Tελικός 1.500μ. ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης: Μικρές ιστορίες πίσω από τον αγώνα

Τι κρύβεται πίσω από έναν αγώνα 3,5 λεπτών;

Share

Αναμφίβολα, ο τελικός των 1.500μ. των ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης ήταν αρκετά εντυπωσιακός.

Πόσες ιστορίες, όμως, κρύβονται πίσω από έναν αγώνα που διαρκεί το πολύ 3:30 λεπτά;

Και πόσα μπορούμε να μάθουμε εμείς μέσα από αυτές τις ιστορίες;

Στον τελικό της Τετάρτης, λοιπόν, είδαμε μία… επανάληψη του περσινου τελικού καθώς το μεγάλο φαβορί, ο Jacob Ingebrigtsen, ο άνθρωπος που έχει αλλάξει τα δεδομένα στις αποστάσεις παγκοσμίως, έχασε με πανομοιότυπο τρόπο όπως και στο Γιουτζίν.

Αυτή τη φορά, “δράστης” ήταν ένας άλλος Σκωτσέζος, ο Josh Kerr, ενώ πέρυσι ήταν ο Jake Wightman.

Κι, όμως οι δύο αυτοί Παγκόσμιοι Πρωταθλητές πλέον, προέρχονται από τον ίδιο σύλλογο, τον Edinburgh Athletic Club, κάτι που μαρτυρά πως κάτι κάνουν καλά σε αυτόν τον σύλλογο…

Kerr και Wightman, νικητές του περιφερειακού ανωμάλου δρόμου σε παιδική ηλικία και σήμερα ως παγκόσμιοι πρωταθλητές!

Το αθλητικό επίπεδο του Jacob

Ο Jacob μπορεί να έχασε, μπορεί να πληγώθηκε αρκετά, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις του μετά τον τερματισμό, όμως απέδειξε ότι διαθέτει υψηλές αρχές και επίπεδο.

“Ο Κerr έκανε έναν πολύ καλό αγώνα, όλα τα “μπράβο” σε αυτόν” δήλωσε λίγο μετά. Και φυσικά, έκανε την αυτοκριτική του: “Δεν αισθάνθηκα πολύ καλά τα πόδια μου μετά τα πρώτα 500-600μ. όπως θα ήθελα. Ήταν μία καλή κούρσα, αλλά φάνηκε πως δεν μπορούσα να δώσω το 100%”.

Η συνέπεια του Kerr

Πώς, όμως, έφτασε στην κορυφή ο Josh Kerr; Όπως αποκάλυψε προσπάθησε να τα κάνει όλα τέλεια τα τελευταία χρόνια. Στάθηκε μάλιστα σε δύο σημεία που θεωρεί ότι απέδωσαν καρπούς.

Το ένα ήταν η συστηματική συνεργασία με αθλητικό ψυχολόγο, μετά το 2021 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το άλλο, μετά από παρότρυνση της συντρόφου του, ήταν η διατροφή του.

Προσέλαβε μάλιστα και προσωπικό σεφ που του μαγείρευε καθημερινά τους τελευταίους δύο μήνες με αποτέλεσμα αυτή την αγωνιστική χρονιά να είναι πέντε κιλά κάτω από πέρυσι!

Μελέτη, αλλά και ένστικτο

Και βέβαια, πρέπει να σταθούμε στην μελέτη που έκανε ο Σκωτσέζος για το τακτικό κομμάτι του αγώνα, αλλά και στο πώς χρησιμοποίησε το ένστικτό του. Ο 25χρονος παρακολούθησε ξανά και ξανά τον περσινό τελικό που ο Wightman κέρδισε τον Jacob. Ωστόσο, πίστεψε ότι δεν θα έκανε για δεύτερη φορά τα ίδια λάθη ο Νορβηγός.

Έτσι, είχε καταστρώσει ένα διαφορετικό σχέδιο, όμως πάνω στον αγώνα αποφάσισε να ακολουθήσει το ένστικτο του και τελικά κόπιαρε την ίδια τακτική με τον συμπατριώτη του που τελικά του έφερε με πανομοιότυπο τρόπο τη νίκη.

Κι άλλος Νορβηγός από τον πατέρα Ingebrigtsen

Μία ακόμα έκπληξη που πέρασε στα… ψιλά, ήταν η τρίτη θέση του έτερου Νορβηγού της κούρσας, του Νarve Nordas.

Ο Nordas μετά από μία καταπληκτική χρονιά επισφράγισε την εντυπωσιακή άνοδό του με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου που είναι και το πρώτο του σε μεγάλη διοργάνωση.

Mάλιστα δήλωσε αμέσως μετά τον αγώνα πως έχει ακόμα μία προπόνηση κατωφλιού να κάνει (δεν καταλάβαμε αν αστειευόταν ή όχι), ενώ υποστήριξε πως επέλεξε να πάει αργά στην αρχή αφού ήταν και ο πιο αργός δρομέας του τελικού. Σε αυτό το σημείο, βέβαια, να πούμε πως κάλυψε την τελευταία στροφή σε 52΄΄…

Ο 25χρονος προπονείται από παιδί με τον Gjert Ingebrigtsen – τη στιγμή που τόσο ο Jacob όσο και τα αδέρφια του έχουν πάψει να συνεργάζονται προπονητικά μαζί του – και το χάλκινο μετάλλιο του Nordas αποδεικνύει πως δεν θεωρείται τυχαία κορυφαίος προπονητής.

Μάλιστα, στις δηλώσεις του φάνηκε να υπάρχει μία μικρή κόντρα ανάμεσα σε αυτόν και τον Jacob, με τον Gjert Ingebrigtsen πιθανόν να έχει βάλει το χεράκι του, ενώ και οι σχέσεις πατέρα γιού δεν πρέπει να είναι και οι καλύτερες.

Μεγάλος ο ανταγωνισμός των εταιρειών

Πέρα από τις χώρες που ουσιαστικά εκπροσωπούνται στα παγκόσμια πρωταθλήματα από τους αθλητές, υπάρχει και ένας “ανταγωνισμός” ανάμεσα στις εταιρείες. Στον συγκεκριμένο τελικό μάλιστα ήταν αρκετά έντονος καθώς πέρα από την “κραταιά” ΝΙΚΕ (Ingebrigtsen και Kipsang) είδαμε τον νικητή, Josh Kerr να εκπροσωπεί την Brooks, τον τρίτο Nordas την HOKA, και τους Nuguse κα Garcia (5ος και 6ος αντίστοιχα) την ΟΝ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin
Ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και παιδιά, οι πρωταγωνιστές στον 18ο Μαραθώνιο της Ιστορίας, της συμπερίληψης, του πολιτισμού!
Jeff Aston: Πάντα παρών στον Μαραθώνιο του Λονδίνου
Τερμάτισε τον 44ο του Μαραθώνιο στα 80 του!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο