Υπάρχουν τρόποι να «δροσίσεις» το σώμα σου ώστε να βελτιώσεις την απόδοσή σου το καλοκαίρι; Κι αν ναι, ποιος είναι ο πιο αποδοτικός;
Μία ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία δοκίμασε σε 11 αρκετά προπονημένους ερασιτέχνες δρομείς 5χλμ. τρεις διαφορετικούς τρόπους να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε συνθήκες καύσωνα και τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα.
Συγκεκριμένα, οι δρομείς έτρεξαν για 20 λεπτά σε μία ήπια ένταση (70% της VO2max) σαν προθέρμανση και στη συνέχεια εκτέλεσαν ένα τεστ 3χλμ. σε διάδρομο σε θερμοκρασία 33 C.
Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας δοκίμασαν τρεις διαφορετικές μεθόδους (μία μέθοδο πριν την άσκηση, μία κατά τη διάρκεια και έναν συνδυασμό τους) ώστε να ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους για να έχουν καλύτερη απόδοση, ενώ μία φορά εκτέλεσαν τη δοκιμασία χωρίς να ακολουθήσουν κάποια από τις μεθόδους (δοκιμασία ελέγχου).
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όταν οι δρομείς κατά τη διάρκεια της άσκησης ξέπλεναν το στόμα τους (τεχνική mouth rinse) με νερό με μενθόλη και επιπλέον έριχναν νερό στο πρόσωπό τους ανά τακτά διαστήματα είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με όταν έκαναν ένα δροσερό ντους και κατανάλωναν λιωμένα παγάκια πριν από τη δοκιμασία.
Πιο συγκεκριμένα, είχαν καλύτερη απόδοση στο τεστ των 3χλμ. ενώ εμφάνιζαν χαμηλότερες θερμοκρασίες στο πρόσωπο, το οποίο βασικό δέκτη της θερμοευαισθησίας και παίζει ρόλο στην αντίδραση του οργανισμού στη ζέστη.
Γενικά, οι δρομείς όταν η θερμοκρασία που επικρατεί είναι υψηλή και έχουν να εκτελέσουν προπονήσεις σε υψηλή ένταση καλό είναι να ακολουθούν τακτικές κατά τη διάρκεια της προπόνησης που αφενός θα τους προστατέψουν από δυσάρεστες καταστάσεις (ηλίαση, υπερθερμία), αλλά και θα διατηρήσουν ή θα βελτιώσουν την απόδοσή τους.
Η μέθοδος του ξεπλύματος με νερό (mouth rinse) αποτελεί εδώ και χρόνια ενδεδειγμένο τρόπο τόσο για τη διατήρηση των επιπέδων υδάτωσης όσο και για τη γενικότερη αντίδραση στις υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται ουσιαστικά για μία διαδικασία όπου ο δρομέας “ξεπλένει” το στόμα του για λίγα δευτερόλεπτα με δροσερό νερό.
Δείτε αναλυτικά τη δημοσίευση εδώ
του Βασίλη Παπαϊωάννου,
Υπεύθυνου σύνταξης RUNNER Magazine