Η προσμονή μεγάλη, τα χαμόγελα από τους δρομείς, που βρέθηκαν στα εγκαίνια της Marathon EXPO ατελείωτα. Η επιστροφή σε έναν γνώριμο και πάλι χώρο, το κλειστό του Ταε κβον ντο σηματοδότησε την έναρξη του πενταημέρου του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.
Του αγώνα που επέστρεψε φέτος μετά τον ένα χρόνο απουσίας λόγω της πανδημίας του ιού covid-19. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και ενώ νωρίτερα η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, έκοβε την κορδέλα των εγκαινίων της Marathon EXPO, εκατοντάδες δρομείς πέρασαν την πύλη της ολυμπιακής εγκατάστασης, προκειμένου να περιηγηθούν στην έκθεση και να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής. Τα εγκαίνια της Marathon EXPO, καθώς και η συνέντευξη Τύπου σήμαναν στην ουσία την επιστροφή στην πιο αγαπημένη συνήθεια δρομέων όλων των ηλικιών. Αθλητών και αθλητριών, που έχουν ως όνειρο ζωής να σταθούν στην εκκίνηση στον Μαραθώνα και να τερματίσουν στο επιβλητικό Παναθηναϊκό Στάδιο.
Δηλώσεις φορέων και πρωταγωνιστών του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή το κορυφαίο γεγονός, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, υποδέχθηκε στο πάνελ των ομιλητών τους δύο πρωταθλητές μας, την Γκλόρια Πριβιλέτζιο και τον Κώστα Γκελαούζο, τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα, τον καταξιωμένο γλύπτη και καθηγητή Πανεπιστημίου, Κώστα Βαρώτσο, την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ και εκπρόσωπο στη σημερινή εκδήλωση, του Δήμου Αθηναίων, Νίκη Αραμπατζή, τον αντιπρόεδρο της ΕΟΕ Στέλιο Αγγελούδη και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πνευμονολογικής εταιρείας Παρασκευή Κατσαούνου.
“Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από τη διαδρομή του οπλίτη-ημεροδρόμου που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα μετά τη μάχη του Μαραθώνα. Αυτός ο αγώνας που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, έγινε ένα απ’ τα πιο γνωστά αγωνίσματα σε όλο τον κόσμο με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις του. Είναι ο μοναδικός αγώνας που έχει το προνόμιο να διεξάγεται επί της αυθεντικής διαδρομής, από το Μαραθώνα στην Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, παραμένοντας εμβληματικός για κάθε λάτρη μεγάλων αποστάσεων. Με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται από το 1983, αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή, Γρηγόρη Λαμπράκη.
Οι συμμετοχές σε όλες τις δρομικές αποστάσεις του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας περιορίστηκαν φέτος στους 30.000 δρομείς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διατήρηση των πρωτοκόλλων που επιβάλλονται για την ασφάλεια των δρομέων και όλων των εμπλεκομένων στους αγώνες”, είπε στο άνοιγμα της ομιλίας της η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, αφού πρωτίστως ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην εκδήλωση τον αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Παναγιώτη Μελαχρινό, τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Γιατρουδάκη, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Παναγιώτη Δημάκο, Γιάννη Μυστακίδη, Βούλα Παχατουρίδου, Νίκο Τσώνη, τον πρώην Δήμαρχο Μαραθώνα, Σπύρο Ζαγάρη, την πρωταθλήτρια του μαραθωνίου, Μαρία Πολύζου, τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, τους γιους του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργο και Γρηγόρη, καθώς και τον εγγονό του, Γρηγόρη Λαμπράκη.
“Η αναβάθμιση της διοργάνωσης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του 2010, που την συμπεριέλαβε στη λίστα με τους μόλις 25 Χρυσούς Μαραθώνιους του πλανήτη, σε συνδυασμό με την ιστορική επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα, βοήθησαν στην αλματώδη ανάπτυξη του γεγονότος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ και διεξάγεται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Προέδρου, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ιδιαίτερη αναφορά για την πολύτιμη υποστήριξη τους, πρέπει να γίνει στους τέσσερις συνδιοργανωτές, που είναι η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι Αθηναίων και Μαραθώνα και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Καταλυτική συμβολή στη διοργάνωση έχουν επίσης η Ελληνική Αστυνομία, η Τροχαία, το ΕΚΑΒ, ο Ερυθρός Σταυρός, το ΑΣΑΕΔ, το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι εθελοντικές ομάδες και εθελοντές, οι οποίοι συνεισφέρουν τα μέγιστα με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα. Διαφορετικό «αέρα» στη διοργάνωση, δίνει η εκπληκτική εικόνα που βασίζεται σε τέσσερις ιστορικές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι η Ιστορική Εκκίνηση στο Μαραθώνα, ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων, το Ζάππειο Μέγαρο και το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Τέλος ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στους αναπόσπαστους θεσμούς της διοργάνωσης, την Μεταφορά της Φλόγας του Μαραθωνίου και την Marathon Expo. O 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα πενθήμερο γεγονός που περιλαμβάνει εκτός από το αγωνιστικό μέρος και άλλες εκδηλώσεις που έχουν καθιερωθεί και το πλαισιώνουν. Η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 12.30 στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δήμου Μαραθώνα. Θα ακολουθήσει το Άναμμα του Βωμού στην Ιστορική Αφετηρία του Μαραθώνα, το οποίο θα μεταδώσει το «φως» των αξιών του Μαραθωνίου στους χιλιάδες δρομείς που θα λάβουν θέση στην εκκίνηση.
Τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία της Τελετής έχει αναλάβει ξανά η κυρία Άρτεμις Ιγνατίου, διάσημη χορογράφος και ιδρύτρια του χοροθεάτρου ART Dance Theater. Όσον αφορά το Πρόγραμμα του Εθελοντισμού της φετινής διοργάνωσης, σε αυτό συμμετέχουν ομάδες από σχολεία, πανεπιστήμια, προσκόπους και εταιρίες. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που βοηθούν στη διοργάνωση πάνω από δέκα συνεχόμενες χρονιές. Φυσικά δεν μπορεί να παραλειφθεί ο σημαντικός και ουσιαστικός ρόλος της χορηγού ΕΡΤ που προβάλλει ζωντανά όλα τα γεγονότα”, συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, που έκλεισε την ομιλία της με ειδική αναφορά στους χορηγούς της Ομοσπονδίας:
“Ο ΣΕΓΑΣ θα ήταν αδύνατο να διοργανώσει τον αγώνα, χωρίς τη συνεισφορά των μεγάλων μας χορηγών: του ΟΠΑΠ, της ERGO, της Aegean, της Αdidas, ΕΡΤ, της Coca-Cola 3E, του Metropolitan Hospital, της Dole, της Τράπεζα Πειραιώς της Renault και της Dole. Κλείνοντας θα αναφέρω μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αυθεντικού Μαραθωνίου που είναι γεννήτορας όλων των Μαραθωνίων του κόσμου. Έχει συγκεκριμένο νόημα και περιεχόμενο που απαυγάζει η σημασία της Μάχης του Μαραθώνα για την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας. Είναι μοναδικός από την άποψη της δυσκολίας της διαδρομής και μαζί με τον Μαραθώνιο της Βοστώνης είναι οι μόνοι παγκοσμίου φήμης αγώνες με διαφορετική αφετηρία και τερματισμό, χωρίς επανάληψη κάποιου τμήματος της διαδρομής.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Μαραθώνιος της δίνει τεράστια προβολή στο τέλος τουριστικής σεζόν, τονώνει την οικονομία και υπενθυμίζει τη σημασία της Μάχης του Μαραθώνα. Στόχος είναι φυσικά η μεγιστοποίηση του μηνύματος που εκπέμπει ο Μαραθώνιος και η ανάδειξη της συμμετοχή των μεγάλων αθλητών σαν απαραίτητη προϋπόθεση και ανάγκη της αναγνώρισης και επιβεβαίωσης της αξίας τους. Να είναι δηλαδή η συμμετοχή ένα «τάμα ζωής» για τους μεγάλους αθλητές αλλά και όσους αγαπούν τα δρομικά αθλήματα παγκοσμίως”.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής και συνδιοργανωτή του αγώνα, Γιώργος Πατούλης, είπε: “Έχουμε την τιμή και εμείς να συμμετέχουμε σε αυτό το κορυφαίο γεγονός του αθλητισμού και προφανώς παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή αυτής της διοργάνωσης στην τουριστική προβολή της Αττικής καθώς την καθιστά μοναδικό προορισμό σε μια χρονική περίοδο που ο τουρισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη για τη ανάπτυξη και προοπτική της χώρας. Είναι προφανές ότι η υπεραξία του brand name της Αττικής αποτελεί κεντρικό πυλώνα και της δικής μας πολιτικής και προωθεί να στηρίξουμε ένα τόσο εμβληματικό αγώνα πέρα της ιστορικότητας που έχει.
Στις μέρες μας, διπλασιάσαμε το ποσό που δίνουμε για τον Μαραθώνιο, θέλοντας να επενδύσουμε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τα αθλητικά δρώμενα, τα οποία ενώνουν το παρελθόν με το παρόν. Με τη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασίας καθώς ο Μαραθώνιος αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης αθλητισμού και πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε τα μέγιστα στην υλοποίηση του παγκόσμιου αυτού γεγονότος. Θα είμαστε όλοι εκεί. Μέγιστη προτεραιότητα και δική μας θα είναι η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων. Συγχαρητήρια και για την έκθεση που άνοιξε σήμερα την αυλαία της. Θα είμαστε κοντά στις προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ”.
Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, είπε: “Είμαστε πανέτοιμοι για τη μεγάλη γιορτή πανέτοιμοι να υποδεχθούμε αθλητές στην αφετηρία του Μαραθωνίου και να φιλοξενήσουμε τόσο την τελετή έναρξης, όσο και την εκκίνηση του Μαραθωνίου. Για εμάς είναι μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, η οποία μετατρέπει τον Μαραθώνα μας σε πόλο έλξης αθλητών όλου του κόσμου από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Θα είμαστε εκεί στα 16χλμ. που διανύουν οι δρομείς στο Δήμο μας για να τους υποδεχθούμε να τους χειροκροτήσουμε, να τους επευφημήσουμε. Μια πραγματική γιορτή για όλους. Όπως έχουμε ξανά πει αθλητές από όλο τον κόσμο έχουν όνειρο ζωής να έλθουν στον Μαραθώνα μας και να τρέξουν στον Μαραθώνιο. Είμαστε πανέτοιμοι να φιλοξενήσουμε την εκκίνηση και την τελετή έναρξης και να είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών. Καλή επιτυχία και στην έκθεση μέσα στην οποία έχουμε κι εμείς το δικό μα περίπτερο που αξίζει να επισκεφθείτε. Καλή επιτυχία με υγεία σε όλου. Καλό τερματισμό. Σημασία έχει η διαδρομή και όχι το ρεκόρ. Σας περιμένουμε όλους”.
Τον Δήμο Αθηναίων εκπροσώπησε η Νίκη Αραμπατζή, Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ: “Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ένας από τους σημαντικότερους αθλητικούς θεσμούς, με τη μαζικότερη συμμετοχή σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί μία σταθερή συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και του ΣΕΓΑΣ, για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Κοινή μας αφετηρία και στόχος σε αυτήν την προσπάθεια είναι τα αθλητικά γεγονότα που διοργανώνουμε να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές τουρισμού και πολιτισμού για την πόλη μας. Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ στηρίζουν και θα συνεχίζουν να στηρίζουν κάθε αθλητική προσπάθεια, και θα παρέχουν στους πολίτες της Αθήνας τη χαρά της άθλησης μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούν.
Ραντεβού το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Νοεμβρίου για να δώσουμε με ασφάλεια ρυθμό και ζωντάνια στην Αθήνα μας!
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιος Αγγελούδης, είπε: “Ένα πολύ σημαντικό γεγονός που θα διεξαχθεί και φέτος. Ο ΣΕΓΑΣ τον έχει πολύ καλά προετοιμάσει. Μια ελπίδα ότι επιστρέφουμε ξανά στην κανονικότητα, μετά από μια μεγάλη περιπέτεια που περνάει ο πλανήτης. Ας υποδεχτούμε λοιπόν τον Μαραθώνιο, ως μια ελπίδα ότι μέσα από τον αθλητισμό και την ολυμπιακή οικογένεια, ξαναβρίσκουμε την κανονικότητα, ξαναβρίσκουν οι πολίτες τις ζωές τους, παίρνοντας μέρος σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής”.
Η Παρασκευή Κατσαούνη μίλησε ως Μέλος της Πνευμονολογικής Εταιρείας: “Είναι μεγάλη χαρά και τιμή σαν γιατροί και εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, που συμπληρώνουμε δέκα χρόνια συνεργασίας ως θεσμικοί εταίροι του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, να μας δίνεται η ευκαιρία μέσω αυτής της γιορτής να μπορέσουμε να διαδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης. Η δεκαετή μας δράση βασίζεται στην προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας στον τομέα της πρόληψης, με το πρόγραμμα πέντε αξόνων «Μεγαλώνω με υγεία». Φέτος, λόγω της πανδημίας, έχουμε εστιάσει στην πρόληψη με τον εμβολιασμό και σας ευχαριστούμε που μας δίνεται η ευκαιρία μέσω της διοργάνωσης να μεταφέρουμε το μήνυμα αυτό.
Στα τεχνικά ζητήματα του αγώνα αναφέρθηκε ο τεχνικός σύμβουλος μαραθωνίου, Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, ο οποίος δήλωσε: «Η διοργάνωση του Μαραθωνίου αποτελεί ένα test event για το πως μπορούν να διοργανωθούν αγώνες με χιλιάδες συμμετοχές, με υγειονομική ασφάλεια που θα μας οδηγήσουν στην νέα κανονικότητα. Εμείς στο ΣΕΓΑΣ είμαστε 195 μέτρα μακριά από το νήμα, έτοιμοι να τερματίσουμε. Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε τις τελευταίες πινελιές για τον αγώνα. Στην εκκίνηση βρίσκονται δεκάδες φορείς που τους ευχαριστούμε θερμά: Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ΓΑΔΑ, Τροχαία Αττικής, τους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας –Πικερμίου, Παλλήνης, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Παπάγου-Χολαργού, Φιλοθέης-Ψυχικού, και Αθηναίων. Πολύ σημαντική η βοήθεια της ΕΟΕ, του ΕΚΑΒ, του ΟΣΥ. Τεράστιο έργο θα παραχθεί από τους 2.500 εθελοντές του αγώνα, αλλά και τους 160 επικεφαλής του αγωνιστικού τομέα.
Η ΕΡΤ θα καλύψει τον Μαραθώνιο την Κυριακή από τις 08.45 μέχρι τις 12.30. Καθημερινή και η ενημέρωση από την ΕΜΥ που προβλέπει θερμοκρασία ιδανική για τους πρωταθλητές μας για επίτευξη ρεκόρ. Έχουμε θεσπίσει πολύ αυστηρά κριτήρια για όλους που εμπλέκονται και όσοι βρεθούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα πρέπει να έχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Στον Αυθεντικό Μαραθώνιο έχουμε 9.800 συμμετοχές, στα 10.000 έχουμε 8.000 συμμετοχές και στα 5.000μ. δυο αγώνες, από 5.000 συμμετοχές ο κάθε ένας. Έχουμε φροντίσει για την ενεργειακή υποστήριξη των αθλητών -δρομέων, με 15 σταθμούς ενεργειακού ανεφοδιασμού. Το Κέντρο Επιχειρήσεων θα είναι φέτος για πρώτη φορά μέσα στη ΓΑΔΑ. Το σύνθημα του αγώνα είναι: ‘τα οφέλη στην υγεία από τη συμμετοχή σε αγώνες τέτοιας διάρκειας και απόστασης, είναι τα ίδια, ανεξάρτητα ταχύτητα εκτέλεσης’. Έχει δηλαδή τεράστια σημασία η συμμετοχή και ο τερματισμός, ανεξαρτήτως του χρόνου».
Παρουσιάστηκε το συλλεκτικό μετάλλιο του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας
Το μετάλλιο που θα απονεμηθεί σε όλους τους δρομείς που θα τρέξουν τόσο στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας όσο και στους αγώνες των 5 και 10 χλμ παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα κατά την συνέντευξη Τύπου με την αφορμή των εγκαινίων του Κέντρου Εγγραφών και της Marathon Expo του 38ου Μαραθωνίου της Αθήνας.
O Δρομέας, το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, που έχει ταυτιστεί με τους συμμετέχοντες στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, κοσμεί το στρογγυλό μετάλλιο στη μία του όψη. Στην άλλη όψη του – δημιουργία του σχεδιαστή βιομηχανικών προϊόντων Σπύρου Κίζη του KIZI Design Studio- απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και αναγράφεται ο αγώνας στον οποίο συμμετέχει ο κάθε δρομέας.
Κεντρική ιδέα πάνω στην οποία εστίασε ο Κώστας Βαρώτσος για την εικαστική σύνθεση του μεταλλίου που θα απονεμηθεί σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν είναι ο “Θρυλικός Ημεροδρόμος του 490 π.Χ.” ο οποίος ξεψύχησε μεταφέροντας το νικητήριο μήνυμα στην Αθήνα και αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη γέννηση Μαραθωνίου δρόμου. “Είμαι πολύ χαρούμενος που σχεδίασα το μετάλλιο του Μαραθωνίου. Ο Μαραθώνιος είναι ένας αγώνας βγαλμένος από τη ζωή. Ο Δρομέας- Ημεροδρόμος του μεταλλίου τρέχει προς το μέλλον, ενώ οι γραμμές- ραβδώσεις που διακρίνονται στο βάθος της σύνθεσης, συμβολίζουν τις φάσεις της Ιστορίας από το 490 π.Χ. έως το σήμερα και το αύριο.
Ο Δρομέας – Ημεροδρόμος στέλνει μέσα από τη διαδρομή του ένα μήνυμα συνέχειας, ελπίδας και νίκης. Ένα μήνυμα ότι η επιμονή, η προσπάθεια και η αντοχή, που διακρίνουν τους Μαραθωνοδρόμους, είναι αρετές που μας οδηγούν στο μέλλον. Ευχαριστώ τον ΣΕΓΑΣ για την πρόσκληση που μου έκανε και εύχομαι καλή επιτυχία στους δρομείς”, είπε μεταξύ άλλων ο διεθνώς καταξιωμένος γλύπτης και καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Βαρώτσος.
Κατά την παρουσίαση του μεταλλίου η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, αφού ευχαρίστησε τον γλύπτη για την προσφορά του, του χάρισε ένα χειροτέχνημα – δημιουργία των συμμετεχόντων στο θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, το οποίο παράγει ήχους, που μοιάζουν με εκείνους των κυμάτων της θάλασσας. “Το 2019 ξεκίνησε μια συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με μεγάλους και καταξιωμένους Έλληνες Καλλιτέχνες που θα αφιερώνουν το έργο τους σε μια όψη του μεταλλίου που δίνεται σε όλους τους δρομείς, με σκοπό την πολιτιστική προβολή του Μαραθωνίου και την ανάδειξη της κληρονομιάς και του κοινωνικού ρόλου του παγκοσμίως. Η προσφορά τους είναι αφιλοκερδής, όπως επίσης και ο σχεδιασμός του στρογγυλού μεταλλίου που είναι δημιουργία του KIZI Design Studio. Φέτος το μετάλλιο φέρει την υπογραφή του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη, κυρίου Κώστα Βαρώτσου”, είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.
Το κάθε μετάλλιο της σειράς έχει διάμετρο 7εκ., είναι κατασκευασμένο από κράμα ψευδαργύρου (zinc) και ζυγίζει~120 γραμμάρια. Στη μία όψη του αναγράφονται το έτος, το όνομα του αγώνα και η λέξη “FINISHER”. Το μετάλλιο φέτος θα διατίθεται και σε συλλέκτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ένδειξη “COLLECTOR” (αντί του “FINISHER”). Η εταιρεία Medal Time (Ολλανδία) έχει την ευθύνη της παραγωγής του μεταλλίου συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης των ανάγλυφων και εγχάρακτων στοιχείων στις επιφάνειες του.
Ο Δημιουργός του Μεταλλίου για το 2021
O Kώστας Βαρώτσος είναι ένας από τους γλύπτες που άλλαξαν τη σχέση του κοινού με τη γλυπτική στον δημόσιο χώρο μέσα από τον εμβληματικό Δρομέα του. Με πρώτη ύλη του κυρίως το γυαλί ο εικαστικός που έχει σπουδάσει ζωγραφική και αρχιτεκτονική ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τον διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα στο έργο τέχνης και τον θεατή και στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλης κλίμακας γλυπτικές παρεμβάσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ έχει εκθέσει σε σχεδόν όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, του Σάο Πάουλο και η Documenta.
Πολυβραβευμένος και καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με περισσότερες από 40 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε 45 χρόνια εικαστικής διαδρομής ο 65χρονος καλλιτέχνης με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκε την πρόταση του ΣΕΓΑΣ να σφραγίσει με την υπογραφή του το μετάλλιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας για το 2021 και να αποτυπώσει με τον δικό του τρόπο τον θρυλικό Ημεροδρόμο, τον Αθηναίο μαχητή που μετέφερε το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα στο άστυ και ξεψύχησε αναφωνόντας “Νενικήκαμεν”.
πηγή: segas.gr