Mπορεί να ήταν Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά μόνο παγκόσμιο δεν ήταν… Όχι γιατί δεν συμμετείχαν αθλητές από πολλές χώρες (398 από 41 χώρες συγκεκριμένα) αλλά γιατί οι 12 δρομείς που κατέκτησαν κάποιο μετάλλιο – 3 αθλητές σε 4 κατηγορίες – προέρχονταν όλοι από μόλις 2 χώρες. Και φυσικά το ίδιο συνέβη και στις ομαδικές βαθμολογίες με τις δύο γνωστές και μη εξαιρεταίες αφρικανικές χώρες να κατοχυρώνουν και εκεί όλα τα μετάλλια.
Πιο αναλυτικά, και όπως καλά καταλάβατε, Κένυα και Αιθιοπία τα πήραν όλα σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου που διοργανώθηκε στην πόλη Γκουιγιάνγκ της Κίνας το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Οι δύο χώρες κατέκτησαν και τα 16 μετάλλια (12 στα ατομικά και 4 στα ομαδικά) και απέδειξαν για μία ακόμα φορά ότι πραγματικά στις μεγάλες αποστάσεις δεν έχουν αντίπαλο. Στους άνδρες η Κένυα ήταν αυτή που πανηγύρισε το χρυσό, με τους σχετικά “άσημους” Κόμγουορόρ και Μουχίρι να κάνουν το 1-2 και τον Αιθίοπα – και αρκετά πιο γνωστό από τις διακρίσεις του στα ευρωπαϊκά εδάφη – Μουκτάρ Εντρίς να έρχεται τρίτος. Η Αιθιοπία ωστόσο ήταν αυτή που πανηγύρισε την ομαδική βαθμολογία, η οποία βγαίνει από τα πλασαρίσματα των 4 καλύτερων δρομέων της κάθε χώρας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως για μία ακόμα χρονιά ο πρώτος μη Αφρικανός βρέθηκε πολύ μακριά από την κορυφή (εκτός από τους δρομείς του Μπαχρέιν που προέρχονται από αφρικανικές χώρες καθώς και έναν Τούρκο στην 22η και αυτός με αφρικανικές ρίζες) και ήταν ο Αμερικανός Κρις Ντέρικ στην 24η θέση.
Στις γυναίκες, το χρυσό και πάλι πήγε στην Κένυα με την Αγκνιές Τιρόπ με τις Σένμπερε Τεφέρι και Νετσανέτ Γκουιντέτα από την Αιθιοπία να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Και εδώ η Αιθιοπία πήρε το ομαδικό ενώ χαρακτηριστικό είναι πως οι 10 πρώτες ήταν όλες από τις 2 χώρες. Η Ισπανίδα Τιρχάς Γκέμπρε στην 15η θέση ήταν η πρώτη μη Αφρικανή.
Στην κατηγορία των νέων, ένας Αιθίοπας, ο Γιασάν Χατζί κατάφερε να εκτοπίσει 3 Κενυάτες που ακολούθησαν φτάνοντας στο χρυσό ωστόσο η Κένυα ήταν αυτή που πήρε το ομαδικό.
Τέλος, στον αγώνα που άνοιξε το πρόγραμμα, αυτόν των νέων γυναικών τρεις νεαρές Αιθιοπέζες κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις δίνοντας τη νίκη στη χώρα τους και στην ομαδική βαθμολογία.
Αυτό ήταν το 40ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου και για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια ανέδειξε το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους Αφρικανούς δρομείς και όλους τους υπόλοιπους, γεγονός που μειώνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τη διοργάνωση και τελικά ευτελίζει την ίδια τη διοργάνωση.
Το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Καμπάλα της Ουγκάντα τον Μάρτιο του 2017.