To επόμενο βήμα

Η αρχή έγινε και ξεκίνησες το τρέξιμο. Και τώρα; Δες ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις σου!

Share

Συγχαρητήρια!
Έκανες την αρχή κι έχεις ήδη ξεκινήσει να τρέχεις. Ποιο θα πρέπει να είναι όμως το σωστό, επόμενο βήμα ώστε να έχεις την εξέλιξη που ονειρεύεσαι, χωρίς να ρισκάρεις ή να κουραστείς; Ό,τι χρειάζεσαι θα το βρεις στο θέμα που ακολουθεί!

Στο στάδιο
Εφόσον έχεις ήδη καταφέρει να τρέχεις προσπάθησε να βάλεις έναν συγκεκριμένο στόχο. Αυτός θα μπορούσε να είναι να τρέχεις συνεχόμενα για 30’ ή να τρέξεις το πρώτο σου πεντάρι. Αν πάλι αυτά σου φαίνονται εύκολα βάλε στόχο να τρέξεις συνεχόμενα για 10χλμ. ή ένα εξιδεικευμένο να λάβεις μέρος σε έναν αγώνα αυτής της απόστασης. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα βρεις ειδικά προγράμματα προετοιμασίας στο runnermagazine.gr.

Εκτός σταδίου
Δεν είναι μόνο η προπόνηση που κάνεις στο στάδιο, στο γήπεδο ή στο πάρκο. Μπορείς και στο σπίτι! Αφιέρωσε ένα δεκάλεπτο καθημερινά, ή έστω μέρα παρά μέρα, για ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τη δύναμή σου και να βελτιώσεις την ευλυγισία σου. Ασκήσεις, όπως κοιλιακοί και ραχιαίοι για τον κορμό, αλλά και πους απς για τα χέρια και το στήθος είναι σίγουρα οι βασικές επιλογές, ενώ για τα πόδια προτίμησε τα ημικαθίσματα. Ακόμα, εκτέλεσε μερικές βασικές διατάσεις για τα πόδια και τον κορμό. Φυσικά στο runnermagazine.gr θα βρεις δεκάδες θέματα που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τις σωστές ασκήσεις και πώς να τις εκτελέσεις.

Στον εξοπλισμό
Το βασικότερο αξεσουάρ του δρομέα είναι χωρίς αμφιβολία τα παπούτσια*. Αν, λοιπόν, ενώ έχεις κάνει τα πρώτα σου δρομικά βήματα δεν έχεις προμηθευτεί ένα εξιδεικευμένο μοντέλο τότε κάντο γρήγορα καθώς, όχι μόνο θα σε βοηθήσουν στις προπονήσεις σου, αλλά θα σε προστατεύσουν από κραδασμούς και ενοχλήσεις. Αν, τώρα, έχεις ήδη ένα καλό αθλητικό ζευγάρι, τότε το επόμενο βήμα είναι να αγοράσεις ένα ρολόι-gps που θα σε βοηθήσει να καταγράφεις με ευκολία τα δεδομένα των προπονήσεών σου (απόσταση, χρόνος, ρυθμός, θερμίδες κλπ.). Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία και πολλές επιλογές για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, ενώ πλέον όλα λίγο πολύ έχουν και άλλες χρήσιμες μετρήσεις που θα σε βοηθήσουν παρακολουθείς τη βελτίωσή σου αλλά και την καθημερινή σου δραστηριότητα (μετρητής βημάτων, καρδιακοί παλμοί κ.ά.). Μία ακόμα καλή επιλογή είναι ό,τι σχετίζεται με τη μουσική, όπως ένα καλό ζευγάρι ακουστικά που συνδέεται με κινητό ή με mp3 ασύρματα για να γίνει η προπόνηση πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Στην καθημερινότητα
Από τη στιγμή που έκανες το πρώτο βήμα ξε- κινώντας το τρέξιμο, μπορείς να συνεχίσεις βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την ποιότη-τα της ζωής σου. Προσπάθησε, λοιπόν, να υιοθετήσεις υγιεινές συνήθειες ξεκινώντας από τη διατροφή σου. Ακόμα κι αν δεν έχεις τη διάθεση ή τη δυνατότητα να ακολουθήσεις ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο προσπάθησε να βελτιώσεις γενικότερα τη διατροφή σου. Πώς;

• Κατανάλωσε τουλάχιστον 1-2 φρούτα καθημερινά
• Πρόσθεσε σαλάτες στα γεύματά σου
• Μην παρακάμπτεις το πρωινό γεύμα
• Περιόρισε τις ποσότητες στα βραδινά γεύματα
• Αντικατάστησε τα αναψυκτικά με φυσικούς χυμούς, τσάι ή ανθρακούχο νερό

Κι ακόμα Από εκεί κι έπειτα υπάρχουν κι άλλα πράγ-ματα που μπορείς να κάνεις ώστε να βελτιώσεις την υγεία σου και τον τρόπο ζωής σου όπως το να βάλεις το περπάτημα στην καθημερινότητά σου, να προτιμάς τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, να αφιερώνεις τουλάχιστον 1-2 10λεπτα την ημέρα για να χαλαρώνεις μυαλό και σώμα, να κόψεις ή να περιορίσεις το κάπνισμα κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαμά έλα, σήκω!
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Δρομέας όλο το 24ωρο
Συμβουλές για νέους δρομείς ανάλογα με την ώρα προπόνησης
Στη βροχή
Η στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελική Κοσμοπούλου.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο