Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: Την έκπληξη ο Wightman στα 1.500μ. σε έναν διαστημικό τελικό

Ο Βρετανός έκανε το θαύμα του απέναντι στα μεγάλα φαβορί

Share

Σόκαρε ο Jake Wightman

Ήταν σίγουρα ο πιο εντυπωσιακός αλλά και ο πιο ανατρεπτικός τελικός που έχουμε δει σε αυτό το 18ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου!

Το αγώνισμα των 1.500μ. φημίζεται άλλωστε, πως είναι από τα πιο θεαματικά του στίβου και ο τελικός αυτός το επιβεβαίωσε!

Αναμφισβήτητα, όλοι περιμέναμε τον Jacob Ingebrigtsen να παλέψει για το χρυσό, κυρίως με τους Κενυάτες, ωστόσο, ο Jake Wightman είχε άλλη γνώμη!

Με πολλές δυνάμεις στο τέλος o Σκωτσέζος Jake Wightman έφτασε στη μεγάλη νίκη διαλύοντας το προσωπικό του ρεκόρ με 3:29.23, φέρνοντας το πρώτο χρυσό στην Μ. Βρετανία στη διοργάνωση, αλλά και στο αγώνισμα τα τελευταία 39 χρόνια!

Φυσικά, πρόκειται και για τον πιο γρήγορο τελικό όλων των εποχών αφού ο Jacob Ingebrigtsen που έμεινε δεύτερος σημείωσε 3:29.47, ενώ κάτω από το 3:30 ήταν και ο Ισπανός Mohamed Katir σε 3:29.90, συνιστώντας μάλιστα ένα απόλυτα ευρωπαϊκό βάθρο σε ένα αγώνισμα που επικρατούσαν οι Κενυάτες τα τελευταία 10 περίπου χρόνια!

Μάλιστα και οι αθλητές στις θέσεις 4-6, ο Ισπανός Mario Garcia, o Bρετανός Josh Kerr και ο Timothy Cherouyiot, τερμάτισαν πολύ γρήγορα σε 3:30.20, 3:306.60 και 3:30.69 κατά σειρά.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του τελικού

Ο Jake Wightman

O Σκωτσέζος Jake Wightman είναι 27 ετών και από νεαρή ηλικία διαπρέπει στο αγώνισμα αφού ήταν νικητής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ20 το 2013.

Όπως και ο Jacob, ο Wightman προπονείται με τον πατέρα του, πρώην μαραθωνοδρόμο, Geoff, ενώ και η μητέρα του, Susan Tooby ήταν μαραθωνοδρόμος. Ο πατέρας του μάλιστα έκανε τη μετάδοση για κανάλι της Σκωτίας στον χθεσινό αγώνα!

Δείτε τους αγώνες της 5ης ημέρας

Πώς εξελίχθηκε ο αγώνας

Ο Κενυάτης Kipsang πήρε των πρωτοβουλία να οδηγήσει τον αγώνα μπαίνοντας μπροστά από την αρχή, διανύοντας τα πρώτα 400μ. σε 55.81.

Όλοι οι δρομείς ήταν κοντά σε αυτό το σημείο, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως ο Katir, ο Ισπανός που πήρε το χάλκινο, ήταν τελευταίος!

Στη συνέχεια, ο έτερος Κενυάτης – και μεγάλο φαβορί – ο Cherouyiot έσπευσε να… βοηθήσει μπαίνοντας δίπλα και στη συνέχεια μπροστά από τον Kipsang, ενώ σε αυτήν την κίνηση αντέδρασε και ο Jacob Ingerbrigtsen για να περάσει τελικά αυτός μπροστά στα 800μ. σε 1:52.04 (56.23 το δεύτερο 400άρι).

Jacob και Cherouyiot συνέχισαν να… τρώγονται στην κεφαλή της κούρσας ενώ ως το χιλιάρι είχε πλησιάσει αρκετά και ο Wightman, χωρίς όμως να συμμετέχει στη μάχη για το ποιος θα οδηγήσει.

Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι και τα 1.300μ. (αφού πέρασαν τα 1.200μ. σε 2:48.28) όταν ο Wightman έκανε την κίνησή του, μπήκε μπροστά και τελικά κρατήθηκε εκεί μέχρι τη γραμμή του τερματισμού που του έφερε ένα ανέλπιστο, για πολλούς, χρυσό μετάλλιο!

Στο μεταξύ, οι Κενυάτες έμειναν από δυνάμεις κι έχασαν πολύτιμο έδαφος, αφού τελικά οι πρώτοι πέντε ήταν Ευρωπαίοι (!) που ανέβασαν στροφές στο τέλος, κι εκμεταλλεύτηκαν την… αλληλοεξουδετέρωση τους με τον Jacob.

Θυμηθείτε τι έγινε στον τελικό των γυναικών

Είναι γνωστό ότι ο Jacob αρέσκεται στο να μπαίνει μπροστά και να μην αφήνει τίποτε στην τύχη του. Αυτή τη φορά, ωστόσο, μάλλον το… πλήρωσε καθώς την ίδια ιδέα φάνηκε να είχαν και οι Κενυάτες Cherouyiot και Kipsang με αποτέλεσμα οι τρεις τους να σπαταλήσουν πολύτιμες δυνάμεις στα μέσα της κούρσας, κι έτσι όταν ο πανέξυπνος Wightman έκανε την κίνησή του, κανείς δεν είχε δυνάμεις να αντιδράσει. Και αν ο Jacob τουλάχιστον κρατήθηκε στη δεύτερη θέση, οι Κενυάτες “κατρακύλησαν” στην 6η και 7η.

O Βραζιλιάνος Dos Santos στα χαμηλά εμπόδια

Ο Βραζιλιάνος Alison Dos Santos επιβεβαίωσε πως φέτος είναι σε πολύ καλή κατάσταση και με 46.29 έφτασε στη νίκη στα 400μ. με εμπόδια.

Δεύτερος ήταν ο Αμερικάνος Rai Benjamin σε 46.89 και τρίτος ο συμπατριώτης του Trevor Bassit σε 47.39, ενώ ο χρυσός Ολυμπιονίκης, ο Νορβηγός Karsten Warhalm, ο οποίος φέτος δεν διανύει την καλύτερη του χρονιά, ήταν τελικά 7ος σε 48.82.

Δείτε τα αποτελέσματα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλές παρουσίες οι μικροί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18
Δείτε τις προσπάθειες των νεαρών αθλητών και αθλητριών
Απίστευτη γκάφα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 - Το βίντεο
Ο νεαρός 200άρης βιάστηκε να κόψει ταχύτητα…
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο