Το φαινόμενο των μαύρων νυχιών

Πώς να αντιμετωπίστε αλλά και να προλάβετε το φαινόμενο των μαύρων νυχιών.

Share

Στη θέα τους πολλοί τρομάζουν. Άλλοι νομίζουν ότι είναι προάγγελος κάποιου μεγάλου κακού ή μέρος ενός σοβαρού τραυματισμού. Είναι γεγονός ότι η εικόνα των μαυρισμένων νυχιών είναι κάπως τρομακτική στην αρχή, όμως, με λίγη προσοχή μπορεί να αντιμετωπίστει το πρόβλημα ενώ ακολουθώντας τις σωστές κινήσεις στο μέλλον δεν πρόκειται να επανεμφανιστούν τους. Στο κείμενο που ακολουθεί δείτε τους λόγους που τα προκαλούν, πώς να τα αντιμετωπίσετε και ό,τι πρέπει να κάνετε για να μη δείτε ποτέ να νύχια σας στα… μαύρα.

Συμπτώματα
Στην πραγματικότητα, το σκούρο χρώμα των νυχιών οφείλεται στο υγρό που εκκρίνεται από την καταστροφή των ιστών και αίμα από τη ρίζα ή τα πλαϊνά μέρη τους που έχει ξεραθεί και έχει προκληθεί από συνεχόμενα χτυπήματα (υπονύχιο μελάνωμα).
Συχνά συνοδεύεται από ερεθισμό ή και πρήξιμο, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ένα κομμάτι του νυχιού πιθανόν να έχει αποκολληθεί ή να έχει σπάσει.

Αιτίες
Η βασικότερη αιτία που το προκαλεί είναι η πίεση που ασκείται στα δάχτυλα από το παπούτσι. Κάτι τέτοιο οφείλεται σε διάφορους λόγους: είτε το παπούτσι είναι πολύ μικρό με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής πίεση και τριβή ανάμεσα σε αυτό και στα δάχτυλα, είτε είναι πολύ χαλαρό (δεν είναι δεμένα σφιχτά τα κορδόνια) και το πόδι «γλιστράει» συνεχώς μπροστά προσκρούοντας στα τοιχώματα του παπουτσιού, ενώ φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο τα νύχια να είναι πολύ μακριά. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που αφορά περισσότερο δρομείς βουνού είναι το τρέξιμο στην κατηφόρα καθώς έτσι τα πόδια πέφτουν προς τα εμπρός και προσκρούουν επαναλαμβανόμενα και με δύναμη στο μπροστινό τμήμα του παπουτσιού.
Σε κάθε περίπτωση σημαντικός παράγοντας είναι και η διάρκεια της προσπάθειας (προπόνηση ή αγώνας) καθώς χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να δημιουργηθεί το πρόβλημα.

Τρόποι αντιμετώπισης
Όταν υπάρχει κάποιο υπονύχιο μελάνωμα το οποίο δεν έχει προκαλέσει κάποια αλλοίωση στο νύχι τότε τις περισσότερες φορές υποχωρεί από μόνο χωρίς να απαιτείται κάποια παρέμβαση. Αν ωστόσο προκαλεί έντονο πόνο, ένας γιατρός μπορεί με μία απλή διαδικασία να το αφαιρέσει. Στην περίπτωση που το νύχι έχει ξεκολλήσει απαιτείται λίγο προσοχή και μία πρώτη αντιμετώπιση από εσάς. Σε πρώτη φάση, αν το νύχι είναι μακρύ προσπαθήστε με προσοχή να το κόψετε ή να το λιμάρετε ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα έρχεται σε επαφή με το παπούτσι. Σε περίπτωση που σε κάθε τρέξιμο σας νιώθετε πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή είτε μειώστε την προπόνησή σας είτε πάρτε ένα ρεπό ενώ αποφύγετε πάση θυσία να τρέξετε σε έντονα κατηφορικές διαδρομές.
Αν δεν θέλετε να χάσετε την προπόνησή σας εξασφαλίστε ότι το μέγεθος του παπουτσιού σας είναι τέτοιο ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τα δάχτυλα για να μην υπάρχουν τριβές ενώ μπορείτε ακόμα να τοποθετήσετε ένα από τα ειδικά προστατευτικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Προσοχή στο στυλ σας
Επίσης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, η ενόχληση που σας προκαλεί να αλλάξει τη δρομική σας κίνηση (τεχνική, πάτημα κτλ.) κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει με τη σειρά του κάποιον σημαντικότερο τραυματισμό στο πέλμα, στα γόνατα ή στη μέση.

Σοβαρότερες περιπτώσεις
Αν τώρα το νύχι έχει αποκολληθεί είτε πολύ είτε λίγο, αποφύγετε να το βγάλετε μόνοι σας καθώς θα πέσει όταν θα είναι έτοιμο κι ενώ θα έχει ήδη αρχίζει να δημιουργείται το νέο.
Πολλές φορές αν αφήσετε το πόδι σας για αρκετή ώρα σε ζεστό νερό ήμετά από το μπάνιο, οι περιοχές γύρω από το «νεκρό» νύχι μαλακώνουν και με μία μικρή πίεση μπορεί να αποκολληθεί έτσι ώστε να μην δημιουργεί πλέον προβλήματα. Απλά θα πρέπει να περιμένετε να μεγαλώσει ξανά.
Σε περίπτωση τώρα που ο πόνος επιμένει ή το πρήξιμο στην περιοχή είναι πολύ έντονο επισκεφθείτε έναν δερματολόγο ή έναν ποδολόγο που θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα και ενδεχομένως να σας προτείνει κι άλλες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά και πρόληψης μίας πιθανής μόλυνσης.

Προσοχή στο μέλλον
Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε παρόμοιο πρόβλημα φροντίστε πάντοτε τα παπούτσια που αγοράζετε να είναι τουλάχιστον μισό με ένα νούμερο μεγαλύτερα από αυτά που φοράτε στα πολιτικά σας. Ακόμα είναι σημαντικό να δένετε σωστά τα κορδόνια σας για να συγκρατούνται καλά τα πόδια, ενώ απαιτείται προσοχή και στη σωστή επιλογή των καλτσών που φοράτε, προτιμώντας ιδανικά δρομικές τεχνικές κάλτσες.
Τέλος, κάθε φορά που θα αισθανθείτε κάποια μικρή ενόχληση καλό θα είναι να ελέγχετε αν υπάρχει κάποιος ερεθισμός ώστε να προλάβετε τις όποιες δυσάρεστες εξελίξεις.

Συμβουλή
Αν δεν έχετε βρει ακόμα πιο είναι το κατάλληλο για εσάς νούμερο δρομικών παπουτσιών, μετρήστε μία απογευματινή ώρα, ιδανικά μετά από προπόνηση, προσεχτικά το μήκος του πέλματος σας από τη φτέρνα ως τα δάχτυλα και προσθέστε τουλάχιστον ένα εκατοστό. Αυτό είναι και το μήκος του παπουτσιού που θα πρέπει να επιλέξετε. Πολλές εταιρείες αναφέρουν εκτός από τα νούμερα και το μήκος των παπουτσιών σε εκατοστά ώστε να γίνεται ευκολότερα η σωστή επιλογή. Εναλλακτικά, εμπιστευτείτε ένα εξειδικευμένο κατάστημα για τρέξιμο.

Δημοσίευση στο Runner 64.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γυναικείοι κίνδυνοι
Πώς επηρεάζουν τα τακούνια τη στάση του σώματος
Η άσκηση μπορεί από μόνη της!
Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η άσκηση χωρίς τη βελτίωση της διατροφής μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές
Τρέξτε για μυαλό «ξυράφι»
Μία ακόμα έρευνα συνδέει το τρέξιμο με την καλή εγκεφαλική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο