Τρέξιμο vs κατάθλιψης

Η άσκηση το φάρμακο κατά των ψυχικών νοσημάτων

Share

Η άσκηση το φάρμακο κατά των ψυχικών νοσημάτων

Η κατάθλιψη θεωρείται η ασθένεια του μέλλοντος στις σύγχρονες κοινωνίες σύμφωνα με τους  ειδικούς οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της. Λίγο πολύ βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση και το τρέξιμο μπορούν να λειτουργήσουν θετικά έναντι στην κατάθλιψη αλλά και τις υπόλοιπες ψυχοσωματικές/ψυχικές ασθένειες (ακόμα και στην παροδική τους μορφή) αυτή τη φορά όμως ήρθε και η επιστήμη να το επιβεβαιώσει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Μπλούμενταλ του Πανεπιστημίου Duke των Η.Π.Α, αποδείχθηκε ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να συναγωνιστεί τα πιο δυνατά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Στο παρελθόν είχαν διεξαχθεί και άλλες έρευνες πάνω στο ίδιο θέμα όμως είχαν θεωρηθεί αναξιόπιστες και μη έγκυρες.  

Σε αυτήν την έρευνα έλαβαν μέρος 202 άτομα, ηλικίας 40 ετών και άνω, με κατάθλιψη οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Στα άτομα της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους με ομαδικά ή μη προγράμματα, σε αυτά της δεύτερης να ακολουθούν προγράμματα άσκησης αλλά μόνοι στο σπίτι ενώ στους δοκιμαζόμενους της τρίτης και της τέταρτης  ομάδας χορηγήθηκαν σε συστηματική βάση δυνατά αντικαταθλιπτικά και ψευδοφάρμακα αντίστοιχα.  

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά μιας και μετά από 4 μήνες εφαρμογής το 50% περίπου των δοκιμαζομένων της ομάδας που ακολουθούσε πρόγραμμα ομαδικής ή μη άσκησης σε εξωτερικό χώρο δεν παρουσίαζαν πλέον χαρακτηριστικά κατάθλιψης, ποσοστό ίδιο με αυτό της ομάδας που λάμβανε τα ισχυρά αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Για να δείτε αν το τρέξιμο μας επιλέγει ή το επιλέγουμε πατήστε εδώ.

Θετικά όμως ήταν και τα αποτελέσματα για την ομάδα αυτών που ασκήθηκαν στο σπίτι (το 40% των δοκιμαζομένων δεν πληρούσε τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης) ενώ για την ομάδα του ψευδοφαρμάκου το ποσοστό αυτό ανήλθε μόλις στο 30%.

Αν και δεν έχει εντοπιστεί το πως ακριβώς επηρεάζει η άσκηση την ψυχική υγεία του ανθρώπου θεωρείται πλέον δεδομένο πως επιδρά θετικά ακόμα και στις χρόνιες ψυχικές παθήσεις.   Ίσως η απάντηση είναι πιο εύκολη απ’ ότι φανταζόμαστε.

Αλήθεια, πόσες φορές σας έχει τύχει να φτιάχνει η διάθεσή σας μετά από μια προπόνηση;    

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεσογειακή Αναιμία
Όλες οι απαντήσεις για τη σχέση μεσογειακής αναιμίας και άσκησης
Έρευνα: Χαμηλά τα ποσοστά αιφνίδιων θανάτων από άσκηση στους 65+
Αρκετά ενδιαφέροντα δεδομένα που αξίζει να δείτε
Οι αρνητικές συνέπειες της «κόπωσης» στο τρέξιμο
Πώς η κούραση «χαλάει» το τρέξιμό μας και ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο