Η Peres Jepchirchir νικήτρια στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο στις γυναίκες

Δείτε τις νικήτριες, πώς εξελίχθηκε η κούρσα αλλά και γιατί ο Μαραθώνιος είναι ένα Παγκόσμιο αγώνισμα

Share

Η Peres Jepchirchir ήταν η μεγάλη νικήτρια στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος στο Σαπόρο της Ιαπωνίας.

Η 27χρονη Κενυάτισσα έφτασε στη νίκη με 2:27:20 μετά από μία κούρσα τακτικής αφήνοντας με 2:27:36 στη δεύτερη θέση την συμπατριώτισσά της Brigid Kosgei και τρίτη την Αμερικανίδα Molly Seidel σε 2:27:42.

Πώς εξελίχθηκε ο αγώνας

Οι καιρικές συνθήκες, με πολύ έντονη ζέστη και υγρασία, δεν επέτρεπαν βλέψεις για επιδόσεις.

Έτσι, στα πρώτα 25χλμ. όλα τα φαβορί αρκέστηκαν σε μία κούρσα τακτικής όπου τα περάσματα ήταν αργά, κοντά στα 18 λεπτά ανά 5χλμ.

Σαν αποτέλεσμα, το πρωτοπόρο γκρουπ απαρτιζόταν για σχεδόν 20χλμ. από περισσότερες από 20 αθλήτριες.

Σταδιακά, φυσικά, ο ρυθμός ανέβαινε, ενώ οι δρομείς που οδηγούσαν συνεχώς και λιγόστευαν αφού αρκετές έμεναν πίσω, ενώ αναπόφευκτα υπήρχαν κι εγκαταλείψεις.

Ανάμεσα τους μάλιστα και αρκετά φαβορί όπως η Κενυάτισσα Ruth Chepgnetich, η Birhane Dibaba από την Αιθιοπία, η Αμερικανίδα Tuliamuk ή η Yimer από την Αιθιοπία που εγκατέλειψαν τελικά την κούρσα.

Έτσι, στο 35οχλμ. είχαν μείνει να οδηγούν τέσσερις δρομείς. Οι δύο Κενυάτισσες, Brigid Kosgei και Peres Jepchirchir, η Lorna Salpeter από το Ισραήλ και η Αμερικανίδα Molly Seider.

Ένα χιλιόμετρα αργότερα, οι δύο Κενυάτισσες πάτησαν το γκάζι και άρχισαν να… χαιρετούν. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν μία μικρή διαφορά για να ξεκαθαρίσουν ότι τα δύο πρώτα μετάλλια τους ανήκουν. Πήραν μία απόσταση ασφαλείας και άφησαν για το τέλος το ποια θα πάρει το χρυσό.

Την ίδια σχεδόν στιγμή, στη μάχη για την τρίτη θέση, η Salpeter έκανε ένα μεγάλο δώρο στη Seidel αφού εγκατέλειψε στο 38ο χλμ. αφήνοντας την Αμερικανίδα μόνη της, αρκετά μπροστά από την 4η, μόλις 3χλμ. από τον τερματισμό.

Στη μάχη της κορυφής τελικά πιο δυνατή ήταν η Jepchirchir που έφυγε μετά το 39ο χλμ. κι απέκτησε μία διαφορά που κράτησε ως το τέλος, αφήνοντας δεύτερη τη συμπατριώτισσά της και κάτοχο του Παγκόσμιου ρεκόρ, Brigid Kosgei.

Τρίτη έμεινε η Molly Seidel, η οποία έκανε εντυπωσιακή κούρσα και πήρε δίκαια το χάλκινο μετάλλιο, αν και δεν ήταν στα φαβορί. Η νεαρή Αμερικανίδα έτρεξε έξυπνα αλλά και τολμηρά, δεν φοβήθηκε να ρισκάρει και δικαιώθηκε φτάνοντας στη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της.

Οι υπόλοιπες θέσεις

Στην τέταρτη θέση ήταν η 23χρονη Roza Dereje από την Αιθιοπία σε 2:28:36 στην πρώτη της εμφάνιση σε ΟΑ, πέμπτη μετά από πολύ έξυπνη κούρσα ήταν η Λευκορωσίδα Vohla Mazuronak, ενώ έκτη ήταν η Γερμανίδα Melat Yisak Kejeta.

Στην έβδομη θέση τερμάτισε η πρώην Κενυάτισσα Eunice Chumba που αγωνίζεται με το Μπαχρέιν, όγδοη ήταν η Γιαπωνέζα Mao Ichiyama, ένατη ήταν η Καναδή Elmore, ενώ τη δεκάδα έκλεισε η Sinead Diver από την Αυστραλία.

Τα αποτελέσματα

Συνολικά στον αγώνα τερμάτισαν 73 κοπέλες, ενώ 15 εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους.

“Παγκόσμιος” ο Μαραθώνιος

Βλέποντας την πρώτη δεκάδα παρατηρούμε ότι είχαμε αθλήτριες από 9 διαφορετικές χώρες από όλες τις Ηπείρους της Γης.

Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν βλέπουμε συχνά, ωστόσο, αναδεικνύει πως γενικότερα το τρέξιμο, αλλά και ειδικότερα ο Μαραθώνιος, είναι ένα Παγκόσμιο αγώνισμα που καλλιεργείται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αυτό μάλιστα είναι που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο, σε επίπεδο υψηλών επιδόσεων, καθώς ο συναγωνισμός είναι τεράστιος!

H τριάδα των νικητριών

Οι συνθήκες πρωταγωνίστησαν

Η έντονη ζέστη δεν άφηνε πολλά περιθώρια. Είδαμε μάλιστα στον αγώνα όλες σχεδόν τις αθλήτριες να μην χάνουν ούτε ένα σταθμό με νερό ή άλλα υγρά, αλλά και πιο ακραίες εικόνες με τις δρομείς να λούζονται με παγάκια κάθε τόσο, ή και να λαμβάνουν ολόκληρη σακούλα με προμήθειες (ηλεκτρολύτες, νερά, πάγο κλπ.).

Μία όμορφη στιγμή

Μία όμορφη στιγμή που εξελίχθηκε λίγο μετά τους πρώτους τερματισμούς είδαμε στο Σαπόρο.

Όταν η Αμερικανίδα Sally Kipyego, η οποία είχε μείνει πίσω στα τελευταία χιλιόμετρα, τελικά τερμάτισε στην 17η θέση και είδε ότι η συμπατριώτισσά της Molly Seidel είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο ξέσπασε σε φωνές χαράς ζητωκραυγάζοντας σαν να είχε κατακτήσει η ίδια μία θέση στο βάθρο.

Ξημερώματα Κυριακής οι άνδρες

Η αγωνιστική δράση εντός στίβου ολοκληρώνεται το μεσημέρι με σπουδαίους τελικούς (δείτε εδώ αναλυτικά), ενώ ο Μαραθώνιος των ανδρών που παραδοσιακά κλείνει το πρόγραμμα των Αγώνων θα ξεκινήσει στη 01:00π.μ. της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού 2024 - Corporate Race
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
adidas Originals Fashion Show
Τα adidas Originals διοργάνωσαν το πιο αυθεντικό Street Event της χρονιάς
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο