Ένας αστροναύτης στον Μαραθώνιο του Λονδίνου

Ο αστροναύτης Τιμ Πικ θα προσπαθήσει σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας να τερματίσει στον μαραθώνιο του Λονδίνου

Share

Ο Τιμ Πικ είναι ένας από τους πιο επιφανείς μαραθωνοδρόμους που θα αγωνιστούν στον Μαραθώνιο του Λονδίνου την ερχόμενη Κυριακή. Ομως δεν θα τον βρείτε επί της διαδρομής, αλλά σε απόσταση 400χλμ. πάνω από τη γη, μέσα στον διαστημικό σταθμό ISS της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαστήματος. Ο 43χρονος Πικ, όπως είχαμε δει και παλαιότερα, είναι ο πρώτος Βρετανός αστροναύτης που τον επανδρώνει εδώ και 4 μήνες, μαζί με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Ο Πικ είναι έμπειρος δρομέας με ατομικό ρεκόρ στον μαραθώνιο 3:18 από το 1999 και πάλι στον Μαραθώνιο του Λονδίνου. Αλλά φέτος, αν και θα πάρει εκκίνηση ακριβώς την ίδια ώρα με χιλιάδες άλλους μαραθωνοδρόμους, δεν θα βρίσκεται ανάμεσά τους. Θα βρίσκεται πάνω σε ένα διάδρομο μέσα στον διαστημικό σταθμό και θα “κινείται” στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας μόνο εικονικά μέσα από το πρόγραμμα Digital Virgin Μoney London Marathon που θα προβάλλεται επί της οθόνης. Δίπλα του θα βλέπει και τα άβαταρ άλλων δρομέων, για να τον εμψυχώνουν στην προσπάθειά του.

Ο αστροναύτης θα τρέχει πάνω στο διάδρομο φορώντας μία ειδική κατασκευή με πρόσθετο βάρος που θα τον κρατά χαμηλά (για να υπερνικά την έλλειψη βαρύτητας) και έχει στόχο να να τερματίσει κάπου στις 3:30-4 ώρες, ενώ ο διαστημικός σταθμός θα κινείται με 27.000 χλμ/ώρα!

Αν και οι περισσότεροι αστροναύτες τρέχουν συστηματικά στους διαστημικούς σταθμούς ώστε να διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση, ο Πικ θα επιχειρήσει να τρέξει ένα ολόκληρο μαραθώνιο σε διάδρομο. Αυτό είναι από μόνο του ένα κατόρθωμα, πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες μικροβαρύτητας. Στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2007, η Σουνίτα Γουίλιαμς είχε λάβει μέρος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης ενώ βρισκόταν σε διαστημικό σταθμό, τερματίζοντας σε 4:23.

Εν τω μεταξύ, κάτω στη Γη, δύο συνάδελφοί του από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστήματος στην Κολονία και την Βρετανική Υπηρεσία Διαστήματος, ο Τζόναθαν Σκοτ και η Λίμπι Τσάκσον , θα τρέχουν και αυτοί στον μαραθώνιο του Λονδίνου σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Πιτ. Τα μέλη της Team Astronaut, φορώντας τις ογκώδεις διαστημικές στολές τύπου Σόκολ (παρόμοιες με αυτήν που φόραγε ο Ρώσος Γιούρι Γκαγκάριν στις πτήσεις του Σογιούζ), θα προσπαθήσουν να διανύσουν την απόσταση σε λιγότερο από 4:30 ώρες και να καταγραφούν σαν ένα νέο ρεκόρ Γκίνες.  

Η ομάδα Team Astronaut έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και στηρίζει την οργάνωση The Princes Trust, η οποία ενισχύει νέους ανθρώπους με προβλήματα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Την Κυριακή 24 Απριλίου μπορείτε να παρακολουθήσετε λεπτό προς λεπτό την προσπάθεια του Πικ στο διάστημα, αλλά και των συναδέλφων του στο Λονδίνο, μέσω του λογαρισμού του στο Τουίτερ @astro-timpeake, και του λογαριασμού του διοργανωτών @LondonMarathon.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
La Valette Marathon 2024: Οι Έλληνες
Δείτε τους χρόνους που σημείωσαν στον Μαραθώνιο της Μάλτας
Οι Έλληνες στον Ημιμαραθώνιο της Βαρσοβίας
Δείτε την ελληνική παρουσία στον NN Polmaraton Warszawski
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο