Αποτραβηχτείτε από τα… τραβήγματα!

Τι είναι το μυϊκό τράβηγμα και πώς αντιμετωπίζεται; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Share

Τι είναι το τράβηγμα

Πρόκειται για μία μυϊκή θλάση 1ου βαθμού όπου ο μυς έχει υποστεί μία διάταση.

Πώς συμβαίνει

Ο μυς υπερφορτίζεται και δημιουργείται ένα οίδημα χωρίς όμως να συνυπάρχει και ρήξη μυϊκών ινών όπως συμβαίνει στις θλάσεις δευτέρου και τρίτου βαθμού που είναι και οι πιο σοβαρές. Παρουσιάζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της προπόνησης υψηλής έντασης ή/και μεγάλης διάρκειας. Συχνότερα εμφανίζεται σε μυς μεγάλου μήκους οι οποίοι ενώνουν δύο αρθρώσεις, όπως οι οπίσθιοι μηριαίοι (δικέφαλος μηριαίος, ημιτενοντώδης, ημιυμενώδης), ο γαστροκνήμιος (γάμπα) και ο τετρακέφαλος ενώ πιο σπάνια θα συμβεί στους προσαγωγούς.

Που οφείλεται

Οφείλεται σε συνεχόμενη έντονη φόρτιση του μυός είτε λόγω αύξησης του φορτίου της προπόνησης (ένταση, όγκος), είτε λόγω αλλαγής συνθηκών προπόνησης (έδαφος, θερμοκρασία, περιβάλλον κτλ.) είτε λόγω ανέτοιμου μυϊκού συστήματος.

Αντιμετώπιση

Ένα τράβηγμα δεν χρειάζεται να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία όμως δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επιπόλαια καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε θλάση 2ου ή και 3ου βαθμού, γεγονός που σημαίνει καταστροφή μϋικών ινών και φυσικά πολύ μεγαλύτερο διάστημα αποθεραπείας. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν φυσικοθεραπευτή. Ενδεικτικά, ωστόσο, αναφέρουμε πως ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης για ένα τράβηγμα διαρκεί από 7 ως 10 ημέρες, ενώ στις θλάσεις 2ου βαθμού θα χρειαστούν 20 ή και περισσότερες ημέρες. Φυσικά, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις (θλάσεις 3ου βαθμού) ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση, είναι όμως πιθανό να ξεπεράσει τους 1-2 μήνες!

Τρία βήματα

2 πρώτες μέρες
Αμέσως μόλις το αισθανθείτε βάλτε πάγο και συνεχίστε τν παγοθεραπεία για τις επόμενες 48 ώρες τοποθετώντας ψυχρά επιθέματα κάθε 3-4 ώρες για 5-15 λεπτά. Επίσης καλό είναι να αποφύγετε άλλες δραστηριότητες και να κρατήσετε όσο είναι δυνατόν το πόδι ακινητοποιημένο και ψηλά. Σίγουρα, θα βοηθήσει να το δέσετε όχι όμως πάρα πολύ σφιχτά για αυτό το χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να κινηθείτε σωστά τις πρώτες ώρες καθώς σύμφωνα με έρευνες η ακινητοποίηση μειώνει σημαντικά την έκταση του τραυματισμού αλλά και τις πιθανότητες υποτροπών στο μέλλον.

3η-5η μέρα
Το επόμενο βήμα μετά τις πρώτες 48-72 ώρες είναι να ξεκινήσετε την κινητοποίηση ώστε να επιφέρετε αιμάτωση στην περιοχή. Ξεκινήστε με ήπιες διατάσεις και σταδιακά, κάντε ισομετρικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος (ασκήσεις ενδυνάμωσης σταθερής αντίστασης χωρίς να συσπάται ο μυς).

5η-10η μέρα
Το τρίτο βήμα περιλαμβάνει ασκήσεις με κίνηση, κυρίως πλειομετρικές όπου το μήκος του μυός μεγαλώνει. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να ξεκινήσετε και πάλι το τρέξιμο σε πολύ χαλαρή ένταση αποφεύγοντας να αισθάνεστε πόνο. Σε αυτήν την περίπτωση είτε μειώστε τον ρυθμό σας ώστε να μην σας προκαλεί πόνο, είτε σταματήστε και κάντε διατάσεις.

Μετά από αυτό το διάστημα μπορείτε να ξεκινήσετε και πάλι τις προπονήσεις σας με προσοχή τόσο στην ένταση όσο και στον όγκο των προγραμμάτων σας. Σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει πόνος ή ενόχληση θα πρέπει να μειώσετε την ένταση της προπόνησής σας δίνοντας ταυτόχρονα προσοχή στη σωστή ενδυνάμωση της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα
5 χρυσές συμβουλές για να γίνουν όλα σωστά!
Οι "δρομικοί" τραυματισμοί και πώς να τους αντιμετωπίσετε
Διαβάστε για να τους προλάβετε ή να τους αντιμετωπίσετε
«Μία μέρα πριν, μία μέρα μετά» τον αγώνα σου!
Οι συμβουλές του φυσικοθεραπευτή πριν και μετά τον μεγάλο αγώνα!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο