Ελληνική συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα προσανατολισμού

Μετά από 15 χρόνια η χώρα μας θα έχει και πάλι εκπροσώπηση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα προσανατολισμού, μία διοργάνωση που διεξάγεται από το 1966. Δείτε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ελληνικός σύλλογος αγωνιστικού προσανατολισμού ποιοι αθλητές θα ταξιδέψουν στην Ελβετία αλλά και πληροφορίες για τη διοργάνωση.

Share

Δεύτερη Ελληνική συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα προσανατολισμού από το 1966! 

Φέτος δύο Έλληνες αθλητές, ο Παπαδημητρίου Θεόδωρος και η Καραδήμου Γεωργία θα συμμετέχουν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα προσανατολισμού στη Ελβετία στις 11-22 Ιουλίου 2012. 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Προσανατολισμού, η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Προσανατολισμού με την υποστήριξη του Υπουργείου Αθλητισμού της Ελβετίας είχε αποστείλει πρόσκληση προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό Σύλλογο Αγωνιστικού Προσανατολισμού για να συμμετάσχουν δύο Έλληνες αθλητές στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Προσανατολισμού στη Ελβετία.  Όλα τα έξοδα παραμονής στην Ελβετία για δεκατρείς ημέρες (διαμονή, διατροφή, μετακινήσεις, έξοδα συμμετοχής στους αγώνες), εκτός από τα αεροπορικά εισιτήρια προς τη Ελβετία είναι πληρωμένα. Σκοπός της πρόσκλησης των διοργανωτών ήταν να αναπτυχθεί το άθλημα παγκοσμίως. Η πρόσκληση απευθύνθηκε μόνο σε χώρες όπου το άθλημα δεν είναι διαδεδομένο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Πέρσυ οι ακόλουθες χώρες συμμετείχαν για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: Βραζιλία Κύπρος, Κολομβία, Γεωργία, Ελλάδα, FYROM, Μολδαβία, Μογκολία, Ταιβάν, Ουρουγουάη, Μπαρμπάντος. Η πρόσκληση κατέδειξε εκτός των άλλων και την τρομερή καθυστέρηση της χώρας μας σ’ αυτόν τον τομέα του αθλητισμού. Από το 1966 μέχρι το 2003 οι αγώνες διεξάγονταν κάθε δύο χρόνια και από το 2003 και ύστερα κάθε χρόνο. Τα αγωνίσματα είναι τέσσερα: μεγάλη απόσταση (long distance), μεσαία απόσταση (middle) μικρή απόσταση (sprint) και σκυταλοδρομία (relay). Την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό για εκπαιδευτικούς και αγωνιστικούς λόγους έκανε ο Κωνσταντίνος Κουκουρής το 1997 στην Σουηδία. Η εμπειρία υπήρξε ένα πολιτιστικό σόκ. Στη συνέχεια  Έλληνες αθλητές συμμετείχαν στους Διεθνείς Αγώνες Αγωνιστικού Προσανατολισμού Ο-Ρινγκεν της Σουηδίας (20-29 Ιουλίου 2000) και World Park Tour της Αυστρίας (1-7 Αυγουστου 2000) για πρώτη φορά στα Ελληνικά αθλητικά χρονικά. Στους αγώνες O-Ringen (βλέπε www.oringen.com) συμμετέχουν πάνω από 23.000 αθλητές από όλο τον κόσμο!  Πέρσυ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γαλλίας συμμετείχαν τέσσερεις Έλληνες. Γίνεται ζωντανή αναμετάδοση στο ίντερνετ στο διεθνές website www.woc2012.ch των διοργανωτών με ρεπορτάζ, εικόνες, αποτελέσματα. 

 Η συμμετοχή των αθλητών και συνοδών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα προσανατολισμού του Ελληνικού Συλλόγου Αγωνιστικού Προσανατολισμού αποτελεί συνεπή συνέχεια στη μεγάλη προσπάθεια που έχει αναλάβει ο υποφαινόμενος και άλλοι φίλοι του αθλήματος μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Αγωνιστικού Προσανατολισμού στην Ελλάδα. Ο αγωνιστικός προσανατολισμός είναι ένα δημοφιλές άθλημα στη Βόρεια Ευρώπη στο οποίο νέοι και ενήλικες βρίσκουν μεγάλη ευχαρίστηση μέσα από την πρόκληση της εύρεσης σταθμών ελέγχου σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές, δάσους και βοσκοτόπων. Είναι ένα σπορ που παρέχει ευχαρίστηση σε όλα τα επίπεδα συναγωνισμού, αλλά όπου η τεχνική είναι ζωτικής σημασίας για να θριαμβεύσει ο αγωνιζόμενος πάνω στις δύσκολες λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους και έτσι να ικανοποιηθεί πλήρως από τον αγώνα. Το άθλημα του προσανατολισμού αποτελεί αυτοδύναμο άθλημα με δικιά του Ομοσπονδία σε όλες σχεδόν χώρες της Ευρώπης και μόνο στην Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βοσνία υπάρχει άγνοια. Τα αλλεπάλληλα γράμματα τα οποία έχουν αποσταλεί σε όλους τους υπουργούς αθλητισμού όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια για αναγνώριση του μοναδικού συλλόγου στην Ελλάδα και στήριξη του αθλήματος έχουν μείνει αναπάντητα (εκτός ενός). 

 Οι συμμετέχοντες είναι:

1) Καραδήμου Γεωργία, από τον Βελβενδό Κοζάνης

2) Παπαδημητρίου Θεόδωρος, από την Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες για τον Ελληνικό Σύλλογο Αγωνιστικού Προσανατολισμού

Πληροφορίες για το άθλημα στο διεθνές site:  www.orienteering.org 

Πληροφορίες για την Ελλάδα στο site: www.orienteering.org.gr στο www.orienteering.org/SciJO/SciJhome.htm  και www.oreibasia.gr/forum

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καββαδίεια 2015
16-8-2015: Αγώνες για 3η συνεχή χρονιά στην Κέρκυρα
11α Διδασκάλεια
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
4ο almiraMAN
13/14-5-2017: Αγώνες τριάθλου στην Κατερίνη
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο