To τρέξιμο είναι… κολλητικό

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως όταν τρέχετε επηρεάζετε σημαντικά και τους φίλους σας να τρέξουν

Share

Έχουμε δει αρκετές φορές πως το τρέξιμο κάνει καλό στην υγεία, παρατείνει τον χρόνο ζωής και βελτιώνει την ποιότητά της. Μία πρόσφατη έρευνα όμως έρχεται να του δώσει μία ακόμα διάσταση…

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν μαζί ο καθηγητής σε τμήμα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, Σινάν Αράλ με τον Χρήστο Νικολαϊδη, μεταδιδακτορικό φοιτητή, το τρέξιμο και η άσκηση γενικότερα, αποτελεί μία κολλητική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, μετά από την ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 1.000.000 ανθρώπους, από συσκευές καταγραφής προπονήσεων αλλά και από τη δραστηριότητά τους στα κοινωνικά δίκτυα, φάνηκε ότι όταν ένας άνθρωπος τρέχει ή ασκείται πολύ πιθανόν να έχει επηρεαστεί από τους φίλους του.

Αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί πως ισχύει και για άλλες, όχι τόσο υγιεινές, δραστηριότητες, όπως η κατανάλωση αλκόολ, η υπερκατανάλωση φαγητού κ.ά.

Πιο αναλυτικά δεδομένα, τώρα, έδειξαν πως οι άνδρες τείνουν να επηρεάζονται τόσο από άλλους άνδρες όσο και από γυναίκες, ενώ οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από το ίδιο φύλο. Μάλιστα, οι άνδρες έδειξαν πως επηρεάζονται περισσότερο από την ταχύτητα, αφού προσπαθούσαν να τρέξουν πιο γρήγορα από τους φίλους τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι δρομείς με τις χειρότερες επιδόσεις επηρέαζαν περισσότερο τους φίλους τους να γίνουν κι αυτοί δρομείς, ενώ αντίθετα σπάνια οι άνθρωποι επηρεάζονται από δρομείς με καλύτερες επιδόσεις.

Από την έρευνα προέκυψαν και ενδιαφέρονται στατιστικά στοιχεία που έδειξαν πως για κάθε παραπάνω χιλιόμετρο που καλύπτει κάποιος, ενδέχεται ένας φίλος του να τρέξει 300μ. περισσότερο, ενώ με παρόμοιο τρόπο φαίνεται να επηρεάζεται η ένταση, αφού όσο πιο γρήγορα τρέχουν οι φίλοι σου, θα αυξήσεις κι εσύ τον ρυθμό που τρέχεις.

Το δυσάρεστο δεδομένο είναι πως αυτή η επιρροή φαίνεται να εξασθενεί όσο περνάει ο καιρός.

φωτό: photorun.net

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άσκηση το φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού
Ένα ακόμα από τα οφέλη της άσκησης φροντίζει για την υγεία των γυναικών
Φάκελος «Αντιφλεγμονώδη»
Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τα αντιφλεγμονώδη και τη σωστή χρήση τους
Ψυχολογική προετοιμασία μαραθωνίου
Γιατί η προετοιμασία πριν από έναν αγώνα δεν είναι μόνο η προπόνηση
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο