα / Νέοι Δρομείς»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To επόμενο βήμα
Η αρχή έγινε και ξεκίνησες το τρέξιμο. Και τώρα; Δες ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις σου!
Emmanuel Wanyonyi. Η ιστορία ενός βοσκού που έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Η ιστορία του νεαρού Emmanuel Wanyonyi που αξίζει να διαβάσετε
Μετακόμιση
Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο