Το κυνήγι της επιτυχίας!

Σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής μας, σε όλες μας τις δραστηριότητες η επιτυχία αποτελεί τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές, το κύριο ζητούμενο. Σίγουρα έχει μεγάλη σημασία η πορεία προς τον στόχο, το «ταξίδι» όπως συνηθίζεται να λέγεται, οι εμπειρίες που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

Share

Σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής μας, σε όλες μας τις δραστηριότητες η επιτυχία αποτελεί τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές, το κύριο ζητούμενο. Σίγουρα έχει μεγάλη σημασία η πορεία προς τον στόχο, το «ταξίδι» όπως συνηθίζεται να λέγεται, οι εμπειρίες που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας. Όμως η επίτευξή του κλείνει έναν κύκλο, χωρίς να αφήνει εκκρεμότητες ή ανοιχτούς λογαριασμούς, για να ξεκινήσει ο επόμενος.

Ένας τέτοιος κύκλος είναι και η συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο. Για τους περισσότερους Έλληνες δρομείς το ταξίδι αυτό, θα ξεκινήσει στο επόμενο διάστημα, αφού μας χωρίζουν μόλις πέντε μήνες από τον φετινό 33o Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τους αγώνες των 10 και 5 χλμ. και βέβαια τους δεκάδες άλλους  αγώνες που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Έχοντας στη σκέψη μας όλα τα παραπάνω, στο τεύχος του Runner που κυκλοφορεί, ξεκινήσαμε μία σειρά άρθρων που αφορούν στις σημαντικότερες προπονήσεις για την προετοιμασία ενός μαραθωνοδρόμου, αλλά και κάθε δρομέα αντοχής γενικότερα, για όσους από εσάς αποφασίσετε να λάβετε μέρος σε αυτόν ή σε κάποιον άλλο μαραθώνιο του φθινοπώρου.

Χωρίς αμφιβολία, το τρέξιμο μεγάλης διάρκειας ή Long Run όπως συνηθίζουμε να το λέμε, αποτελεί τη βάση στο προπονητικό πλάνο κάθε μαραθωνοδρόμου και για τον λόγο αυτό του αφιερώνουμε το κεντρικό θέμα του τεύχους.

Πέρα όμως από τις προπονητικές συμβουλές υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία, ορισμένες γενικές αρχές οι οποίες αν διέπουν την προσπάθεια μας θα μας φέρουν πιο κοντά στην επιτυχία.

Ο ξεκάθαρος στόχος, η γνώση δηλαδή του τι θέλουμε να πετύχουμε, που για άλλους μπορεί να είναι ο τερματισμός ενώ για άλλους η βελτίωση της προσωπικής τους επίδοσης.

Η πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πιστεύοντας στις δυνατότητές μας, χωρίς υπερβολές αλλά με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση.

Η συγκέντρωση στον στόχο και η υπερπήδηση των εμποδίων, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σπάνιο αν όχι απίθανο να μην παρουσιασθούν δυσκολίες και προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας προετοιμασίας.

Η προσήλωση σε ένα συγκεκριμένο πλάνο, και η τήρησή του καθώς η έλλειψη του ή συχνές αλλαγές σε αυτό μπορεί να μας δημιουργήσουν έντονη αβεβαιότητα κλονίζοντας την αυτοπεποίθησή μας.

Το πάθος σε αυτό που κάνουμε, η αγάπη και ο ενθουσιασμός με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την κάθε πτυχή της διαδικασίας.

Ο ισχυρός χαρακτήρας για να παραμείνουμε στην τροχιά του στόχου που δεν θα αφήσει δεύτερες σκέψεις να κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας.

Και τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, η αντιμετώπιση της διαδικασίας σαν ένα παιχνίδι που μας χαρίζει συνεχώς στιγμές χαράς κάνοντας την προσπάθεια να μοιάζει άκοπη.

Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν βέβαια μόνο για την προετοιμασία ενός μαραθωνοδρόμου αλλά και για όλα όσα προσπαθούμε στη ζωή μας.

Ο στόχος και η προσπάθεια επίτευξής του λειτουργεί ως ένας εσωτερικός εκσκαφέας που αποκαλύπτει δύναμη και ενέργεια που δεν είχαμε φανταστεί ότι διαθέτουμε.

Και αν αμφιβάλλετε γι’ αυτό μπορείτε να δείτε την 92χρονη κυρία Χάριετ Τόμσον, την οποία με χαρά φιλοξενούμε σε δύο σελίδες στο τεύχος μας (σ. 13 και 82). Στην πρώτη αντιμετωπίζουμε το θέμα δημοσιογραφικά αναφέροντας το επίτευγμα της «σούπερ γιαγιάς» ενώ στη δεύτερη, μέσα από το μοναδική γραφή της Αγγελικής Κοσμοπούλου, παρουσιάζονται οι προεκτάσεις των επιτευγμάτων της.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα ακούσετε κάποιον να λέει «αυτό δεν είναι για μένα» ή «είμαι πολύ μεγάλος πια για να τα καταφέρω», διηγηθείτε του την ιστορία της κυρίας Τόμσον και ίσως καταφέρετε να του αλλάξετε για πάντα τη ζωή.

Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι γεμάτο με πολλές χαρούμενες στιγμές και απολαυστικές διαδρομές.

Φιλικά,

Νίκος Πολιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημήτρης Βούρος: Ο "υπέροχος"
Μία ξεχωριστή συνέντευξη στην Νατάσα Γιαννούση
Απλά τα πράγματα
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Ελεγεία ενός διαδρόμου
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο