Προβληματισμός σχετικά με τη διοργάνωση αγώνων δρόμου

Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Share

Σε αναμονή της επανέναρξης της αγωνιστικής δραστηριότητας, υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τη διοργάνωση αγώνων δρόμου.

Όπως είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχει απαγορευτεί η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων με εξαίρεση τους αγώνες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ και κάποιους αγώνες άλλων αθλημάτων, όπως π.χ. του στίβου με συγκεκριμένους κανόνες και εγκεκριμένα πρωτόκολλα διεξαγωγής .

Επιπλέον δεν επιτρέπονται οι μαζικές εκδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού ανθρώπων για οποιοδήποτε λόγο.

Η ανακοίνωση της ΓΓΑ

Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωση
Σε πρόσφατη ανακοίνωση της μάλιστα η ΓΓΑ αθλητισμού ανέφερε τα παρακάτω:

Εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διευκρινίζονται τα εξής σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από 24 /05/2021 με βάση την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 22/05/2021 με τίτλο: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.» (Β’2141).

Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

……

8) Των αθλημάτων που διεξάγονται στο ύπαιθρο ή σε ελεύθερους χώρους, και εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως: ορειβασία, αναρρίχηση βράχου, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, ποδηλασία δρόμου, ορειβατικό σκι, βάδην, δρόμος αποστάσεων κτλ., με βάση τις ακόλουθες προϋποθέσεις :

 · Τα προπονητικά γκρουπ να μην υπερβαίνουν τα 7 άτομα, τηρώντας αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των αθλητών/αθλούμενων.

 · Η παρουσία προπονητή δεν είναι υποχρεωτική αλλά εφόσον παρίσταται μπορεί να προπονεί έως 6 αθλητές/αθλούμενους.

 · Οι μετακινήσεις των αθλητών/αθλούμενων προς και από τον χώρο προπόνησης να πραγματοποιούνται βάσει όσων προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ για τις μεταφορές.

… (και καταλήγει)

11) Οι εκτός σταδίου διοργανώσεις (μαζικού αθλητισμού) θα εξεταστούν το αμέσως προσεχές διάστημα από την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας. Κατόπιν της εξέτασής τους θα αναρτηθούν από την Γ.Γ.Α. συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη σύνταξη των πρωτοκόλλων των διοργανώσεων, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους διοργανωτές πριν την υποβολή των πρωτοκόλλων στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. προς έγκριση.

Υπεύθυνη στάση

Η δρομική κοινότητα και όσοι δραστηριοποιούμαστε σε αυτή, σεβάστηκε τις αποφάσεις της πολιτείας, ακόμα και αν υπήρχαν οι οποίες αντιρρήσεις και δυσαρέσκεια σχετικά με την απαγόρευση, και μέχρι πρόσφατα δεν διοργανώθηκε κάποιος αγώνας είτε σε δρόμο είτε σε βουνό.

Από την πλευρά της η πολιτεία και τα αρμόδια όργανα (επιτροπή λοιμωξιολόγων, κλπ)  που αποφασίζουν για την επανέναρξη των διάφορων δραστηριοτήτων, όπως φαίνεται και από την παραπάνω πρόσφατη ανακοίνωση, δε δίνει ακόμη το πράσινο φως σε αιτήματα διοργανωτών, αν και πληροφορίες μας λένε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση.

Έτσι, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν δύο διοργανώσεις στο βουνό (στην Κορινθία και στην Κέρκυρα) με τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη από την τοπική περιφέρεια και τον Δήμο και με την άδεια της αστυνομίας.

Οι διοργανωτές, με τους οποίους ήρθαμε σε επικοινωνία, επιβεβαίωσαν ότι η εκδήλωσή τους, η οποία ακολούθησε μεν ένα πρωτόκολλο διεξαγωγής με τμηματικές εκκινήσεις, self test, αποστάσεις μεταξύ των δρομέων και περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, το οποίο όμως δεν έλαβε κάποια έγκριση από την ΓΓΑ, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών. Η συζήτηση μας εξελίχθηκε σε φιλικό πνεύμα με διάθεση κατανόησης και ανάδειξης των προβληματισμών που προκύπτουν.

Έτσι τίθενται τα εξής θέματα.

Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Θα πρέπει οι διοργανωτές να έχουν μία κοινή συμπεριφορά και να σέβονται τους άλλους, αλλά και το κοινωνικό σύνολο;

Θα πρέπει οι δρομείς να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις διοργανωτών για συμμετοχή σε αγώνες, ενώ αυτό δεν επιτρέπεται;

Θα πρέπει να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε κάποιο νομικό κενό ή κάποιο παραθυράκι για να πραγματοποιήσουμε την επιθυμία μας; Όταν μάλιστα πρόκειται για θέματα υγείας;

Ευκαιρία για προβληματισμό

Ο λόγος που γράφεται αυτό το κείμενο, σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει στην στοχοποίηση ή τιμωρία των διοργανωτών, ούτε πρόκειται για κάποια μορφή επίπληξης ή διαμαρτυρίας.

Έχει ως στόχο να μας προβληματίσει, για να αποφασίσει ο καθένας μας ως άτομο και συνολικά ως κοινωνία πως θέλουμε να ενεργούμε σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Η πολιτεία, η οποία εφόσον έχει επιλέξει να προβεί σε γενικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έπρεπε να έχει προκαθορίσει το τι θα ισχύσει και για τους αγώνες δρόμου (ημερομηνία επανέναρξης, πρωτόκολλα διεξαγωγής, διαδικασία αδειοδότησης, κλπ). Είναι κάτι που αφορά πλέον δεκάδες χιλιάδες δρομείς, αρκετές εταιρείες που απασχολούν εργαζόμενους στον κλάδο και είναι για 15 μήνες σε αναστολή και δεκάδες συλλόγους και φορείς που διοργανώνουν αθλητικές εκδηλώσεις. Και, βέβαια, για το αν θα πρέπει από τη μία να απαγορεύει τις αθλητικές εκδηλώσεις και από την άλλη να τις υποστηρίζει και αν τις χρηματοδοτεί.

Τους διοργανωτές, για το αν θα πρέπει να βιάζονται, πριν να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις με κίνδυνο, έστω και μικρό, να αποτελέσουν εστίες διάδοσης του ιού, να διοργανώσουν αγώνες και βέβαια για το αν θα πρέπει να σέβονται τους συνάδελφους διοργανωτές που καρτερικά περιμένουν.

Τους δρομείς, για το αν θα πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν μία υπεύθυνη στάση απέναντι στους ίδιους, στους δικούς τους και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι όλα τα δεδομένα από έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, δείχνουν ότι ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού ανάμεσα σε συμμετέχοντες σε αγώνες δρόμου και γενικότερα σε αθλητικές εκδηλώσεις είναι εξαιρετικά μικρός.

Το τρέξιμο είναι μία δραστηριότητα με αναρίθμητα οφέλη τόσο σε ατομικό όσο σε κοινωνικό επίπεδο τα οποία δεν θα κουραστούμε να αναφέρουμε και να επιδιώκουμε.

Το τρέξιμο και οι διοργανώσεις γύρω από αυτό, αλλά και κάθε προσπάθεια διάδοσής του, ενώνουν όλους τους εμπλεκόμενους και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργούν αντιπαλότητες.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν να δρούμε υπεύθυνα, ο καθένας μας από τη θέση που βρίσκεται και σύντομα όλοι μαζί να το χαιρόμαστε ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς,

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
18ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin
17.000 δρομείς από 71 χώρες και σπουδαίες επιδόσεις στη μεγαλύτερη γιορτή της Βόρειας Ελλάδας!
9ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος Ρόδου
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο