Κρύωμα; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω

Μείνετε υγιείς μακριά από κρυώματα μέσα στον χειμώνα!

Share

Μείνετε υγιείς μακριά από κρυώματα μέσα στον χειμώνα!
Το να διατηρηθεί κανείς υγιής όλο τον χειμώνα δεν είναι μόνο θέμα τύχης αλλά και θέμα επιλογών, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να «κολλήσει» κάποια από τις ιώσεις που κυκλοφορούν, αλλά αν έχει κάνει τουλάχιστον τις σωστές κινήσεις τότε όλο και πιο δύσκολα θα… πέσει στο κρεβάτι.

Σωστή διατροφή
Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι ικανή να διατηρήσει ισχυρό το αμυντικό σύστημα του οργανισμού που τον προστατεύει από ανεπιθύμητα κρυώματα και ιώσεις. Είναι γνωστό ότι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην προστασία από τις «χειμωνιάτικες» ασθένειες. Ποιές είναι αυτές; Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι πατάτες είναι τροφές που έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ενώ το κόκκινο κρέας και τα ψάρια περιέχουν οφέλιμα ιχνοστοιχεία.

Ένα μήλο την ημέρα
Η ουσία κουερσετίνη που περιέχεται κυρίως στα μήλα, και όπως ίσως διαβάσατε στο RUNNER 70 μπορεί να βελτιώσει την αερόβια ικανότητα, εκτός των άλλων, ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα όπως άλλωστε και όλα τα φλαβονοειδή κι αυτό χάρη στην αντιοξειδωτική δράση που διαθέτει. Βάλτε λοιπόν ένα μήλο στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα και δεν θα βγείτε χαμένοι.

Συμπληρώματα
Υπάρχουν κάποια συμπληρώματα διατροφής που μπορούν κι αυτά να βοηθήσουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των κρυωμάτων. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά που ενισχύουν τα ανοσοποιητικό έχουν φυτική προέλευση. Το πιο γνωστό είναι το φυτό echinacea (εχινάκια ή εχινάτσεα) που χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή, βιταμίνη C αλλά και πολυσακχαρίτες οι οποίοι διεγείρουν τη λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων του οργανισμού, αποδεδειγμένα προστατεύει από κρυώματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ενώ ενισχύει και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το συγκεκριμένο φυτό μπορείτε να το βρείτε είτε αποξηραμένο είτε σε φαρμακευτική μορφή σε κάψουλες ή αναβράζουσες ταμπλέτες. Επιπλέον, πολλοί ερευνητές συμφωνούν πως η πρόσληψη του συγκεκριμένου φυτού με βιταμίνη C μπορεί να επιφέρει βελτίωση της πρόσληψης οξυγόνου, κάτι που όμως επιδέχεται εκτενέστερης μελέτης.

Ντυθεί τε αλλά με μέτρο
Το σωστό ντύσιμο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πολλές φορές μία λάθος επιλογή μπορεί να μας οδηγήσει στο κρεβάτι. Επιλέξτε ζεστά ρούχα όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή και προστατέψτε ευαίσθητα σημεία όπως στήθος και λαιμός όταν είστε εκτεθειμένοι στο κρύο. Από την άλλη, όταν βρεθείτε σε κάποιο κλειστό χώρο όπου η θερμοκρασία είναι υψηλή λόγω θέρμανσης τότε προσαρμοστείτε στις νέες αυτές συνθήκες βγάζοντας κάποια από τα ρούχα σας ή τον επιπλέον εξοπλισμό σας (σκούφο, γάντια κλπ.). Γενικά πάντως τις κρύες ημέρες του χειμώνα αποφύγετε να βάζετε πολύ ψηλά τη θέρμανση στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο καθώς οι πολύ μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας πολλές φορές προκαλούν σύγχυση στον θερμορυθμιστικό μηχανισμό του οργανισμού.

Καθαρά δόντια
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, κι όμως, όπως υποστηρίζουν πολλοί γιατροί η στοματική υγιεινή μπορεί να μειώσει τους κινδύνους από κρυώματα αλλά και γενικά από διάφορες ακόμα πιο σοβαρές ασθένειες.
Αυτό συμβαίνει γιατί η καλή στοματική υγιεινή αυτόματα σημαίνει και καλή ποιότητα σάλιου, το οποίο αποτελεί ένα από τα φίλτρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλωστε οι γιατροί λένε πως το στόμα αποτελεί «παράθυρο» του οργανισμού για μικροοργανισμούς και βακτήρια.

Ύπνος
Τελευταίο αλλά εξόχως σημαντικό είναι να προσπαθείτε να κοιμάστε σωστά. 7 με 8 ώρες ύπνου καθημερινά ξεκουράζουν τον οργανισμό και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, ενώ αντίθετα η έλλειψη ύπνου κάνει πιο αδύναμο τον οργανισμό. Είναι σημαντικό, τέλος, οι ώρες του ύπνου σας να είναι ποιοτικές ενώ οι «καλύτερες» ώρες σύμφωνα με τους ειδικούς είναι από τις 11 το βράδυ ως τις 8 το πρωί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η διαχείριση της αποτυχίας
Γιατί κι αυτή είναι στο παιχνίδι…
Εναλλακτικές θεραπείες
Μία συνοπτική περιήγηση στην εναλλακτική ιατρική
Summer Chicken Salad
Σαλάτα κους κους με φιλετάκια κοτόπουλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο