Μαρία Πολύζου: Συνέντευξη

Η γνωστή μαραθωνοδρόμος μας μιλά ως Πρέσβειρα του 13ου Ποσειδώνιου Ημιμαραθώνιου

Share
Μαρία Πολύζου - Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος

Τη Μαρία Πολύζου τη γνωρίζουμε όλοι μας για τις αθλητικές της επιδόσεις. Η κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ στον Μαραθώνιο συνεχίζει ακούραστη και δράσεις με κοινωνική ευαισθησία και μηνύματα τα οποία και διαδίδει μέσω της συμμετοχής της σε σημαντικούς αγώνες. Έτσι την Κυριακή 17 Απριλίου θα συμμετάσχει στον 13ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο ως Πρέσβειρα του αγώνα και εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή της την απόφαση. Ακολουθεί η συνέντευξη της Μαρίας Πολύζου:

Ποια ήταν τα κριτήρια σου για να γίνεις πρέσβειρα του 13ου Ποσειδώνιου Ημιμαραθώνιου; Τι κάνει αυτόν τον αγώνα ξεχωριστό για σένα;

Ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος είναι ένας αγώνας που συνδέομαι μαζί του από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε. Οι άνθρωποί του είναι  πραγματικά λάτρεις του μαραθωνίου και των μεγάλων αποστάσεων και όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φθάσει ο αγώνας σε τέτοια επιτυχία.

Πιστεύεις ότι η συμμετοχή σε έναν αγώνα βοηθά στο να μεταφερθούν ευκολότερα κοινωνικά μηνύματα; Θεωρείς ότι οι δρομείς είναι πιο ευαισθητοποιημένοι;

Οι δρομείς των μεγάλων αποστάσεων – όπως και ο ημεροδρόμος Φειδιππίδης – μεταφέρουν μηνύματα. Είναι ειρηνιστές και θέλουν πάντα να υποστηρίξουν την κοινωνία μέσω των χιλιομέτρων που διανύουν.

Εκπροσωπείς στον 13ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο το σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», αλλά και το «Σωματείο Ελίζα»; Ποιοι είναι οι σκοποί τους; Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σου για την προώθηση αυτών των σκοπών;

Με το όραμα Ελπίδας συνδεόμαστε πολλά χρόνια. Ο σκοπός είναι πολύ σημαντικός.
Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών και μπορεί να σώσεις την ζωή ενός παιδιού που πάσχει από καρκίνο. Αν είσαι από 18-45 έλα και υποστήριξε το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.. Είναι τόσο απλό! Επισκέψου το www.oramaelpidas.com  και μάθε τον τρόπο.

Με τους σκοπούς του σωματείου Ελίζα συνδεθήκαμε τους τελευταίους μήνες και με ανακήρυξαν πρέσβειρά τους. Εδώ αφορά παιδιά που έχουν κακοποιηθεί και θα πρέπει η Πολιτεία και η Κοινωνία να σταθούν δίπλα τους και να γίνουν μια μεγάλη αγκαλιά. Κάθε παιδί πρέπει να μπορεί, αν κάτι  συμβαίνει στην ζωή του, να έχει τη δυνατότητα να σηκώσει το τηλέφωνο να ζητήσει βοήθεια.

Αν το  παιδί δεν χαμογελάει η κοινωνία μας έχει αποτύχει. Και εγώ είμαι στο πλευρό κάθε παιδιού με όλες μου τις δυνάμεις. 
Μάθε για το πώς μπορείς να υποστηρίξεις το παιδί και επισκέψου το:  https://eliza.org.gr/

Μαρία Πολύζου
Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνεις από τα μέλη της ομάδας σου Marathon Team Greece by Maria Polyzou από τη συμμετοχή τους στους αγώνες της χώρας μας;

Η ομάδα μου, τα δικά μου παιδιά είναι πολύ χαρούμενα που οι αγώνες μεγάλων αποστάσεων ξεκίνησαν και πάλι. Στον 13ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο συμμετέχουμε με μία πολυπληθή ομάδα που θα αγωνιστεί σε όλες τις αποστάσεις.

Ποια ήταν η πιο έντονη στιγμή για σένα έως τώρα σε έναν αγώνα δρόμου;

Υπάρχουν πολλές σημαντικές στιγμές στην αθλητική μου διαδρομή. Ξεχωριστή θέση έχουν οι Βαλκανικοί αγώνες στην Κωνσταντινούπολη το 1990 όπου κέρδισα το χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο με Βαλκανικό ρεκόρ στο αγώνισμα και ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος μέσα στην πόλη!

Απολαμβάνεις περισσότερο τους αγώνες τώρα ή παλιότερα ως αθλήτρια; Τι έχει αλλάξει για σένα;

Κάθε περίοδος της ζωής μας είναι σημαντική. Τότε απολάμβανα τον πρωταθλητισμό και τις επιδόσεις και κατακτούσα τα όνειρά μου και τους στόχους μου.

Τώρα απολαμβάνω τους αγώνες μαζί με την ομάδα μου, στην οποία είμαι προπονήτρια. Χαίρομαι να βελτιώνονται οι αθλητές μου και να βιώνουν και αυτοί το δικό τους προσωπικό άθλο.

Δεν κυνηγάω χρόνους πια… δεν κοιτάω χρονόμετρα. Απλά βάζω τα παπούτσια μου και τρέχω. Έχω το ίδιο πάθος μέχρι σήμερα, από τότε που ήμουν 12 χρονών και διάνυσα το πρώτο μου χιλιόμετρο και ας έχω διανύσει παραπάνω από 280.000.

Μαρία Πολύζου βιβλίο
Πρόσφατα εκδόθηκε η αυτοβιογραφία σου από τις εκδόσεις Key Books με τίτλο «Μην τα παρατάς!». Τι σου δίνει δύναμη να ξεπερνάς τις δυσκολίες, τόσο σε οικογενειακό επίπεδο όσο και στην υγεία σου, και να συνεχίζεις; Πώς μπορεί το βιβλίο σου να επηρεάσει άλλους που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις;

Το ίδιο το πάθος μου για τη ζωή μου έμαθε να μην τα παρατάω ποτέ. Όσα προβλήματα και αν βρεθούν στο δρόμο μας πρέπει να αγωνιζόμαστε να τα ξεπεράσουμε. Όσο δύσκολα και να είναι, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Στο βιβλίο μου περιγράφω το δικό μου τρόπο να ξεπερνώ τους μαραθώνιους της ζωής ακόμα και τη μάχη μου με τον καρκίνο! Με χαμόγελο και πίστη πέρασα όλους τους μήνες στο νοσοκομείο χωρίς, όμως, να βγάλω καθόλου την άσκηση από την ζωή μου.

Ποιο είναι το μήνυμα θέλεις να στείλεις σε όσους σταθούν στη γραμμή της εκκίνησης την Κυριακή 17 Απριλίου στο Φάληρο;

Να τρέξουν τον αγώνα με χαμόγελο και να το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους.

Και τι θα έλεγες σε κάποιον που το σκέφτεται, ακόμα, να συμμετάσχει;

Είμαι σίγουρη ότι όποιος αποφασίσει να τρέξει έστω και την τελευταία στιγμή, θα έχει την ευκαιρία να ζήσει μία μοναδική εμπειρία που θα αλλάξει τη ζωή του. Όποιος θέλει μπορεί επισκεφθεί το www.mariapolyzou.com και να πάρει συμβουλές για το πώς να ξεκινήσει το τρέξιμο.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Μαρία Πολύζου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φορμάρισμα για Ημιμαραθώνιο
Χρυσές συμβουλές για να φτάσετε το 100% στον αγώνα
18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin: Λειτουργία κέντρου εγγραφών
Ο «Μαραθώνιος της Ιστορίας» υποδέχεται δρομείς από όλο τον κόσμο!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο