Ξεκινώντας τρέξιμο…

Τα απαραίτητα συστατικά για μία επιτυχημένη νέα προετοιμασία

Share

Οι πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς συνδυάζονται συνήθως με ποικίλα ξεκινήματα και πιθανούς ετήσιους στόχους σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Για τους δρομείς που ακολουθούν ήδη κάποια φυσική δραστηριότητα, το τρέξιμο, η νέα σεζόν είναι η συνέχεια της προηγούμενης – επιτυχημένης ή μη – χρονιάς και η ευκαιρία για περισσότερα αποτελέσματα. Ωστόσο, και γι’ αυτούς που αποφάσισαν τώρα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον υπέροχο κόσμο της άθλησης, είναι βέβαιο ότι μαζί με τη διάθεση και την ελπίδα συνυπάρχει τόσο η αμφιβολία για το αν θα τα καταφέρουν, όσο και το κίνητρο για κάτι καλύτερο και υγιεινότερο στη ζωή τους.

Είτε ανήκετε στους «επαγγελματίες» του είδους, είτε είστε αρχάριοι, το σίγουρο είναι ότι για να ξεκινήσει μια αθλητική περίοδος χρειάζονται, από πλευράς ψυχολογίας, συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη και να τα καλλιεργήσετε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Οι ψυχολογικές δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας και να βιώσετε το νέο σας ξεκίνημα ως κάτι σπουδαίο, κατακτώντας και με την απόλυτη θετική διάθεση είναι οι ακόλουθες:

Αυτοπεποίθηση

Έλεγχος του άγχους

Αυτοσυγκέντρωση

Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, το οποίο χτίζεται από την αρχή της σεζόν και «δουλεύεται» συνεχώς κατά τη διάρκειά της.
Το πόσο θα πιστέψω στον εαυτό μου ότι θα τα καταφέρω να τα βγάλω πέρα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, δε θα εγκαταλείψω, δε θα φοβηθώ και θα συνεχίσω, δε θα βρω δικαιολογίες και ένα εύκολο άλλοθι για να τα παρατήσω είναι αυτό που αποκαλούμε εμπιστοσύνη και είναι εκείνο το κομμάτι του εαυτού μας που μας κάνει να αισθανόμαστε δυνατοί και ικανοί για τα πάντα.

Η δυνατότητα μου να ελέγχω το άγχος και τα αρνητικά μου συναισθήματα είναι εξίσου υψίστης σημασίας μιας και έχει αναφερθεί πολλές φορές από τους αθλούμενους ως λόγος εγκατάλειψης ή πίεσης. Τέλος η ικανότητα μου να παραμένω προσηλωμένος σε αυτό που κάνω, αλλά και στο στόχο μου είναι αυτό που ονομάζουμε αυτοσυγκέντρωση και φαίνεται να βοηθάει πολύ κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Μερικά από τα θεμέλια της επιτυχίας για ένα επιτυχημένο ξεκίνημα, αλλά και μια πολύ δημιουργική χρονιά είναι:

Το κλίμα στην προπόνηση: πρέπει να είναι ενθαρρυντικό και ευχάριστο ιδιαίτερα στο ξεκίνημα του νέου εγχειρήματος. Ο σεβασμός στις ανησυχίες και την προσωπικότητα του κάθε δρομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης, η οποία θα «απογειώνει» την άσκηση και θα την κάνει όσο δυνατόν πιο ωφέλιμη. Ο ενθουσιασμός και η καλή διάθεση είναι πάντα στοιχεία εξαιρετικά βοηθητικά.

Η σωστή τοποθέτηση στόχων: οι συγκεκριμένοι, χρονικά οριοθετημένοι, ελεγχόμενοι, προσαρμόσιμοι, εφικτοί, «προκλητικοί», αλλά συνάμα και πραγματοποιήσιμοι στόχοι είναι εκείνοι, οι οποίοι διατηρούν υψηλό το ενδιαφέρον τόσο των αρχάριων, όσο και των έμπειρων.

Ο έλεγχος του άγχους: η αναγνώριση των συμπτωμάτων, η εκλογίκευση και η διαχείρισή τους προς όφελος του/της δρομέα μέσω ψυχολογικών τεχνικών είναι βασικό κομμάτι της ψυχολογικής προετοιμασίας. 

Ξεκινώντας, λοιπόν, μια νέα αθλητική χρονιά υιοθετήστε τα παρακάτω:

• Επικεντρωθείτε στο παρόν και στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας.
Αποτρέψτε τον εαυτό σας από το να σκέφτεστε λάθη και αποτυχίες του παρελθόντος, αλλά και τους τελικούς στόχους της χρονιάς, καθώς αυτό μπορεί να σας αγχώσει και να σας δυσκολέψει.

• Θέστε βραχυπρόθεσμους, ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους.

• Κάντε έγκαιρη και ακριβή διάγνωση των αναγκών σας και συζητήστε μαζί με τους ειδικούς τι είναι το καλύτερο για εσάς.

• Εστιάστε σε αυτά που «πρέπει να γίνουν» και όχι στο τι «δεν πρέπει να γίνει».

• Χρησιμοποιείστε ψυχολογικές τεχνικές, όπως ο αυτοδιάλογος για να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά σας για το νέο σας ξεκίνημα.

• Οπλιστείτε με θετική διάθεση, χαμόγελο και ενέργεια και απολαύστε τη διαδρομή!

Και μην ξεχνάτε… «Από μικρά ξεκινήματα έρχονται μεγάλες αλλαγές»

Ο σεβασμός στις ανησυχίες και την προσωπικότητα κάθε δρομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης, η οποία θα «απογειώνει» την άσκηση και θα την κάνει όσο δυνατόν πιο ωφέλιμη

Δημοσίευση στο Runner 99, της Φρόσως Πατσού, M.Sc. Ψυχολόγου-Αθλητικής Ψυχολόγου, Επιστημονικής Συνεργάτιδας Εθνικής Ομάδας Στίβου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βελτίωση είναι στο χέρι σας!
Τα χέρια σας είναι τα… μυστικά κέντρα ελέγχου της θερμοκρασίας!
Pasta in white
Ταλιατέλες με κοτόπουλο & μανιτάρια σε κρέμα ρεβιθιού
Mείνετε νέοι (και στα μυαλά) τρέχοντας
Έρευνα δείχνει πως η άσκηση κρατά “νέο” τον εγκέφαλο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο