Καιρό τώρα σας γυρίζουν στο μυαλό σας, αλλά, είτε ντρέπεστε να ρωτήσετε κάποιον πιο έμπειρο, είτε θεωρείτε ότι κάτι δεν έχετε καταλάβει καλά. Κι, όμως, δεν είστε οι μόνοι, καθώς αποτελούν τις πιο συνηθισμένες απορίες των νέων δρομέων σχετικά με το τρέξιμο και τους αγώνες.
Δείτε τις απαντήσεις τους και μετά θα είστε σε θέση να βάλετε τα… γυαλιά ακόμα και στους πολύπειρους μαραθωνοδρόμους.
Γιατί στα περισσότερα αποτελέσματα των αγώνων εμφανίζονται δύο διαφορετικοί χρόνοι τερματισμού σε κάθε δρομέα;
Πρόκειται για τον «Μεικτό Χρόνο» (ή Gun Time) και τον «Καθαρό Χρόνο» (Net time). Ο Μεικτός υποδεικνύει τον χρόνο που χρειάστηκε ο δρομέας από τη στιγμή που δόθηκε η εκκίνηση μέχρι να περάσει τη γραμμή του τερματισμού. Αντίστοιχα, ο καθαρός χρόνος αποτελεί τον χρόνο που χρειάστηκε ο δρομέας από τη στιγμή που πέρασε κάτω από την αψίδα (ή τη γραμμή) της εκκίνησης μέχρι να περάσει τη γραμμή του τερματισμού. Η διαφορά του χρόνου Μεικτού – Καθαρού υποδεικνύει τον χρόνο που χρειάστηκε ο δρομέας για να φτάσει από το σημείο που βρισκόταν όταν δόθηκε η πιστολιά της εκκίνησης μέχρι τη γραμμή της εκκίνησης. Ο χρόνος αυτός σε αγώνες με μεγάλη συμμετοχή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις 2 ώρες (!). Η τελική κατάταξη, ωστόσο, στους αγώνες γίνεται σύμφωνα με βάση τον κανονισμό της World Athletics με τον Μεικτό Χρόνο.
Αν δεν φάω καθόλου όλη την ημέρα και πάω για τρέξιμο θα κάψω περισσότερες θερμίδες;
Αυτή είναι μία λανθασμένη εντύπωση που έχουν πολλοί σχετικά με τη διατροφή. Η Αθλητική Διατροφολόγος – Κλινική Διαιτολόγος Ειρήνη Μπαμπαρούτση μας δίνει όμως την απάντηση:
«Η απορρόφηση, η μεταφορά, η πέψη και η αποθήκευση των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνετε μέσω της τροφής, είναι λειτουργίες που καίνε θερμίδες. Αυτή η διαδικασία αντιπροσωπεύει το 10% των θερμίδων του μεταβολισμού σας. Γι’ αυτό αν δεν καταναλώνετε συχνά φαγητό μέσα στην ημέρα το σώμα σας επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό αφού πρώτα έχει εξαντλήσει τη γλυκόζη του αίματος και μέρος των αποθεμάτων μυϊκού γλυκογόνου των μυών. Έτσι, η έλλειψη τροφής θα οδηγήσει σε απώλεια δυνάμεων κατά την άσκηση, με αποτέλεσμα να παράγετε λιγότερη ενέργεια και θα κάψετε λιγότερες θερμίδες». Με λίγα λόγια όσο αφήνετε τον οργανισμό σας χωρίς φαγητό τον αποδυναμώνετε και τελικά καίτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που θα καίγατε με μία ισορροπημένη διατροφή.
Δείτε περισσότερα διατροφικά θέματα
Γιατί τρέχουμε αριστερόστροφα στο στάδιο;
Υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από αυτό το ερώτημα, όμως σίγουρα δεν υπάρχει κάποια σαφής απάντηση. Οι πιο βάσιμες σχετίζονται με βιολογικούς παράγοντες όπως τη θέση της καρδιάς καθώς όταν στρίβουμε αριστερόστροφα η καρδιά αιματώνεται ευκολότερα. Επιπλέον, όταν τρέχουμε αριστερόστροφα το εξωτερικό πόδι, δηλαδή το δεξί, αναγκάζεται να «δουλεύει» περισσότερο.
Δείτε ένα αναλυτικό θέμα που εξηγεί γιατί τρέχουμε αριστερόστροφα
Και φυσικά, το δεξί είναι το δυνατότερο πόδι για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν πάντως κάτι τέτοιο συμβαίνει έως και σήμερα είναι γιατί το 1895 η Ολυμπιακή Επιτροπή όρισε οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται με αυτή τη φορά, κάτι που συνέβαινε και στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα.
Για να δείτε θέματα υγείας ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.
Πόση απόσταση είναι μία στροφή στο στάδιο;
Στα περισσότερα στάδια του στίβου τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι Ολυμπιακών διαστάσεων, η απόσταση στον 1ο (εσωτερικό διάδρομο) μίας στροφής είναι ακριβώς 400 μ. Όσο, όμως βγαίνουμε προς τα έξω η απόσταση αυξάνεται 7,6 μ. ανά διάδρομο. Έτσι, όταν συμπληρώσετε μία στροφή στον δεύτερο διάδρομο θα έχετε τρέξει 407,6 μ., στον τρίτο 415,2 μ. κ.ο.κ. Στη χώρα μας βέβαια υπάρχουν ορισμένα στάδια που έχουν μικρότερο μήκος (250, 300 ή 350 μ.) όπου βέβαια τα δεδομένα είναι λίγο διαφορετικά.
Πηγαίνω για προπόνηση και τρέχω συνεχόμενα μέχρι να κουραστώ. Υπάρχει και κάτι άλλο που μπορώ να κάνω;
Ο πιο απλός κι εύκολος τρόπος για να προπονηθεί κανείς είναι το συνεχόμενο τρέξιμο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα είδη προπόνησης, όπως είναι οι διαλειμματικές και το fartlek ή τα Tempo Run. Στις διαλειμματικές, αφού προηγηθεί η απαραίτητη προθέρμανση (15’ τρέξιμο, διατάσεις) εκτελούνται συγκεκριμένες αποστάσεις σε συγκεκριμένες επαναλήψεις και χρόνο με συγκεκριμένο διάλειμμα. Ένα παράδειγμα είναι τα 6-8 x 200μ. με 2’ ξεκούρασης (περπάτημα ή στάση) ενδιάμεσα.
Δείτε εδώ πώς να εκτελέσετε μία διαλειμματική
Το Fartlek από την άλλη περιλαμβάνει συνεχόμενο τρέξιμο (20’-50’) με επαναλαμβανόμενες όμως εναλλαγές της ταχύτητας, δηλαδή αυξομειώσεις της έντασης για συγκεκριμένο χρόνο. Πριν αρχίσετε βέβαια να εκτελείτε τέτοιο είδους προπονήσεις καλό είναι να είστε σε θέση να τρέχετε συνεχόμενα τουλάχιστον 40-50 λεπτά χωρίς να κουράζεσαι πάρα πολύ. Για να γίνει αυτό συνεχίστε να τρέχετε συνεχόμενα αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια των προπονήσεων σας.
Μάθετε περισσότερα για το Fartlek
Δημοσίευση: RUNNER 81
Σκίτσο: Παναγιώτης Λύρης