Το πρώτο σου running μοντέλο παπουτσιών!

Οι χρυσές συμβουλές των ειδικών για να επιλέξεις σωστά το πρώτο σου ζευγάρι δρομικών παπουτσιών

Share
πρώτο μοντέλο παπουτσιών

Ήρθε η ώρα να κάνεις δικό σου για πρώτη φορά ένα από τα running μοντέλα παπουτσιών. Αλλά ποιο να πάρεις; Τι πρέπει να διαθέτει; Είναι όλα για σένα; Μη φοβάσαι αν τα ερωτήματα όλο και πληθαίνουν. Σου έχουμε όλες τις απαντήσεις καθώς και τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιλέξεις σωστά το running ζευγάρι που θα αγοράσεις. Γιατί, πίστεψέ μας, η σωστή επιλογή είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση!

Το βασικό

Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί, όμως το βασικότερο κριτήριο για το νέο σου μοντέλο είναι να ανήκει στην κατηγορία running. Τα running μοντέλα παπουτσιών διαθέτουν μαλακό αφρό στη σόλα για απόσβεση κραδασμών, χαμηλό κόψιμο στον αστράγαλο για ελευθερία στην κίνηση και μαλακό ύφασμα ή ειδικό υλικό στο άνω μέρος, ώστε να κινείται άνετα το πόδι και να αναπνέει. Οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν αρκετές διαφορετικές σειρές πέρα από την running (fitness, lifestyle, gym κ.ά.) που μπορεί να έχουν αθλητικά χαρακτηριστικά, όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο για το τρέξιμο και καλό θα ήταν να τις αποφύγεις.

Η εμφάνιση δεν… μετράει

Μπορεί πράγματι να βρεις εμφανίσιμα παπούτσια, καθώς πλέον υπάρχουν αμέτρητα σχέδια και χρώματα. Φρόντισε  μόνο να μην είναι αυτό το βασικό σου κριτήριο. Ψάξε το ιδανικό πρώτα με βάση τα υπόλοιπα κριτήρια που ακολουθούν και στη συνέχεια διάλεξε αυτό που σου αρέσει περισσότερο.

Οι κατηγορίες

Τα running μοντέλα παπουτσιών χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση που προορίζονται. Θα βρεις, λοιπόν, μοντέλα της κατηγορίας Cushion, που εστιάζουν στην προστασία από κραδασμούς και στο ομαλό τρέξιμο για δρομείς με ουδέτερο πάτημα, μοντέλα της κατηγορίας Stability, που διαθέτουν υλικά και τεχνολογίες στήριξης στο εσωτερικό τμήμα του παπουτσιού για δρομείς που τα πέλματά τους στρέφουν έντονα προς τα μέσα (υπερπρηνισμός), καθώς και μοντέλα των κατηγοριών  Racing & Performance, που έχουν κυρίως ως στόχο την αγωνιστική χρήση.

Το πάτημα

Γενικά, οι περισσότεροι δρομείς τείνουν να προσγειώνονται και να πατάνε κυρίως με το πίσω ή το μέσο μέρος του πέλματός τους. Γι’ αυτούς τα μοντέλα της κατηγορίας Cushion είναι η ιδανική επιλογή για την καθημερινή τους προπόνηση, καθώς προσφέρουν προστασία από τους κραδασμούς. Για όσους τώρα τείνουν να προσγειώνονται με το μέσο τμήμα του πέλματος ή έστω το πόδι τους στρέφει έντονα προς τα μέσα όταν προσγειώνονται (υπερπρηνισμός) τα μοντέλα της κατηγορίας Stability  προσφέρουν την απαιτούμενη στήριξη.

κατηγορίες πατήματος παπουτσιού

Σε περίπτωση που δεν έχεις καταλάβει πως κινούνται τα πέλματά σου και πως προσγειώνεσαι τα παλαιότερα σου παπούτσια θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις. Παρατήρησε, λοιπόν, τις σόλες τους και δες που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά. Αν η τριβή είναι πολύ έντονη στο εξωτερικό μέρος (Α) τότε προσγειώνεσαι κυρίως στο εξωτερική πλευρά του πέλματος και καλό είναι να επιλέξεις μοντέλο της κατηγορίας Cushion. Αν τώρα, αντίθετα, η μεγαλύτερη φθορά είναι στο εσωτερικό και τα παπούτσια σου τείνουν να… στραβώνουν προς τα μέσα τότε πιθανότατα τα πέλματά σου στρίβουν έντονα προς τα μέσα (Β) και ένα μοντέλο της κατηγορίας Stability να είναι καλύτερο για σένα. Αν, τέλος, οι φθορές είναι ομοιόμορφες (Γ) τότε το πάτημα σου είναι «ουδέτερο» και θα πρέπει να στραφείς στην κατηγορία Cushion!

drop - σκίτσο παπουτσιού

Μάθε για drop και βάρος

Δύο ακόμα σημαντικά στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζεις για τα running μοντέλα παπουτσιών είναι το βάρος του κάθε μοντέλου καθώς και το drop. Το βάρος των δρομικών μοντέλων κυμαίνεται στα 200-350γρ. (η μέτρηση αφορά συνήθως το μέγεθος 43). Το drop τώρα είναι ουσιαστικά η διαφορά στο ύψος του μπροστινού τμήματος και του τμήματος της φτέρνας και μαρτυρά τη θέση και την κλίση που έχει το πέλμα. Γενικά για τους νέους δρομείς μοντέλα με βάρος κοντά στα 250-350γρ. και με drop 4-12mm είναι τα ιδανικά.

Κάνε μία έρευνα

Τώρα που γνωρίζεις κάποια πράγματα μπορείς να κάνεις μία πρώτη έρευνα για να βρεις μοντέλα που ταιριάζουν με τις ανάγκες σου.

Προσοχή στο νούμερο

Το μέγεθος των παπουτσιών για τρέξιμο, και γενικότερα των αθλητικών, καλό είναι να είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό που φοράς στα πολιτικά σου παπούτσια. Κι αυτό γιατί το πέλμα πρήζεται κατά την άσκηση και θέλει περισσότερο χώρο. Προτίμησε, λοιπόν, να πάρεις ένα μοντέλο που θα είναι από μισό έως και ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράς στα πολιτικά.

Σε κάθε περίπτωση, αν το μοντέλο που επιλέξεις σου είναι άνετο κι ευχάριστο, αλλά δεν ταιριάζει με τα μεγέθη που συνήθως αγοράζεις τότε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το πάρεις! Τα μεγέθη και η εφαρμογή αλλάζoυν από εταιρεία σε εταιρεία και το καλύτερο κριτήριο είναι η δική σου αίσθηση.

Απόφυγε αγωνιστικά

Συνήθως είναι πολύ εντυπωσιακά στην όψη και πολύ ελαφριά κερδίζουν τις εντυπώσεις. Τα αγωνιστικά μοντέλα έχουν πιο επιθετικό σχεδιασμό, έντονα χρώματα και σχέδια και μπορεί να σε γοητεύσουν. Ωστόσο, για έναν νέο δρομέα δεν αποτελούν την καλύτερη επιλογή καθώς είναι κατασκευασμένα για υψηλότερες ταχύτητες, ενώ συνήθως δεν προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από τους κραδασμούς.

πρώτο μοντέλο παπουτσιών

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ

Πήρες τις αποφάσεις σου και είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στην αγορά. Τι θα πρέπει να προσέξεις!

Δοκίμασε τα

Με όποιον τρόπο και να προχωρήσεις στην αγορά (ηλεκτρονικά ή σε φυσικό κατάστημα) προσπάθησε  να τα δοκιμάσεις πριν τα αγοράσεις! Ιδανικά περπάτησε με αυτά για λίγο ή ακόμα και τρέξ’ τα (π.χ. σε έναν διάδρομο) για να δεις πως ανταποκρίνονται στο πάτημά σου και πώς «δένουν» με τα πόδια σου.

Ειδικότερα θα πρέπει να προσέξεις:

Να είναι άνετα

Κι, όμως, το να αισθανθείς τα παπούτσια άνετα στα πόδια σου αποτελεί , ίσως, το σημαντικότερο κριτήριο! Όπως αναφέρει ο Φυσικοθεραπευτής, Κώστας Κουλίδης, μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η άνεση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με τη μείωση των τραυματισμών! Και μην περιμένεις να «ανοίξουν» αν στην αρχή σου φαίνονται σφιχτά. Καλό θα είναι το μοντέλο που θα επιλέξεις να σου είναι άνετο από την αρχή που θα το φορέσεις. Πρόσεξε όμως! Άνετο, όχι μεγάλο!

Την ώρα της δοκιμής

Μπορεί να σου φανεί αστείο, όμως δεν είναι! Είναι καλύτερο να δοκιμάσεις τα επίδοξά σου νέα παπούτσια τις απογευματινές ώρες καθώς τότε τα πέλματα είναι πιο πρησμένα και η επιλογή του σωστού μεγέθους θα είναι πιο ρεαλιστική!

ΤΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ

Αφού έκανες την αγορά σου δες πώς να ξεκινήσεις σωστά μαζί τους!

Πήγαινε μία βόλτα!

Και τώρα τα πήρες! Μη βιαστείς να βγεις μαζί τους για την πρώτη σου προπόνηση για πολλούς λόγους. Κάνε 1-2 μικρούς περίπατους 10-20 λεπτών να δεις πως προσαρμόζονται στα πόδια σου και αν σου δημιουργούν κάποια ενόχληση. Σε αυτήν την περίπτωση, μάλιστα, μη διστάσεις να ζητήσεις την αλλαγή σε μέγεθος αν χρειαστεί.

Ήρεμα στην αρχή

Αφού περάσουν και το «τεστ» του περίπατου τότε δοκίμασε να τα βάλεις στην προπόνησή σου! Φρόντισε μόνο να μην το παρακάνεις την πρώτη μέρα καθώς τα πόδια θέλουν κι αυτά το χρόνο τους να συνηθίσουν το νέο τους… περιβάλλον!

Δημοσίευση στο Runner 131, στη στήλη Νέοι Δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας έξω
Οι σωστές διατροφικές επιλογές για δραστήριους δρομείς
Στη βροχή
Η στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελική Κοσμοπούλου.
Sebastian Coe vs Steve Ovett: Η κόντρα που άφησε ιστορία
Δύο σπουδαίοι δρομείς και η “αντιπαλότητά” τους που άφησε εποχή. Μία ιστορία που όλοι οι δρομείς θα αγαπήσουν!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο