Δεν έχουν μείνει πολλές μέρες μέχρι το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Για κάποιους, αυτή η πραγματικότητα αφορά στην πρώτη τους συμμετοχή σε ένα Μαραθώνιο δρόμο, για κάποιους άλλους πάλι, μπορεί να είναι η δεύτερη, η τρίτη ή η τέταρτη φορά. Ωστόσο, είτε ανήκετε στους πρωτάρηδες, είτε στους πιο έμπειρους, ο τερματισμός σε ένα Mαραθώνιο, αποτελεί μεγάλο επίτευγμα και κρύβει προσπάθεια τόσο στο χρονικό διάστημα πριν από τον αγώνα, όσο και κατά τη διάρκειά του.
Για κάποιους δρομείς, όσο πλησιάζει η μέρα του αγώνα, τα θετικά συναισθήματα θα αυξάνονται και θα νιώθουν ευφορία, θετικό άγχος και όμορφη αγωνία για τη συμμετοχή τους. Ωστόσο, για κάποιους άλλους οι αμφιβολίες, οι αρνητικές σκέψεις και το ανασταλτικό άγχος θα σωματοποιούνται με αποτέλεσμα να νιώθουν πίεση και φόβο για τον επερχόμενο αγώνα. Σε ό,τι αφορά στο άγχος πριν από τον αγώνα, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μία εβδομάδα περίπου πριν από αυτόν το γνωστικό άγχος (σκέψεις και αμφιβολίες) είναι σε υψηλότερο βαθμό από το σωματικό άγχος.
Λίγη ώρα πριν τον αγώνα, όμως, το σωματικό άγχος έχει φτάσει στα ίδια επίπεδα με το γνωστικό άγχος και γι’ αυτό παρατηρούμε συμπτώματα όπως τρέμουλο, ταχυκαρδία, αυξημένη εφίδρωση, πόνο στο στομάχι κ.ά. Θα αναλογιζόταν κανείς ότι με αυτά τα συμπτώματα μάλλον είναι αδύνατο να τερματίσει στο Μαραθώνιο. Ωστόσο, αν όλα τα παραπάνω ερμηνευτούν ως αυξημένα επίπεδα διέγερσης και δε μας καταβάλλουν, θα απολαύσουμε και θα ευχαριστηθούμε την υπερπροσπάθεια και τον τερματισμό μας στο στάδιο.
Για να φτάσετε, λοιπόν, σε αυτό που ονομάζεται Ψυχολογική Ροή και θα σας βοηθήσει στη συμμετοχή και στον τερματισμό σας στο Μαραθώνιο δρόμο, ακολουθήστε τα παρακάτω:
Πριν τον αγώνα μετατρέψτε τις αρνητικές σκέψεις και τις αμφιβολίες σας, για το αν θα τα καταφέρετε ή όχι, σε θετικές σκέψεις και συναισθήματα, για να «ανεβείτε» ψυχολογικά και να ευχαριστηθείτε το εγχείρημα.
– Φροντίστε να έχετε σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής γνωστούς και φίλους που θα σας ενθαρρύνουν με τις φωνές και τα χειροκροτήματά τους.
– Κατά τα διάρκεια της διαδρομής κάντε εναλλαγή των σκέψεων από τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας, σε οποιοδήποτε εξωτερικό γεγονός και ερέθισμα, προκειμένου να ξεχαστεί ο κάματος και η φυσική καταπόνηση.
– Οραματιστείτε τον τερματισμό στο στάδιο και παραμείνετε θετικοί σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής ότι μπορείτε να τα καταφέρετε παρά την όποια δυσκολία.
– Αξιολογείστε τις δυνάμεις σας και πείστε τον εαυτό σας ότι έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα.
– Μην φοβηθείτε να ρισκάρετε και προσπαθήστε να είστε ρεαλιστές στο τι μπορείτε να πετύχετε.
– Συγκεντρωθείτε σε αυτό που έχετε να επιτελέσετε και αποκτήστε αίσθηση ελέγχου των σκέψεων σας. Το μυαλό είναι αυτό που θα επιβληθεί στο σώμα, όταν χρειαστεί.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Δημοσίευση στο RUNNER 101, της Φρόσως Πατσού, M.Sc, Ψυχολόγου-Αθητικής Ψυχολόγου, Επιστημονικής Συνεργάτιδας Εθνικής Ομάδας Στίβου