Eπιλέξτε την επιτυχία – 14 συμβουλές για την προπόνηση
1. Προστατέψτε την υγεία σας
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Μπορεί η φράση αυτή να είναι «κλισέ» αλλά μέσα της κρύβει μία πραγματικότητα που ισχύει για όλους. Είτε είστε νέος, έμπειρος δρομέας θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνετε έναν έλεγχο για την κατάσταση της υγείας σας και η αρχή της χρονιάς (αφού αφήσετε κάποιο διάστημα για να ελαχιστοποιηθεί η όποια κακή επίδραση από τις διατροφικές, κυρίως, υπερβολές των γιορτών), αποτελεί την καλύτερη περίοδο. Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να κάνετε μία πλήρη καρδιολογική εξέταση έτσι ώστε να διαπιστώσετε ότι η καρδιά σας είναι έτοιμη να «σηκώσει» το βάρος των προπονήσεών σας. Η καρδιά είναι ο σημαντικότερος μυς του σώματος και αυτός που δεν πρέπει να ρισκάρουμε έναν πιθανό… τραυματισμό. Ακολούθως ένας πλήρης αιματολογικός έλεγχος που θα μας φανερώσει την ποιότητα του… «μεταφορέα» του οξυγόνου στους μυς μας αλλά και θα μας δώσει μία ξεκάθαρη «βιοχημική» εικόνα του οργανισμού μας η οποία μπορεί να μας προφυλάξει από μία πιθανή κατάσταση κόπωσης. Τέλος ένας μυοσκελετικός έλεγχος, σε έναν ειδικό φυσιοθεραπευτή ή γιατρό, θα μας προσφέρει τη σιγουριά ότι αρθρώσεις και μυς μας λειτουργούν άψογα ή θα μας υποδείξει τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε, τις επιβαρύνσεις που θα πρέπει να αποφύγουμε και τις ασκήσεις που θα πρέπει να εκτελέσουμε για να ξεπεράσουμε κάποιο πιθανό μελλοντικό πρόβλημα.
2. Συμφιλιωθείτε με το βάρος σας
Μπορεί να αποτελεί έναν από τους αγαπημένους και πιο συνηθισμένους «Στόχους της νέας χρονιάς», ακόμα και στους κύκλους των δρομέων. Μην πέσετε όμως κι εσείς στην παγίδα, ιδιαίτερα αν είναι κάτι που το προσπαθείτε εδώ και αρκετό καιρό. Δώστε μεγαλύτερη προσοχ΄ή στο να απολαύσετε την προπόνησή σας, να διορθώσετε κάποια τρανταχτά λάθη στη διατροφή σας και θα δείτε πως χωρίς μεγάλες θυσίες η ζυγαριά θα αρχίσει να σας… χαμογελά. Ακόμα όμως κι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Αφήστε μία χρονιά χωρίς να έχετε την πίεση να χάσετε βάρος. Άλλωστε όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, το άγχος να χάσει κανείς βάρος πολλές φορές έχει αρνητική επίδραση στη γενική του κατάσταση ενώ συχνά προκαλεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
3. Οργανώστε την κουζίνα σας
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να ελέγξετε τη διατροφή σας, αλλά και το πορτοφόλι σας, είναι να οργανώσετε τα ψώνια της κουζίνας. Είναι γεγονός, ότι η κακή διατροφή είναι πολλές φορές αποτέλεσμα της ελλιπούς οργάνωσης των προμηθειών σε τρόφιμα. Το πρώτο βήμα είναι να καταγράψετε τις τροφές που θα θέλατε να περιλαμβάνονται στο διατροφολόγιο σας, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές που θεωρούνται πιο υγιεινές, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι άψητοι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα δημητριακά, το άπαχο κρέας, το ψάρι κ.ά. Στη συνέχεια, καταγράψτε τα αγαπημένα σας σνακ (ενδιάμεσα γεύματα) και αφαιρέστε αυτά που ανήκουν στα πιο ανθυγιεινά, ενώ κατόπιν κάντε το ίδιο και με τα κυρίως γεύματα. Και στις δύο περιπτώσεις, βασιστείτε στις τροφές που καταγράψατε στο πρώτο βήμα.
Τέλος, κατασκευάστε ένα εβδομαδιαίο, διατροφικό πρόγραμμα και συστηματοποιήστε τα γεύματά σας και τα ενδιάμεσα σνακ. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε με ακρίβεια τα προϊόντα που θα πρέπει να περιέχει το καλάθι των αγορών σας, με αποτέλεσμα να έχετε μία συγκεκριμένη λίστα όταν θα πάτε για ψώνια. Έτσι, θα αποφύγετε ευκολότερα τις άσκοπες αγορές καθώς και τα πιο ανθυγιεινά προϊόντα, γλυτώνοντας με αυτόν τον τρόπο από άχρηστες θερμίδες και εξοικονομώντας χρήματα. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να ποικίλλει από μία εβδομάδα έως και δύο μήνες, επαναλάβετε και πάλι την ίδια διαδικασία αντικαθιστώντας ορισμένα τρόφιμα με κάποια άλλα, εξίσου υγιεινά, αλλά και ορισμένα σνακ και γεύματα ώστε να προσθέσετε ποικιλία και να μην βαρεθείτε τρώγοντας συνεχώς τα ίδια και τα ίδια.
4. Στοματική υγιεινή
Όχι, δεν πρόκειται για αστείο. Η στοματική υγιεινή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας με διάφορους τρόπους γι’ αυτό θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή. Η καλή και υγιής κατάσταση του στόματος αφενός αποτρέπει εξωγενείς και παθογόνους μικροοργανισμούς να εισχωρήσουν στον οργανισμό αφετέρου ευνοεί τη διατήρηση της καλής ποιότητας σάλιου. Το σάλιο είναι αυτό που διασπά σε πρώτη φάση τις τροφές στο στόμα με αποτέλεσμα όταν αυτό δεν είναι σε καλή κατάσταση να μην απορροφούνται χρήσιμες ουσίες που περιέχονται μέσα σε αυτές. Επιπλέον, κανείς δεν θέλει να υποφέρει από πονόδοντους οι οποίοι όταν εμφανίζονται μπορούν να σας κρατήσουν μακριά από τις προπονήσεις σας και να επηρεάσουν τη διατροφή σας.
5. Ελέγξτε την ευκαμψία σας
Μπορεί οι διατάσεις να μην είναι το δυνατό σας σημείο όμως η σημασία τους στη διατήρηση ενός υγιούς και αποδοτικού μυϊκού συστήματος είναι δεδομένη. Η εκτέλεσή τους μετά από κάθε προπόνηση είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ευκαμψίας σας αλλά και την προστασία από τους τραυματισμούς. Ο συστηματικός έλεγχος της ευκαμψίας σας, ωστόσο, θα σας βοηθήσει να διατηρείτε ή και να βελτιώσετε το επίπεδό σας, ενώ πιθανόν να αποτελέσει και ένα επιπλέον κίνητρο για να συμπεριλαμβάνετε τις διατάσεις στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
Ένας απλός τρόπος για να ελέγχετε την ευκαμψία των δικεφάλων μυών σας, που είναι και αρκετά σημαντικοί, είναι από καθιστή θέση και με τα πόδια τεντωμένα και ενωμένα να πέφτετε σιγά-σιγά μπροστά απλώνοντας τα χέρια σας ακριβώς πάνω από τα πόδια σας αφού εκπνεύσετε όλο τον αέρα. Βάλτε νοητά σημάδια σε πιο σημείο ακριβώς φτάνετε (είτε στην παλάμη σας αν τα χέρια σας ξεπερνούν το μήκος των ποδιών σας, είτε στα πόδια σας αν δεν είστε τόσο εύκαμπτοι και φτάνετε μετά βίας πάνω από τα πόδια σας – φωτό).
Τέλος, μία χρήσιμη συμβουλή για την πιο αποτελεσματική εκτέλεσή τους αλλά και για να μην… βαριέστε είναι να συνθέσετε μία συγκεκριμένη σειρά από διατάσεις για τις σημαντικότερες μυϊκές ομάδες την οποία να εκτελείτε 2 και 3 φορές μετά από κάθε σας προπόνηση.
6. Θωρακίστε τους μυς σας
Υπάρχουν δεκάδες τρόποι ενδυνάμωσης. Από απλές ασκήσεις με το βάρος του σώματος μέσα στο σπίτι, ασκήσεις με βάρη στο γυμναστήριο έως πολύπλοκες και πολυαρθρικές ασκήσεις με όργανα, λάστιχα ή ιμάντες. Για να θωρακίσετε ωστόσο το μυϊκό σας σύστημα, βρείτε σε συνεργασία με τον προπονητή σας ή έναν γυμναστή τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στο στιλ και τον χαρακτήρα σας και ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας και εντάξτε την στο πρόγραμμά σας. Φροντίστε μονάχα να περιλαμβάνει ασκήσεις για την ενδυνάμωση των ποδιών, αφού αυτά χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο στο τρέξιμο, αλλά και του κορμού για μέγιστο έλεγχο της κίνησης. Η συστηματική αλλά και προσεκτική εκτέλεσή τους θα σας προστατέψει από τραυματισμούς, θα σας βοηθήσει να «ανεβάσετε στροφές» στην προπόνηση ενώ θα βελτιώσει τη στάση και την εικόνα του σώματος.
7. Η σημασία της αποκατάστασης
Πόσες φορές σας έχει συμβεί να βγείτε για τρέξιμο και να μην αισθάνεστε το ίδιο δυνατοί και αποδοτικοί όπως τις προηγούμενες ημέρες; Τις περισσότερες φορές λοιπόν, και πριν βιαστείτε να κατηγορήσετε την καθημερινότητα ή το φορτωμένο προπονητικό σας πρόγραμμα, για την κατάσταση αυτή ευθύνεται η ελλιπής αποκατάσταση. Τα «βαριά» πόδια, ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος αλλά και η έλλειψη διάθεσης εμφανίζονται συχνότερα όταν μετά τις προπονήσεις σας δεν εκτελείτε ορισμένες σημαντικές συνήθειες αποκατάστασης. Ποιες είναι αυτές; Πρώτα και κύρια είναι η αποθεραπεία που θα πρέπει να ακολουθεί κάθε προπόνηση ανεξάρτητα την ένταση και τη διάρκειά της. Εκτελέστε λοιπόν χαλαρό τρέξιμο για 5 έως 10 λεπτά και 2 λεπτά περπάτημα μετά από κάθε σας τρέξιμο και συνεχίστε με τις απαραίτητες διατάσεις για τις κυριότερες μυϊκές ομάδες. Το τρέξιμο με το περπάτημα θα επαναφέρουν ομαλά την καρδιά στις φυσιολογικές τις λειτουργίες και θα απομακρύνουν τις καματογόνες ουσίες, ενώ οι διατάσεις θα χαλαρώσουν τους καταπονημένους μυς. Σημαντική ενίσχυση, βέβαια, στη φάση της αποκατάστασης επιτελεί και η διατροφή. Έτσι προσπαθήστε αμέσως μετά την προπόνηση να καταναλώνετε ένα φρούτο, ένα ενεργειακό ποτό ή ένα φυσικό χυμό, ενώ τουλάχιστον μέσα στο πρώτο δίωρο να πάρετε ένα πλήρες γεύμα.
Για να βεβαιωθείτε για την αποτελεσματικότητα αυτών των συνηθειών αποκατάστασης, απλά δοκιμάστε να τις ακολουθήσετε συστηματικά για 2 εβδομάδες και στη συνέχεια συγκρίνετε την απόδοσή σας στις προπονήσεις μετά από αυτό το διάστημα, τη γενικότερη κατάσταση του σώματός σας αλλά και τη διάθεσή σας. Μετά τη σύγκριση να είστε σίγουροι πως θα τις υιοθετήσετε δια παντός…
8. Αγαπήστε τον ύπνο
Πρόκειται για το νούμερο ένα ενισχυτικό της απόδοσης. Ο ύπνος είναι πραγματικά το σημαντικότερο στοιχείο για τη διατήρηση της καλής υγείας αλλά και της νεότητας, της σωματικής και πνευματικής ευεξίας και της απόδοσης. Κατά τη διάρκειά του οι διαδικασίες αποκατάστασης και ανάπλασης στο σώμα επιταχύνονται, ενώ ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα «αναδιοργανώνονται». Αν αρχίσετε να κοιμάστε σωστά, σε ιδανικό περιβάλλον και τις «σωστές» ώρες τότε σύντομα θα δείτε τον εαυτό σας να απογειώνεται σε όλα τα επίπεδα.
Το μόνο που χρειάζεται ωστόσο είναι να κοιμάστε ώρες της ημέρας οι οποίες είναι από τις 10 το βράδυ ως τις 8 το πρωί ενώ η συνολικά διάρκεια του ύπνου σας να κυμαίνεται από τις 7 έως τις 9 ώρες την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία, το φορτίο των δραστηριοτήτων αλλά και τη γονιδιακή προδιάθεση καθώς δεν έχουν όλοι οι οργανισμοί τις ίδιες ανάγκες.
Επίσης, 45 με 90 λεπτά ύπνου το μεσημέρι, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, βελτιώνουν τη μνήμη και την πνευματική απόδοση. Δυστυχώς βέβαια, δεν είναι για όλους εφικτό να ξεκλέβουν χρόνο για έναν μεσημεριανό υπνάκο, όποτε όμως σας δίνεται η ευκαιρία μην την αφήνετε να πάει χαμένη.
Σημαντικό ρόλο, ακόμα, παίζει και η ποιότητα του ύπνου αφού καλό είναι να γίνεται σε ήρεμο περιβάλλον με πολύ χαμηλό ή και καθόλου φωτισμό. Φροντίστε ακόμα να αερίζετε τον χώρο τακτικά και να μην φορτώνετε την ατμόσφαιρα με βαριά αρώματα ή αποσμητικά. Πολύ προσοχή απαιτεί και η επιλογή του στρώματος. Προτιμήστε να είναι ανατομικό, να μην είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό και ιδανικά να ακολουθεί τις καμπύλες του σώματος και γενικά να σας βολεύει. Τέλος προσέξτε να είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά που εξασφαλίζουν τις σωστές συνθήκες υγιεινής.
9. Ενυδάτωση
Ναι, η ενυδάτωση είναι ένα μυστικό όχι μόνο για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης αλλά και της γενικότερης καλής λειτουργίας του οργανισμού. Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε περίπου τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος αποτελούνται από νερό συνεπώς είναι σημαντικό, ιδιαίτερα αν γυμνάζεστε συστηματικά, να το αναπληρώνετε.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε συνέχεια με ένα μπουκάλι νερό στο χέρι ή να πίνετε υποχρεωτικά δέκα ή δεκαπέντε ποτήρια την ημέρα, όπως ίσως πιστευόταν παλαιότερα καθώς τις απαραίτητες ποσότητες μπορείτε να τις λαμβάνετε από το φαγητό αλλά και άλλα ποτά που καταναλώνετε μέσα στη μέρα όπως χυμοί, τσάι, αναψυκτικά κ.ά.
Ιδιαίτερα το τσάι, όπως υποστηρίζουν νέες έρευνες είναι από τα υγρά που ενυδατώνουν σημαντικά τον οργανισμό ενώ το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε κατεχίνες προσφέρει έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Ανάμεσα στα είδη των τσαγιών, ιδανικά επιλέξτε το πράσινο καθώς δεν έχει υποστεί ζυμώσεις κατά την επεξεργασία του με αποτέλεσμα να έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες. Εχθρός της ενυδάτωσης είναι το αλκοόλ και ιδιαίτερα τα ποτά που το περιέχουν σε ποσοστό άνω του 10%, καθώς οδηγούν σε απώλεια υγρών. Για τον λόγο αυτό, τις ημέρες που έχετε καταναλώσει μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες, προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών.
Τέλος, ένας τρόπος για να ελέγχετε την κατάσταση υδάτωσης του οργανισμού σας είναι μέσω των ούρων. Τα σκουρόχρωμα ούρα είναι δείκτης αφυδάτωσης ενώ το αντίθετο σε συνδυασμό με συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα σημαίνει ότι λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες υγρών την ημέρα.
10. Βρείτε την υπερτροφή σας
Ο ευφημισμός προκαλεί ενθουσιασμό και αυξάνει τις απαιτήσεις η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως οι υπερτροφές δεν κάνουν θαύματα. Αυτό που μπορούν να κάνουν όμως είναι να τονώσουν έναν κουρασμένο οργανισμό ή να δώσουν ώθηση σε όσους θέλουν να κάνουν το παραπάνω βήμα.
Μία άλλη παραδοχή, αρκετά σημαντική, είναι ότι «δεν κάνουν όλα για όλους» ή πιο απλά δεν έχουν όλες οι υπερτροφές τα ίδια αποτελέσματα σε όλους τους οργανισμούς. Με αυτή τη λογική λοιπόν προσπαθήστε να βρείτε κι εσείς την τροφή που «δουλεύει» για εσάς κι εντάξτε την στη διατροφικές σας συνήθειες. Ιδανικά επιλέξτε φυσικές τροφές οι οποίες δεν έχουν κάποια αντένδειξη και προσαρμόστε τις στη διατροφή σας ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθειές σας.
Αν λοιπόν χρειάζεστε τόνωση και επιπλέον βιταμίνες και ιχνοστοιχεία επιλέξτε ανάμεσα στον βασιλικό πολτό ή κάποιο άλλο παράγωγο του μελιού, το ginseng, το ιπποφαές, τη σπιρουλίνα, το γκουαρανά, τα γκότζι μπέρις κ.ά.
Αν πάλι θέλετε να ενισχύσετε την αποκατάστασή σας προτιμήστε τη γύρη μελισσών που είναι πλούσια σε αμινοξέα.
Σημαντική βοήθεια ωστόσο στον οργανισμό και στην απόδοση προσφέρουν και πιο… παραδοσιακές τροφές όπως τα μήλα που περιέχουν την πολύ χρήσιμη ουσία κουερσετίνη, το παντζάρι που βοηθά σημαντικά στην κυκλοφορία του αίματος, το ελαιόλαδο, το σκόρδο ακόμα και η σοκολάτα, σε λογικές βέβαια ποσότητες.
11. Βρείτε τα με τον εαυτό σας
Όπως συμβαίνει και στη ζωή, έτσι και στο τρέξιμο, έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα όταν είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι σχετικά με αυτό που προσπαθούμε. Δεν χρειάζεται βέβαια να καταφύγετε στον διαλογισμό ή την ψυχανάλυση. Το μόνο που ίσως θα πρέπει να κάνετε είναι μία ειλικρινή «κουβέντα» με τον εαυτό σας για το τι πραγματικά ψάχνετε μέσα από το τρέξιμο. Και ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε δεν είναι άλλος από… την ώρα που τρέχετε. Αυτό που θα σας κάνει καλύτερους και συνεπέστερους δρομείς και θα σας κρατήσει κοντά στο τρέξιμο είναι ένα ισχυρό εσωτερικό κίνητρο. Εντοπίστε λοιπόν τους λόγους που σας οδηγούν στο τρέξιμο, βρείτε τι σας κάνει ευτυχισμένους μέσα από αυτό και αφήστε στην άκρη εξωτερικούς παράγοντες, όπως η γνώμη των άλλων.
Θα διαπιστώσετε ότι όταν καταλήξετε, θα είστε σε θέση να διαμορφώσετε καλύτερα το συνολικό πρόγραμμά σας αλλά και το προπονητικό σας πλάνο και να πάρετε από το τρέξιμο ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.
Αποφύγετε ωστόσο να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία όταν είστε αρκετά κουρασμένοι ή μία ημέρα που η προπόνηση ή ο αγώνας σας δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς το αίσθημα της απογοήτευσης πιθανώς να σας οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις. Ιδανικά, επιλέξτε μία περίοδο που είστε ήρεμοι και δεν έχετε ακόμα θέσει κάποιον μακροπρόθεσμο στόχο.
12. Βάλτε χρώμα στη ζωή σας
Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά δεν αναφερόμαστε μόνο στις στιλιστικές σας επιλογές. Τα έντονα χρώματα μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ενίοτε μας φτιάχνουν τη διάθεση, όμως εδώ αναφερόμαστε κυρίως στο χρώμα που έχει να κάνει με τις διατροφικές σας συνήθειες. Δείξτε λοιπόν προτίμηση στα φρούτα και στα λαχανικά συμπεριλαμβάνοντας τα στο καθημερινό σας διατροφικό πρόγραμμα. Ένα ή δύο φρούτα ανάμεσα στα γεύματα αλλά και η σαλάτα σαν συνοδευτικό των κυρίως πιάτων προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ δεν σας φορτώνουν με θερμίδες. Όσον αφορά στο χρώμα τους τώρα, όσο πιο έντονο είναι τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με τις συστάσεις των διατροφολόγων, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν «πλούσια» χρώματα συνήθως έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες αλλά και φυσικές χρωστικές που συμβάλλουν στην καλή υγεία και ευεξία, ενώ έχουν αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν το σπανάκι με το σκούρο πράσινο, το παντζάρι με το επιβλητικό ερυθρό, τα μούρα, τα σταφύλια και οι φράουλες με τις υποκόκκινες αποχρώσεις καθώς και ορισμένα πιο εξωτικά φρούτα.
13. Προσοχή στον ήλιο
Χωρίς αυτόν δεν υπάρχει ζωή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν χρειάζεται μέτρο. Ο ήλιος ιδιαίτερα στη χώρα μας χαρίζει ενέργεια και ανεβάζει τη διάθεση, κρύβει όμως και κινδύνους ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Για τον λόγο αυτό απαιτεί αυξημένη προσοχή από όλους μας, και ιδιαίτερα τους δρομείς που συνηθίζουν να εκτελούν τις προπονήσεις τους τις ώρες που αυτός βρίσκεται στην υψηλότερη θέση του.
Κι αν δεν είναι πάντα δυνατό να αποφεύγετε την προπόνηση τις μεσημερινές ώρες που θεωρούνται και οι πιο επικίνδυνες, λάβετε τουλάχιστον τα απαραίτητα μέτρα. Φορέστε κάποιο προστατευτικό για το κεφάλι (καπέλο, μαντήλι κλπ.) ενώ ακόμα και τους χειμερινούς μήνες μη διστάσετε να χρησιμοποιείτε αντιηλιακή κρέμα κυρίως για τις περιοχές του δέρματος που είναι εκτεθειμένες και βέβαια στο πρόσωπο.
14. Αλλάξτε στάση ζωής!
Μία αμφίδρομη σχέση κρύβεται ανάμεσα στο τρέξιμο και στη γενικότερη στάση ζωής καθώς το ένα οδηγεί στο άλλο όποια κι αν είναι η αφετηρία. Τι εννοούμε όμως με τον όρο «στάση ζωής»; Πρόκειται για μικρές, απλές, καθημερινές συνήθειες που όμως καταδεικνύουν μία αθλητική παιδεία και που σταδιακά επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα για τη συνολική υγεία και ευεξία. Η επιλογή να περπατήσετε σε μία κοντινή απόσταση αντί να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο, να ανεβείτε από τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ, να μειώσετε τη ζάχαρη στον καφέ σας, να αποφεύγετε το έτοιμο φαγητό και τα τηγανητά, να περιορίσετε τα γλυκά ή η απόφαση να διορθώσετε τη στάση του σώματος στο γραφείο ή κατά τη διάρκεια της οδήγησης ίσως να μην σας… γεμίζουν το μάτι. Κι όμως αυτές είναι εν γένει οι συνήθειες που σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών αυξάνουν όχι μόνο τον χρόνο ζωής αλλά και την ποιότητά της!