Αγώνες Δρόμου Υγείας Αθήνας: Μάθε τα πάντα για τις αγαπημένες διοργανώσεις

Μία συνέντευξη με τον Πρόεδρο του ΣΔΥΑ, Ελένη Μπερτσάτου

Share
Αγώνας Δρόμου Υγείας Αθήνας - Σχοινιάς

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθήνας, Ελένη Μπερτσάτου, μας απαντά σε όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για τις αγαπημένες διοργανώσεις, τους Αγώνες Δρόμου Υγείας Αθήνας. Πώς ξεκίνησαν; Πώς εξελίχθηκαν; Ποια είναι τα όνειρα του συλλόγου για το μέλλον των αγώνων; Δες στη συνέχεια:

Οι εγγραφές για τον 47ο Αγώνα Δρόμου Υγείας Αθήνας 21 χλμ. θα διαρκέσουν ως το βράδυ της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου.


Πότε και ποιανού ήταν η αρχική ιδέα για τη διοργάνωση του πρώτου Αγώνα Δρόμου Υγείας Αθήνας; Ποιος είναι ο στόχος σας για τα επόμενα χρόνια;

Ο πρώτος αγώνας Δρόμου Αθήνας ήτανε μια απόφαση του Προπονητή Γιώργου Ηλιόπουλου του γνωστού μας Δάσκαλου, ο οποίος εργαζότανε στο αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά και έβλεπε αρκετές ομάδες δρομέων που αθλούντο στον ελεύθερο χρόνο τους μέσα στον ξεχωριστό για την εποχή αθλητικό χώρο.

Τον Μάϊο του 1978 με την βοήθεια των Φίλων του Κλασικού Αθλητισμού και την υποστήριξη του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά διοργάνωσε τον πρώτο αγώνα Δρόμου Αθήνας των 20 χιλιομέτρων με εκκίνηση και τερματισμό το Στάδιο. Στη συνέχεια μετά από πρόταση του Νίκου Σακκά προστέθηκε η λέξη Υγεία, έτσι σήμερα μιλάμε για τον Αγώνα Δρόμου Υγείας Αθήνας 21χλμ.

Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι ο αγώνας αυτός να συνεχίσει να είναι η κορωνίδα του Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και να παραμένει ο σηματοδότης του μηνύματος Άθληση για Όλους.

Μετά την αλλαγή της τοποθεσίας διεξαγωγής των αγώνων από το Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά και Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας αντίστοιχα, ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους συμμετέχοντες;

Ήτανε αναμενόμενο μετά την υποχρεωτική αλλαγή της διεξαγωγής των αγώνων στο Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά να δεχθούμε διάφορα μηνύματα των Φίλων Δρομέων που αγαπούσαν και υποστήριζαν τους  Αγώνες Δρόμου Υγείας Αθήνας. Ήτανε για Όλους ο 1ος αγώνας της Άνοιξης, ο αγώνας που άρχιζαν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα σε ένα ωραίο περιβάλλον και φυσικά κοντά στην Αθήνα. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια διαδρομή η οποία δεν θα ξέφευγε από την θέση της παραλιακής εικόνας. Πιστεύουμε ότι στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο  καλύψαμε σε μεγάλο βαθμό το ύφος του αγώνα. Αρκετοί μίλησαν για την μακρινή απόσταση από την Αθήνα, είναι κάτι που το έχουμε λάβει υπόψιν και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αντίστοιχα η μεταφορά του Αγώνα Δρόμου Υγείας Αθήνας των 10χλμ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας  είχε θετικά μηνύματα από τους συμμετέχοντες Δρομείς, σε μεγάλο βαθμό  ήτανε ευχαριστημένοι.

Δρόμος Υγείας Αθήνας 10χλμ.
Από προηγούμενη διοργάνωση του Δρόμου Υγείας Αθήνας 10χλμ.

Θεωρείτε ότι η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής ενός αγώνα σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής ή την έναρξης μίας νέας; Πόσο σημαντικό είναι ο αγώνας να εξελίσσεται;

θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι η αλλαγή των αγώνων Δρόμου Υγείας Αθήνας έγινε εξ ανάγκης. Δεν θεωρούμε ότι σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής αλλά συνεχίζει την πορεία που χάραξε αυτή η εποχή μέσα στο Δρομικό χώρο με ανανεωμένη κάθε φορά την διοργάνωση. Και θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένοι αγώνες εξελίσσονται και πρωτοστατούν ανάμεσα στους αγώνες της χώρας μας.

Έχουν γίνει ενέργειες έτσι ώστε οι αγώνες να επιστρέψουν στο «σπίτι τους» όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της περιοχής του Ελληνικού;

Δεν μπορούμε να πούμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα  που θα έχει η πρότασή μας να επιστρέψουμε στο χώρο που γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν οι αγώνες Δρόμου Υγείας Αθήνας. Θα είναι πράγματι ότι καλύτερο και για την περιοχή του Ελληνικού και για τους αγώνες Δρόμου Υγείας Αθήνας η επιστροφή στο Κέντρο του Ελληνικού. 

Ελένη Μπερτσάτου

Στον αγώνα έχετε συγκεκριμένο κοινό ή θεωρείτε ότι μπορείτε να προσελκύσετε περισσότερους και νέους συμμετέχοντες;

Από την πρώτη διοργάνωση του αγώνα Δρόμου Υγείας  Αθήνας η φιλοσοφία  και το μήνυμά μας ήτανε Άθληση για Όλες τις ηλικίες, σήμερα οι Δρομείς που συμμετέχουν είναι από όλες τις κοινωνικές κατηγορίες. Μας ενδιαφέρει η προσέλκυση νέων Δρομέων, ανδρών, γυναικών και παιδιών και οπωσδήποτε αυτών που θα εντάξουν το τρέξιμο στην καθημερινότητά τους σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα.

Τι παροχές προσφέρετε στους συμμετέχοντες;

Βασική μας προτεραιότητα είναι να προσφέρουμε στους συμμετέχοντες την ασφάλεια μιας σωστής διοργάνωσης που έχει όλα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί των διεθνών αγώνων Δρόμου. Παρέχουμε ιατρική και ασφαλιστική κάλυψη, υδροδοσία, εθελοντές που βρίσκονται σε βασικά σημεία ελέγχου για την σωστή τήρηση των κανόνων, ό,τι περιλαμβάνει το πακέτο της συμμετοχής και φυσικά τη χαρά της επιβράβευσης με τις απονομές σε ηλικιακές κατηγορίες ανδρών, γυναικών και παιδιών.

Έχετε κάποια βοήθεια εκτός του συλλόγου σας; Πόσο σημαντική είναι η στήριξη από εθελοντικές ομάδες, φορείς, χορηγούς κ.ά.;

Αρκετές φορές έχουμε την υποστήριξη της Περιφέρειας στην οποία ανήκει η περιοχή της διοργάνωσης του αγώνα. Σημαντική, επίσης, είναι η στήριξη όσο αυτό  είναι εφικτό, από τους Χορηγούς και, φυσικά, ένα μεγάλο κομμάτι της διοργάνωσης μοιράζετε στις Εθελοντικές ομάδες που είναι πάντα πρόθυμες να μας συνδράμουν.

Έχετε κάποιο όνειρο για την εξέλιξη του αγώνα; Πώς φαντάζεστε τον αγώνα σας σε 10 χρόνια;

Σαν άνθρωπος μου αρέσει να βάζω στόχους στα όνειρα που πιστεύω ότι δίνουν χαρά και γεμίζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Σαν εκπρόσωπος, όμως,  του πρωτοπόρου Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθήνας που χάραξε τον δρόμο μέσα στην χώρα μας μαζί με την ομάδα του Διοικητικού Συμβουλίου δουλεύουμε για την εξέλιξη των αγώνων Δρόμου Υγείας Αθήνας και οραματιζόμαστε τον μόνιμο τίτλο που θα φέρουν κάθε φορά οι αγώνες. Από αυτό τον αγώνα ξεκίνησαν ΟΛΑ!

39ος Δρόμος Υγείας Αθήνας εκκίνηση
Το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά φιλοξενούσε τις εκκινήσεις και τους τερματισμούς των αγώνων.
Φωτο: Δημήτρης Μαρίνης

Τι θα λέγατε σε κάποιον που το σκέφτεται να τρέξει στον αγώνα σας, αλλά δεν το έχει κάνει ως τώρα;

Σε κάθε Δρομέα που αγαπάει το τρέξιμο θα τον καλούσα να συμμετάσχει στους αγώνες Δρόμου Υγείας Αθήνας για αρκετούς λόγους. Πρώτον να λάβει μέρος σε ένα ιστορικό αγώνα και δεύτερον να γνωρίσει την ατμόσφαιρα μιας ξεχωριστής διοργάνωσης,  να νοιώσει την αύρα που μεταφέρουν για σχεδόν πέντε δεκαετίες οι Αγώνες Δρόμου Υγείας Αθήνας που διοργανώνει ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθήνας.

40ος Αγώνας Δρόμου Υγείας Αθήνας - εκκίνηση
Φωτο: Δημήτρης Μαρίνης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιθανότητα απαγόρευσης των παπουτσιών του Kipchoge!
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα
Νέα σελίδα για τον πιο ιστορικό αγώνα της Αθήνας
Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και των τεσσάρων Δήμων της διαδρομής o 43ος Αγώνας Δρόμου Υγείας Αθήνας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο