O Maraton Valencia Trinidad Alfonso EDP θα λέγαμε πως αντάμειψε, κατά κάποιο τρόπο, τους φίλους των δρόμων αντοχής για το 2020. Κι αυτό γιατί μπορεί να είναι από τους ελάχιστους μεγάλους αγώνες που τελικά πραγματοποιήθηκε, κατάφερε, όμως, να χαρίσει μεγάλες επιδόσεις.
Και δεν είναι μόνο το Παγκόσμιο ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο, οι μεγάλες επιδόσεις στον Μαραθώνιο και το ρεκόρ διαδρομής στις γυναίκες, αλλά και το 2:03:00 στους άνδρες.
Και στα δύο αγωνίσματα σημειώθηκαν αρκετά ρεκόρ, είτε εθνικά, είτε κατηγοριών, και φυσικά πολλά ατομικά – ανάμεσα σε αυτά και του Έλληνα Πρωταθλητή, Κωνσταντίνου Γκελαούζου.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά μερικά από αυτά καθώς και κάποια ακόμα ενδιαφέροντα από τον αγώνα της Κυριακής:
Το μεγάλο βάθος των επιδόσεων στον Μαραθώνιο των ανδρών
30 δρομείς έτρεξαν κάτω από 2:10, οι 20 από αυτούς κάτω από 2:09, οι 11 κάτω από 2:06 και οι 4 από αυτούς κάτω από το 2:04, με το τελευταίο να είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως 41 δρομείς μόνο σε αυτόν τον αγώνα έπιασαν το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2:11:30)!
Πολλά ήταν και τα ατομικά, αλλά και τα εθνικά ρεκόρ όπως του Oqbe Kibrom με 2:05:53 για την Ερυθραία, του Ayad Lamdassem με 2:06:35 για την Ισπανία, ή του Γερμανού Amanal Petros με 2:07:18.
Παρόμοια και οι γυναίκες
Στον αγώνα των γυναικών είδαμε έξι αθλήτριες να τερματίζουν κάτω από το 2:20 για πρώτη φορά στην ιστορία. Ανάμεσα σε αυτές και η Helalia Johannes που στα 40 της με 2:19:52 πέτυχε εκτός από εθνικό ρεκόρ για την Ναμίμπια και Παγκόσμιο ρεκόρ στην ηλικιακή κατηγορία 40+!
Επιπλέον, ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το γεγονός πως με 2:20:57 η Κενυάτισσα Joan Chelimo τερμάτισε μόλις 8η…
Η επική τετράδα στον Ημιμαραθώνιο των ανδρών
Μπορεί ο Kibiwott Kandie να έδρεψε τις δάφνες με την πρώτη θέση και το Παγκόσμιο ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο με 57:32, όμως θα ήταν άδικο να λησμονήσουμε τις ασύλληπτες επιδόσεις των επόμενων τριών δρομέων. Κι αυτό γιατί οι Jacob Kiplimo, Rhonex Kipruto και Alexander Mutiso έτρεξαν κάτω από το προηγούμενο Παγκόσμιο ρεκόρ και από τα 58 λεπτά! Στο σημείο αυτό να πούμε πως ο Kiplimo – ίσως τον θυμάστε από τις απίθανες επιδόσεις του το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο εντός στίβου – είναι μόλις 19 ετών.
Άδικο ακόμα θα ήταν να μην αναφέρουμε πως και ο πέμπτος, ο Κενυάτης Philemon Kiplimo ήταν κι αυτός πολύ γρήγορος καθώς τερμάτισε σε 58:11. Και αξίζει να σταθούμε πως ο μέσος ρυθμός όλων των παραπάνω για τα 21,1χλμ. της διαδρομής ήταν στο 2:44-2:45/χλμ. ή αν προτιμάτε κοντά στα 66”/400μ.!
Η Dibaba που έρχεται!
Η κούρσα του Ημιμαραθώνιου των γυναικών δεν είχε παγκόσμιο ρεκόρ και αναλογικά, ίσως ήταν η χειρότερη της ημέρας! Ωστόσο, το 1:05:16 που σημείωσε η Genzebe Dibaba στο αγώνισμα είναι η καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί ποτέ σε ντεμπούτο (είναι η 13η επίδοση όλων των εποχών), και δείχνει πως η ταλαντούχα – και πολύ όμορφη – δρομέας από την Αιθιοπία έχει πολύ μέλλον και στην άσφαλτο. Για όσους δεν γνωρίζουν η Dibaba έχει στην κατοχή της 5 Παγκόσμια ρεκόρ σε αρκετά μικρότερες αποστάσεις σε ανοιχτό και κλειστό στίβο (από τα 1.500μ. έως και τα 5.000μ.), ενώ είναι μόλις 29 ετών.
Και κάτι ακόμα…
Οι μάχες στα αγωνίσματα δρόμου πλέον δεν γίνονται μόνο από τους δρομείς. Έτσι, στην ισπανική πόλη είχαμε και τη σύγκρουση δύο κορυφαίων δρομικών προϊόντων που κατά πολλούς είναι υπεύθυνα ως ένα βαθμό για τις μεγάλες επιδόσεις που βλέπουμε.
Φαίνεται λοιπόν πως το NIKE Vaporfly ΝΕΧΤ 4% – το οποίο φορούσε η πλειοψηφία των δρομέων και στα δύο αγωνίσματα – βρήκε έναν ισχυρό αντίπαλο. Αυτός δεν είναι άλλος από το adidas adizero Adios Pro (όσοι έχετε διαβάσει το εκτενές αφιέρωμα του RUNNER Magazine 121 για τα μοντέλα με τα ελάσματα θα ξέρετε καλά) που θα λέγαμε πως στη Βαλένθια βγήκε κερδισμένο! Κι αυτό γιατί το φορούσαν οι 3 από τους 4 νικητές των δύο αγωνισμάτων (ο ένας μάλιστα με Παγκόσμιο ρεκόρ). Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτό υποδεικνύει πως το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Απλά κέρδισε μία μάχη – και έπονται πολλές – ενώ έδειξε πως πλέον υπάρχει υπολογίσιμος αντίπαλος.