Κρυοθεραπευτείτε!

Επωφεληθείτε από την κρυοθεραπεία και αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τους τραυματισμούς

Share

Μπορεί το κρύο να έφυγε «προσωρινά» μαζί με το χειμώνα όμως μερικές φορές είναι καλό να υπάρχει στη ζωή μας. Μία από αυτές είναι για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη ορισμένων τραυματισμών αφού αποδεδειγμένα έχει θεαματικά αποτελέσματα. Δείτε στη συνέχεια πώς και πότε να χρησιμοποιήσετε κρύα επιδέματα για να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε ανεπιθύμητες καταστάσεις

Η μέθοδος της κρυοθεραπείας χρησιμοποιείται ευρέως από γιατρούς και θεραπευτές για την αντιμετώπιση τραυματισμών που προέρχονται είτε από χτύπημα είτε από υπέρχρηση στον αθλητικό χώρο και όχι μόνο. Τα οφέλη της όμως είναι ορατά και στο κομμάτι της πρόληψης.

Tips

– Ο χρόνος εφαρμογής εξαρτάται και από το ποσοστό λίπους του ασκούμενου. Τα άτομα μικρότερου ποσοστού χρειάζονται μικρότερη διάρκεια εφαρμογής ενώ όσο αυτό αυξάνεται μεγαλώνει αντίστοιχα και η διάρκεια.
– Μη φέρνετε το δέρμα σας σε άμεση επαφή με τον πάγο καθώς είναι πιθανό να πάθετε εγκαύματα.
– Ένα σακουλάκι με αρακά στην κατάψυξη αποτελεί ένα από τα καλύτερα επιθέματα.
– Βάλτε στην τσάντα σας μία κρέμα κρυοθεραπείας και χρησιμοποιήστε την προληπτικά μετά την προπόνηση.
– Το παγωμένο θαλασσινό νερό είναι πιο αποτελεσματικό από το πόσιμο.

Αντιμετώπιση τραυματισμών

Η άμεση κρυοθεραπεία πετυχαίνει τον περιορισμό της ανάπτυξης αιματώματος ή της φλεγμονής που μπορούν να προκληθούν από έναν τραυματισμό ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται το αίσθημα του πόνου. Πιο αναλυτικά, είτε με τη χρήση πάγου, είτε ψυχρών επιθεμάτων επιτυγχάνεται μία μείωση στη θερμοκρασία του τραυματισμένου σημείου (μυς, τένοντας κ.ά.) που έχει σαν αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο περαιτέρω τραυματισμός του ιστού αλλά και η εξάπλωση του αιματώματος, ή της φλεγμονής. Ενδείκνυται για μυικούς τραυματισμούς όπως θλάσεις αλλά και σε τενοντίτιδες.

Πώς
Με εφαρμογή πάγου ή άλλων ψυχρών επιθεμάτων στην πάσχουσα περιοχή για 5-45 λεπτά (με διαλείμματα).

Πότε
Για τις επόμενες 72 ώρες μετά την εμφάνιση του τραυματισμού ή μετά από προπονήσεις που έχουν ερεθίσει μία ήδη τραυματισμένη περιοχή

Για να δείτε θέματα ενδυνάμωσης-ευλυγισίας ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Πρόληψη και αποκατάσταση

Η κρυοθεραπεία όμως λειτουργεί και προληπτικά. Μετά την προπόνηση συστήνεται η χρήση κρυοθεραπείας που έχει σαν αποτέλεσμα τη χαλάρωση των μυών αλλά και τον περιορισμό της ανάπτυξης φλεγμονών. Κι αυτό γιατί αρχικά τα αγγεία συστέλλονται, περιορίζοντας την πρόσβαση ουσιών που επιδεινώνουν τις φλεγμονές. Στη συνέχεια παρατηρείται μία αγγειοδιαστολή, λόγω της αντανακλαστικής αντίδρασης του οργανισμού περίπου 30 λεπτά μετά την εφαρμογή του ψυχρού επιθέματος, γεγονός που αυξάνει τη μεταφορά του αίματος με αποτέλεσμα να αποβάλλονται ταχύτερα οι καματογόνες ουσίες. Παράλληλα παρατηρείται μείωση του μυικού τόνου με αποτέλεσμα να ηρεμεί το μυικό σύστημα.

Πώς
Με εφαρμογή πάγου ή άλλων ψυχρών επιθεμάτων στις κύριες μυικές ομάδες των ποδιών, παραμονή σε παγωμένο νερό ή ακόμα και στη θάλασσα. Εναλλακτικά συστήνεται και η χρήση ειδικών κρεμών κρυοθεραπείας.

Πότε
Αμέσως μετά την προπόνηση και για τις επόμενες 2-3 ώρες.

Δημοσίευση στο Runner νο. 57, στη στήλη Στα γρήγορα / Υγεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δρομικοί τραυματισμοί: Το πόδι της χήνας
Ή αλλιώς «Ορογονοθυλακίτιδα του χηνείου ποδός»
Πόνοι στην κοιλιά!
Κάντε τις σωστές κινήσεις και τίποτα δεν θα χαλάσει το τρέξιμο σας!
Δρομική... παγίδα
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παγίδευση περονιαίου νεύρου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο