Ο Στέλιος Κυριακίδης είναι ένας μύθος του ελληνικού αθλητισμού. Είναι ο Έλληνας Μαραθωνοδρόμος που κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946 γράφοντας ιστορία και αναπτερώνοντας το ηθικό των Ελλήνων σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα.
Μάλιστα, με τη νίκη του στον 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης έκανε γνωστό το πρόβλημα του υποσιτισμού στην Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, ενεργοποιώντας τη διεθνή κοινότητα.
Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου το 1910 στον Στατό Πάφου στην Κύπρου, από γονείς αγρότες και ήταν πάντα ένα παιδί που του άρεσε να τρέχει. Κάλυπτε καθημερινά χιλιόμετρα συνδυάζοντας την αγάπη του για το τρέξιμο με την… μεταφορά μηνυμάτων στα γειτονικά χωρία. Μάλιστα, το 1930 γράφτηκε στον αθλητικό Σύλλογο Ολύμπια Λεμεσού, έναν σύλλογο που “υπηρέτησε” μέχρι και το τέλος της ζωής του.
Λίγα χρόνια αργότερα έρχεται στην Ελλάδα όπου εργάστηκε για τη ΔΕΗ μετρώντας ρολόγια στην περιοχή του Χαλανδρίου, ενώ συνέχισε να προπονείται και κατάφερε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 τερματίζοντας 11ος.
Έτρεξε για πρώτη φορά στη Βοστόνη το 1938, όμως τα παπούτσια του, δώρο από τους ομογενείς της Αμερικής, τον χτύπησαν και δεν του επέτρεψαν να τερματίσει.
Το 1946 μετά από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής πηγαίνει και πάλι στη Βοστόνη. Μαζεύοντας χρήματα από εδώ κι από ‘κει για να καταφέρει να προπονηθεί, αλλά και να ταξιδέψει τελικά στη Βοστόνη, γίνεται δεκτός σαν ήρωας από τους Έλληνες, ωστόσο, ο γιατρός που τον εξέτασε δεν τον άφησε να αγωνιστεί βρίσκοντας τον αρκετά αδύναμο για Μαραθώνιο. Ωστόσο, ο ίδιος δεν το δέχτηκε.
Η συνέχεια στις 29 Απριλίου του 1946 έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα. Μετά από μία συναρπαστικη κούρσα ο Κυριακίδης τερματίζει πρώτος σε 2:29:27, μία από τις καλύτερες επιδόσεις της εποχής φωνάζοντας το ιστορικό “For Greece”.
Η νίκη του αυτή θα δώσει το έναυσμα για ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, με τον Κυριακίδη να μένει ένα ακόμα μήνα στις ΗΠΑ μετάν τον αγώνα για αυτόν τον σκοπό. Συνολικά, βοήθησε να συγκεντρωθούν πάνω από 250.000 δολάρια καθώς και αρκετά είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, η νίκη του και οι διαστάσεις που είχε πάρει επίσπευσαν τις διαδικασίες για την αποστολή σημαντικής οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα.
Συνολικά ο Στέλιος Κυριακίδης αναδείχθηκε 14 φορές νικητής σε Παγκύπριους αγώνες, ανάμεσα τους δύο φορές στον Μαραθώνιο, και ακόμα 11 φορές Πανελληνιονίκης, τρεις στον Μαραθώνιο. Κατέκτησε ακόμα έξι βαλκανικά μετάλλια, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 και του Λονδίνου το 1948 καταλαμβάνοντας την 11η και 18η θέση αντίστοιχα, ενώ το 1947 στη Βοστόνη τερμάτισε στη 10η θέση.
Τα λόγια του Τζόνυ Κέλυ, του 2ου δρομέα στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946 περιγράφουν καλύτερα από ότιδήποτε την προσπάθεια του Στέλιου Κυριακίδη:
«Πως θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιον αθλητή; Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα!».