Sweet pizza

Γλυκιά πίτσα με φρέσκα φρούτα και σπιτική πραλίνα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη

Share
φωτογραφία συνταγής Sweet pizza

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου φαγητού για απόλαυση χωρίς τύψεις με την sweet pizza.

Μερίδες: 8

ΥΛΙΚΑ:

Για τη ζύμη:

• 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
• 300 γρ. αλεύρι λευκό
• 10 γρ. ξηρή μαγιά
• 250 γρ. χλιαρό νερό
• 1/3 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. αλάτι
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την πραλίνα:

• 300 γρ. ψημένα φουντούκια (καθαρισμένα)
• 200 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
• 110 γρ. γάλα αμυγδάλου ή νερό
• 50 γρ. κακάο
• ½ μπατόν βανίλια (σκόνη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τη ζύμη:

Σε ανάλογο σκεύος προσθέτουμε τα αλεύρια με την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε.
Σε άλλο σκεύος αναμειγνύουμε τα υγρά με το αλάτι και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν καλά. Προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά και ζυμώνουμε πολύ καλά για 5 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι μας να αποκτήσει λεία επιφάνεια και να μην κολλάει στα χέρια (αν η ζύμη είναι σφιχτή προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και, αντίστροφα, αλεύρι αν είναι αρκετά μαλακιά).

Φτιάχνουμε δύο ισόποσες μπάλες και αφήνουμε τη ζύμη να ωριμάσει σκεπασμένη στους 50°C. Μόλις τα ζυμαράκια φουσκώσουν τα ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο με τη βοήθεια πλάστη σε πάχος μισό εκατοστό περίπου. Στρώνουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και προσθέτουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση και τη σύνθεση:

Χτυπάμε πολύ καλά τα φουντούκια σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Συνεχίζουμε προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Ανοίγουμε τη ζύμη της πίτσας και τη στρώνουμε σε ταψάκι με ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια. Τρυπάμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνειά της με ένα πιρούνι για να μην δημιουργηθούν μεγάλες φουσκάλες κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (230°C) μέχρι να ροδίσει ελαφρά (5-10 λεπτά ανάλογα τον φούρνο). Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά εκτός φούρνου και γαρνίρουμε με την πραλίνα φουντούκι τα φρέσκα φρούτα και λίγο φρέσκο δυόσμο.

Σημείωση για το γαρνίρισμα φρούτων: Χρησιμοποιούμε φρέσκα φρούτα εποχής (400 γρ.) ντόπια ή εισαγωγής, ανάλογα με την επιθυμία και το γούστο μας. Τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε με μέτρια κομμάτια και γαρνίρουμε στο τελευταίο στάδιο πάνω από την πραλίνα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η συνταγή αποδίδει στο σύνολό της / ανά μερίδα:
Ενέργεια: 2763 / 690,75 kcal
Πρωτεΐνες: 89 / 22,25 γρ.
Υδατάνθρακες: 388 / 97 γρ.
Λίπη: 95 / 23,75 γρ.

Δημοσίευση στο Runner 121, του Θοδωρή Μήτση, Consultant Chef & Healthy Food Developer, https://www.theodoremitsis.gr

ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ / κ.σ.: κουταλιά σούπας / κ.γ.: κουταλάκι γλυκού / τμχ.: τεμάχιο

Για να δείτε προπονητικά προγράμματα για όλες τις αποστάσεις πατήστε εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Snack and Rolls
Ρολάκια από φύλο ρυζιού με «sashimi» σολομού, αβοκάντο & κινόα
Γιουβετσάκι με ταχίνι, τόνο &  σταφίδες
Ένα πλούσιο πιάτο ζυμαρικών για μαραθωνοδρόμους
Pasta in white
Ταλιατέλες με κοτόπουλο & μανιτάρια σε κρέμα ρεβιθιού
Back to Top