40%
Με το 40% των Αμερικανών να λαμβάνει τουλάχιστον ένα συμπλήρωμα βιταμινών καθημερινά (δεν έχουμε ανάλογα νούμερα για την Ελλάδα, ωστόσο φαίνεται πως κι εδώ τα ποσοστά είναι σχετικά υψηλά) για τη διατήρηση της υγείας, αλλά και τη βελτίωση των επιδόσεών τους, οι ερευνητές σκέφτηκαν να μελετήσουν τελικά κατά πόσο αυτή η συνήθεια έχει ουσιαστικό και πραγματικό αποτέλεσμα.
Α, Β, C, E
Με το σκοπό αυτό το 2013 οι ερευνητές μελέτησαν 27 διαφορετικές έρευνες που είχαν συμπεριλάβει δεδομένα από 400.000 ανθρώπους που λάμβαναν είτε συμπλήρωμα πολυβιταμίνης ή άλλα συμπληρώματα όπως βιταμίνες Α, C, E και Β.
Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης αυτής έδειξαν πως κανένα από αυτά τα συμπληρώματα δεν είχε αποτέλεσμα στην προστασία από καρδιακά νοσήματα ή τον καρκίνο, ενώ δε φάνηκε να παρατείνουν τη ζωή όσων τα λάμβαναν.
2,4%
Μάλιστα, μία μελέτη που διήρκησε 19 χρόνια και είχε ως δείγμα 38.000 γυναίκες, εντόπισε πως όσες λάμβαναν κάποιο συμπλήρωμα είχαν 2,4% αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σύγκριση με αυτές που δεν λάμβαναν κάποιο συμπλήρωμα.
Β6, Β12
Πιο πρόσφατα τώρα, μία άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό, η οποία μελέτησε άνδρες που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμινών Β6 και Β12, έδειξε πως αντιμετώπισαν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν.
Φυσικά, δεν ισχύει ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι επικίνδυνα και μπορούν να βλάψουν ή ακόμα να οδηγήσουν και σε θάνατο. Δεν παρέχουν, όμως εχέγγυο, ότι θα προστατέψουν την υγεία μας, ιδιαίτερα όταν η διατροφή μας είναι πλήρης.
Για να μάθετε πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω της διατροφής πατήστε εδώ.
Η αθλητική διατροφολόγος – κλινική διαιτολόγος Ειρήνη Μπαμπαρούτση μας εξηγεί:
«Τα συμπληρώματα απλά συμπληρώνουν τη διατροφή μας, δεν αντικαθιστούν τις τροφές, δεν αποτελούν υποκατάστατό τους και δεν έχουν «μαγικές», θεραπευτικές ή άλλες ιδιότητες. Δεν είναι για όλους και γενικά οι διατροφικές οδηγίες καθιστούν σαφές ότι οι διατροφικές ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται κατά κύριο λόγο μέσω της διατροφής. Για μερικούς ανθρώπους και ειδικά για τους ασκούμενους τα συμπληρώματα μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά, στα οποία έχουν έλλειψη. Πότε χρειάζονται τα συμπληρώματα; Όταν η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη, σε ταξίδια για προετοιμασία ή για αγώνες, κατά τη διάρκεια ή μετά από ασθένεια ή τραυματισμό, όταν ο ασκούμενος καταναλώνει περιορισμένες ποσότητες τροφών (π.χ. κατά τη διάρκεια προγράμματος αδυνατίσματος) ή σε χορτοφάγους αθλητές. Θεωρητικά, λοιπόν, ορισμένα συμπληρώματα είναι ή μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμα, σε άτομα που έχουν έντονους ρυθμούς ζωής, δε διατρέφονται σωστά, έχουν πολύ αυξημένες ανάγκες και έχουν πρόβλημα στην αφομοίωση κάποιων βιταμινών, μετάλλων ή άλλων συστατικών».
Δημοσίευση στο Runner 100, στη στήλη Στα Γρήγορα / Υγεία