Κρέμες και αλοιφές για αθλητές

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις “αθλητικές” κρέμες

Share

Λίγο πολύ όλοι οι δρομείς ή οι αθλητές έχουν καταφύγει στη χρήση τους, έστω και μια φορά. Άλλοι πάλι, τις έχουν πάντα στην τσάντα τους και τις χρησιμοποιούν μανιωδώς, τόσο για να προφυλαχτούν από τους τραυματισμούς, όσο και για να τους αντιμετωπίσουν.

Είναι, όμως, στα αλήθεια τόσο αποτελεσματικές ή και ακίνδυνες οι κρέμες που κυκλοφορούν στα στέκια των δρομέων;

Θερμαντικές κρέμες

Οι περισσότερες από αυτές έχουν πολύ έντονο άρωμα και αφήνουν ένα κάψιμο στο δέρμα που οφείλεται στις ουσίες που περιέχουν (καμφορά, μένθόλη κλπ). Συνήθως, χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση από ένα τραυματισμό, για πρόληψη, αλλά και για την αύξηση της θερμοκρασίας των μυών πριν την προθέρμανση για κάποια έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Τι ισχύει
Οι θερμαντικές κρέμες, αν και ανεβάζουν τη θερμοκρασία της επιδερμίδας (για αυτό και το «κάψιμο») και δίνουν την εντύπωση πώς το μυϊκό σύστημα είναι έτοιμο, στην πραγματικότητα δεν καταφέρνουν να φτάσουν βαθειά στο μυ, ώστε να αυξήσουν την εσωτερική του θερμοκρασία. Συνεπώς η χρήση τους, όχι μόνο δεν προθερμαίνει καλύτερα – όπως αρκετοί πιστεύουν – αλλά μπορεί να δώσει λανθασμένη εντύπωση σε αυτόν που τη χρησιμοποιεί για τη θερμοκρασία του, γεγονός που μόνο δυσάρεστες επιπτώσεις μπορεί να έχει (τραυματισμός λόγω «κρύων» μυών, μειωμένη απόδοση κα). Ακριβώς το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν απλωθεί σε έναν πρόσφατα τραυματισμένο μυ, αφού η αίσθηση θερμότητας που αφήνει καλύπτει τον πόνο που συνήθως υπάρχει στην τραυματισμένη περιοχή και δίνει λανθασμένη εντύπωση στον αθλητή για την κατάσταση του.

Η χρήση τους είναι αποτελεσματική σε συνδυασμό με μάλαξη, όπου και οι περισσότεροι φυσικοθεραπευτές και μασέρ την προτιμούν αφού τότε μπορεί να επηρεάσει τη μυϊκή θερμοκρασία και να αυξήσει τοπικά την αιμάτωση. Στην προθέρμανση καλό είναι να αποφεύγεται αφού μπορεί να «μπερδέψει» τον αθλητή για τη θερμοκρασία του σώματος του και τον πραγματικό βαθμό ετοιμότητας του σώματος του.

Αναλγητικές – αντιφλεγμονώδεις

Οι αναλγητικές κρέμες που συνήθως είναι και αντιφλεγμονώδεις μπορούν ορισμένες φορές να περιορίσουν ή και να εξαλείψουν τον πόνο και να μειώσουν τις φλεγμονές, όπου υπάρχουν. Η χρήση τους σε τραυματισμένες περιοχές (σε τενοντίτιδες και θλάσεις ή και συνδεσμικούς τραυματισμούς) μπορεί να έχει αποτέλεσμα μειώνοντας τον πόνο, αλλά και τις φλεγμονές. Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν και προληπτικά μετά από έντονο μυϊκό έργο αφού περιορίζουν την ανάπτυξη μικροφλεγμονών που συχνά συμβαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε σχέση με τα αναλγητικά αντιφλεγμονώδη χάπια έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ακίνδυνες για τον οργανισμό και δεν επιβαρύνουν το στομάχι ή το συκώτι. Είναι όμως και λιγότερο αποτελεσματικές από τα χάπια ειδικότερα στην αντιμετώπιση του πόνου.

Αναλγητικές – αντιφλεγμονώδεις αλοιφές θα βρει κανείς τόσο φαρμακευτικές όσο και ομοιοπαθητικές με φυσικά υλικά ειδικά για αθλητές.

Κρέμες κρυοθεραπείας

Οι κρέμες κρυοθεραπείας έκαναν σχετικά πρόσφατα την εμφάνιση τους στην αθλητική επιστήμη και γενικά στο χώρο των αθλητών. Αυτό που κάνουν είναι να προσομοιάζουν τη δράση του πάγου, ρίχνοντας ουσιαστικά την τοπική θερμοκρασία και μειώνοντας την αιμάτωση.

Η αποτελεσματικότητα τους είναι ακόμα υπό έρευνα ίσως, όμως ,να είναι αποτελεσματικές στη μείωση της αιματικής ροής τοπικά κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τραυματισμένες περιοχές όπου απαιτείται παγοθεραπεία (τις πρώτες 48 ώρες μετά από μια μυϊκή θλάση, σε τενοντίτιδες κλπ).

Η χρήση τους έχει αρχίσει να γίνεται εκτεταμένα, καλό είναι, όμως, να αποφεύγεται της πριν από την άσκηση.

Ακόμα, κι αυτό ισχύει για όλων των ειδών τις κρέμες, δεν πρέπει να απλώνεται σε ερεθισμένες δερματικές περιοχές, ενώ αν δημιουργεί ερεθισμούς και αλλεργίες είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η χρήση τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πόδια και οι κλίσεις τους
Μία ιατρική ανάλυση για το φαινόμενο των «στραβών» ποδιών στους δρομείς
Ψυχολογικό ντοπάρισμα
Φτιάξτε τη διάθεσή σας την τελευταία εβδομάδα του αγώνα
Energy bites
Ενεργειακές μπουκιές με αμύγδαλα, κράνμπερι & ινδική καρύδα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο