Η δύναμη… δίνει χρόνια!

Τα οφέλη της προπόνησης ενδυνάμωσης στην υγεία του ανθρώπου

Share

Πολλές φορές από τη συγκεκριμένη στήλη, αλλά και από άλλες στήλες ή άρθρα του RUNNER, έχουμε αναφερθεί στα ερευνητικά δεδομένα που τονίζουν τα οφέλη της αερόβιας άσκησης, και πιο ειδικά του τρεξίματος, στην υγεία του ανθρώπου. Αυτή τη φορά, ωστόσο, θα σταθούμε σε νέα δεδομένα που σχετίζονται με τα οφέλη της προπόνησης ενδυνάμωσης στη μακροζωΐα και την ποιότητα ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που εκπόνησε ερευνητική ομάδα στην Αυστραλία με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή, Εμμανουήλ Σταματάκη, και δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό κατέληξε στο συμπέρασμα πως η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι εξίσου σημαντική με την αερόβια άσκηση και δίνει χρόνια ζωής στον άνθρωπο.
Οι ερευνητές, για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, μελέτησαν τη συσχέτιση της προπόνησης δύναμης με τον κίνδυνο θανάτου, με τη χρήση μηχανημάτων, εξωτερικών βαρών ή και του βάρους του σώματος. Τα δεδομένα τους, μάλιστα, προέρχονταν από περισσότερους από 8.000 ενήλικους σε ένα μεγάλο χρονικό εύρος 14 ετών (1994-2008).

Σημαντικό αποτέλεσμα

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν κατά 23% σε όσους εκτελούσαν ασκήσεις ενδυνάμωσης συστηματικά. Μάλιστα, σε περιπτώσεις θανάτων από καρκίνο ή σχετικές ασθένειες, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 31%!

Ο ιδανικός συνδυασμός

Η αλήθεια είναι, λοιπόν, πως δεν αρκεί μόνο το τρέξιμο! Η προπόνηση ενδυνάμωσης, άλλωστε, ενισχύει το μεταβολισμό, βοηθά στην καύση θερμίδων, προάγει τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων και την υγεία των οστών και μειώνει κινδύνους από τραυματισμούς στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ο συνδυασμός αερόβιας προπόνησης και ενδυνάμωσης είναι ιδανικός για όλους και προκαλεί μία πολύπλευρη βελτίωση, τόσο στην υγεία και στην πρόληψη από τραυματισμούς, όσο και στην απόδοση.
Μην ξεχνάμε, ακόμα, πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει στους ενήλικες να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, αλλά και δύο φορές προπονήσεις ενδυνάμωσης.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Ο τίτλος της έρευνας

Does strength promoting exercise confer unique health benefits? A pooled analysis of eleven population cohorts with all-cause, cancer, and cardiovascular mortality endpoints.

Δημοσίευση στο Runner 102, στη στήλη Στα Γρήγορα / Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Summer Chicken Salad
Σαλάτα κους κους με φιλετάκια κοτόπουλου
Το ψυχολογικό φορμάρισμα
Οδηγίες για να προετοιμαστείτε ψυχολογικά λίγες εβδομάδες πριν τον αγώνα
After Race Avocado
Γουακαμόλε με μανιτάρια και αυγό ποσέ σε φρυγανισμένο ψωμί ολικής
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο