Η φυσική κατάσταση δείχνει πόσα χρόνια θα ζήσουν οι 70άρηδες

Δείτε τα δεδομένα από μία πρόσφατη έρευνα

Share

Μία νέα έρευνα που αναδεικνύει την αξία της καλής φυσικής κατάστασης ακόμα και μετά την 7η δεκαετία δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό καρδιολογίας και δείχνει να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την έρευνα ο καλύτερος δείκτης πρόβλεψης της μακροβιότητας για τους 70άρηδες είναι η φυσική τους κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι γιατροί πλέον θα λαμβάνουν καλύτερη εικόνα για την υγεία των ηλικιωμένων ασθενών τους αν ελέγξουν το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης παρά κάποιους κλασικούς δείκτες κινδύνου.

“Βρήκαμε ότι η καλή φυσική κατάσταση είναι ένας πολύ ισχυρός δείκτης κινδύνου στις μεγάλες ηλικίες ανεξάρτητα από το πόσο υγιής είναι κάποιος ή με το τι δείχνουν άλλοι δείκτες καρδιαγγειακών κινδύνων. Αν κάποιος είναι γυμνασμένος και έχει καλή φυσική κατάσταση (για την ηλικία του) είναι πιθανότερο να ζήσει περισσότερο από κάποιον με χειρότερη φυσική κατάσταση υποστήριξε ο Seamus P. Whelton, καθηγητής στο Johns Hopkins School of Medicine και επικεφαλής της έρευνας.

“Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως το κόψιμο του καπνίσματος και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του διαβήτη μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο της καρδιακών προβλημάτων. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές είχαν εστιάσει στη μέση ηλικία αφήνοντας ένα “κενό” για τις μεγαλύτερες ηλικίες”, υποστήριξε ο Whelton.

Για να «φτάσετε τα 90» δείτε το θέμα πατώντας εδώ.

Στην έρευνα αναλύθηκαν δεδομένα για σχεδόν 10 χρόνια από περισσότερους από 6.500 ανθρώπους 70 ετών και άνω, οι οποίοι στο διάστημα αυτό πέρασαν από τεστ για την αξιολόγηση της φυσικής τους κατάστασης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο δείκτης με την υψηλότερη συσχέτιση με τη μακροβιότητα ήταν η φυσική κατάσταση και όχι αν κάπνιζαν ή άλλα δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες ή την υγεία τους.

Οι ερευνητές μάλιστα προτείνουν στους γιατρούς, εκτός από την εκτέλεση των κλασικών εργαστηριακών τεστ για τη φυσική κατάσταση των ηλικιωμένων, να ρωτούν τις καθημεριινές συνήθειες των ασθενών.

Η έρευνα: “Fitness and 10-year Risk of Mortality Among Adults ?70 Years Old at the Extremes of Cardiovascular Disease Risk Factor Burden: The Fit Project,”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ραβδομυόλυση: Μία παρανέργεια της υπερβολής!
Ο Νίκος Μαρκέας μας ενημερώνει για τη ραβδομυόλυση, έναν σπάνιο αλλά επικίνδυνο εχθρό των δρομέων. Στο άρθρο αναλύονται τα αίτια, τα συμπτώματα, μέσα πρόληψης και τρόποι θεραπείας της ραβδομυόλυσης.
COVID-19 και δρομείς. Πόσο τους επηρεάζει;
Ποια η σχέση της COVID-19 και των τραυματισμών στους δρομείς;
Η ρίζα του κακού
Ευαίσθητη μέση και οσφυαλγία
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο