Κοινωνικoί Διάλογοι: «O Αθλητισμός στην Κοινωνία» – 1ο μέρος

«Women in Triathlon» τη Δευτέρα 8 Μαρτίου

Share

Το πρώτο μέρος της σειράς Κοινωνικοί Διάλογοι «Ο Αθλητισμός στην Κοινωνία» θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 8 Μαρτίου με θέμα: «Women in Triathlon» με διοργανωτή το Triathlon Lab. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

«Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 (21:00-22:00)
“Sport in Society”, Dialogues : Women in Triathlon

Οργάνωση : Triathlon Lab

Κείμενο & Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA Προπονητής Τριάθλου & Ιδρυτής Triathlon Lab Athens ([email protected] –  6937170260)

“Sport in Society” Dialogues

Διάλογοι για τον ρόλο του αθλητισμού στην Κοινωνία και για Κοινωνικά θέματα έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχουν στον αθλητισμό.

O αθλητισμός δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από την κοινωνία. Είναι σημαντικό μέρος αυτής, δημιουργός και αποδέκτης κοινωνικών δρώμενων. Το αθλητικό πλαίσιο δεν είναι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον αλλά ένα «κομμάτι» μέρος του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Ότι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στον ελληνικό αθλητισμό δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Οφείλουμε να σταθούμε με ψυχραιμία και να βάλουμε στο τραπέζι όλες τις χρόνιες παθογένειες τα προβλήματα του ελληνικού και του παγκόσμιου αθλητισμού και να τα συζητήσουμε : ρατσισμός, λεκτική και σωματική βία, μη παιδαγωγικές προπονητικές προσεγγίσεις, παιδική και εφηβική παχυσαρκία, διοικητική διαφθορά, ντόπινγκ, μεγάλα ποσοστά εγκατάλειψης του αθλητισμού των νέων παιδιών, ο ρόλος των ΜΜΕ στην διάδοση των αθλημάτων …

Ξεκινάμε μηνιαίους διαλόγους προσκαλώντας ανθρώπους που θα μπορέσουν να ανοίξουν καινούργια παράθυρα στους προβληματισμούς που έχουμε όλοι μας.

  • Κάνουμε Διάλογο και όχι μονόλογο.
  • Προσεγγίζουμε επιστημονικά αλλά μιλάμε απλά.
  • Παρότι όλα αυτά τα έχουμε βιώσει στην καθημερινότητά μας τα προσεγγίζουμε αποστασιοποιημένα κοιτώντας στο μέλλον.

Ο αθλητισμός στη σύγχρονη κοινωνία έχει προκύψει ως αποτέλεσμα του εκπολιτισμού του ανθρώπου (Norbert Ellias) όμως είναι ευσεβής πόθος να θεωρούμε ότι μόνος του μπορεί να λειτουργήσει συνεκτικά για την κοινωνία. Είναι τόση η δύναμή του που πάντοτε δημιουργεί προϋποθέσεις χρήσης του για επίτευξη προσωπικών, κομματικών, οικονομικών, εμπορικών, εθνικών, ιδεολογικών κ.λπ. συμφερόντων.

Εντοπίζουμε τα προβλήματα και προτείνουμε λύσεις. Απευθυνόμαστε σε αθλητές, γονείς, προπονητές και διοικητικά στελέχη. Ιδιαίτερα εστιάζουμε στον ρόλο του προπονητή ώστε να είναι αυτός που θα εξασφαλίσει ότι οποιαδήποτε μορφή βίας, διάκρισης, ρατσισμού, παρενόχλησης και πάνω από όλα αντι-παιδαγωγικής συμπεριφοράς θα μείνει έξω από το αθλητικό πλαίσιο.

Ο σύγχρονος προπονητής δεν αρκεί να έχει τεχνικές γνώσεις. Οφείλει να αποδεχτεί τον πολυδιάστατο ρόλο και αυτό περιλαμβάνει τον ρόλο του ως κοινωνιολόγου, ψυχολόγου, manager και πάνω από όλα παιδαγωγού. Η παιδαγωγική του ιδιότητα είναι πάνω από όλα και δεν αίρεται εάν προπονεί ενήλικους αθλητές.

Δευτέρα 8/3 (21:00): Women in Triathlon

Η Ισότητα των φύλλων είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός στόχος. Είναι μία απαραίτητη συνθήκη για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της καταπολέμησης της φτώχειας, του να προωθήσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη και να οικοδομήσουμε καλύτερη διακυβέρνηση» (Kofi Annan, 7ος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών & Κάτοχος Βραβείου Nobel)

Ο αθλητισμός έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό πεδίο ενίσχυσης της ισότητας των δύο φύλλων καθώς και ενδυνάμωσης του ηγετικού ρόλου των γυναικών στην σύγχρονη κοινωνία.

Αναφορικά με τον ρόλο της Γυναίκας στον Αθλητισμό του Triathlon Lab είναι οι εξής :

• Να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που ασχολούνται με το τρίαθλο στην Ελλάδα.

• Να συμβάλλουμε σημαντικά στην αύξηση του αριθμού των γυναικών προπονητριών τριάθλου.

• Να συμβάλουμε σημαντικά στην ενίσχυση του ηγετικού ρόλου των γυναικών στον αθλητισμό. Ιδιαίτερα να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών σε διοικητικές θέσεις σωματείων, ομοσπονδιών και αθλητικών οργανισμών.

• Να εξαλειφθούν τυχόν στερεότυπα αναφορικά με τη θέση των γυναικών στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στα αθλήματα αντοχής και στο τρίαθλο.

• Να αναδείξουμε και να επιμορφώσουμε σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος και τα οποία εμπίπτουν στον τομέα ενασχόλησης των γυναικών στο Τρίαθλο

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου και με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας το Triathlon Lab διοργανώνει μία διαδικτυακή συνάντηση (21:00) για να διερευνήσουμε το ρόλο της γυναίκας στο Ελληνικό Τρίαθλο. Εκλεκτοί καλεσμένοι θα μας βοηθήσουν να διερευνήσουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε το αθλητικό περιβάλλον ώστε να μην υπάρχουν οποιασδήποτε μορφές σεξιστικές διακρίσεις ή διάφορες μορφές βίας.

Το άθλημα για να αναπτυχθεί χρειάζεται την ηγετική θέση της γυναίκας. Θα διερευνηθούν τα εμπόδια που καθιστούν πιο δύσκολη την πρόσβαση των γυναικών στο τρίαθλο αλλά και στον αθλητισμό γενικότερα σε σχέση με τους άντρες.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερους φραγμούς τόσο στην ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό όσο και στη συμμετοχή τους στην προπονητική και στην αθλητική διοίκηση.

Η συμμετοχή στο webinar είναι δωρεάν. Για να συμμετέχει κάποιος αρκεί κάποιος να κατεβάσει τη δωρεάν εφαρμογή Zoom (zoom.us) και να μας στείλει τα στοιχεία του στο : [email protected]

Στο πλαίσιο του webinar θα ανακοινωθούν  και τα αποτελέσματα διαδικαστικής έρευνας που έχει διεξαχθεί σε αθλήτριες αντοχής όλων των επιπέδων. Για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο δείγμα στις απαντήσεις παρακαλούμε τις αθλήτριες να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο (απαιτούνται λιγότερο από 2 λεπτά) με την χρήση του συνδέσμου πατώντας εδώ.

Συντονιστής του Panel: Γιάννης Ψαρέλης,BSc, MSc,MBA –  Ιδρυτής Triathlon Lab

Ιστορικά ο αθλητισμός έχει συνδεθεί στενά με τους άντρες και την αρρενωπότητα σε σημείο που να θεωρούνται συνώνυμες έννοιες σε πολλές Δυτικές Κοινωνίες. O οργανωμένος αθλητισμός «έχει δημιουργηθεί από τους άντρες για τους άντρες»  και στο εικοστό αιώνα «Ο αθλητισμός έχει γίνει ο ηγετικός ορισμός της αρρενωπότητας στην καλλιέργεια και διατήρηση της μαζικής κουλτούρας».(Cashmore,2000).

Σε αυτό το περιβάλλον η σταδιακή αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό τόσο κατά τον 20ο όσο και 21ο αιώνα βοήθησε σημαντικά να αλλάξει η εικόνα, το στάτους καθώς και η μορφή των γυναικών. Η ιδέα της ανεξάρτητης γυναίκας που δρα υπερασπιζόμενη τα προσωπικά της συμφέροντα και επιδιώξεις ενισχύθηκε σημαντικά από την αθλητική εικόνα όπου γυναίκες επιδείκνυαν φυσικές δεξιότητες, κουράγιο, χάρη και κέρδιζαν έτσι την αποδοχή για το σωματείο ή την χώρα τους (Riordan Jim,2000)

Τι ισχύει στο Τρίαθλο ένα νέο άθλημα που έχει αναπτυχθεί ταχύτητα τα τελευταία 40 χρόνια;

Οι περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το τρίαθλο βρίσκεται στις θέσεις στις λίστες με τα αθλήματα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη αναφορικά με τον αριθμό των αθλητών που το εξασκούν. Όμως το ερώτημα είναι πως έγινε αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη; “Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι παρά την φανερή σχέση με τα τρία αθλήματα – δηλαδή κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο- το τρίαθλο έχει αναπτυχθεί ανεξάρτητα ως άθλημα. Κατά αυτό τον τρόπο το Τρίαθλο δεν υπόκειται στις ίδιες περιοριστικές πιέσεις και παραδόσεις όπως τα αθλήματα από τα οποία προκύπτει. Όπως και άλλα αθλήματα το τρίαθλο έχει ένα εύρος οργανισμών οι οποίοι το υποστηρίζουν όπως ταξιδιωτικά γραφεία, χορηγούς, προμηθευτές αθλητικού εξοπλισμού κ.λπ.(Phillips P, Newland B, 2014).

Το άθλημα δημιουργήθηκε απαλλαγμένο από παραδόσεις και κουλτούρες των τριών αθλημάτων όμως ποια είναι η θέση της γυναίκας σε αυτό το άθλημα

To 1982 στο “Ironman” συμμετείχε η Julie Moss μία φοιτήτρια κολεγίου από το San Diego,  που έχοντας μόνο μερικά μέτρα για να τερματίσει τον αγώνα και ενώ ήταν στην πρώτη θέση των γυναικών κατάρρευσε. Η υπεράνθρωπη και ταυτόχρονα συγκινητική της προσπάθεια τερματισμού του αγώνα μεταδόθηκε από το ABC και έτσι το άθλημα κέρδισε καινούργιους φίλους. Το μήνυμα που συνόδευσε την προσπάθεια της ήταν ξεκάθαρο : το να τερματίσεις το Ironman είναι ταυτόσημο με την νίκη. Έτσι αν κάποιος παρακολουθήσει τον τερματισμό ενός αγώνα Ironamn θα παρατηρήσει ότι όλοι πανηγυρίζουν όταν τερματίζουν, ασχέτως με την θέση που καταλαμβάνουν. Την επομένη χρονιά ο αριθμός των αθλητών που δήλωσαν συμμετοχή αυξήθηκε από τους 306 στους.

Η Διεθνής Ομσοπονδίας Τριάθλου έχει κάνει μία ειλικρινή προσπάθεια για την ισότιμη μεταχείριση αντρών και γυναικών:

  • Τα χρηματικά έπαθλα στους αγώνες είναι τα ίδια σε άντρες και γυναίκες.
  • Οι διαδρομές των αγώνων είναι πάντοτε οι ίδιες στις κατηγορίες αντρών και γυναικών ακόμα και όταν στο ποδηλατικό σκέλος υπάρχουν πολύ δύσκολα κομμάτια.

Ίδιος ο αριθμός θέσεων σε άντρες και γυναίκες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
18ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» – bwin
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
4ο Chios HardStone Trail: Οδηγίες
Πρόγραμμα και τεχνική ενημέρωση
15ος Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο