Υπολογίστε την καρδιακή σας συχνότητα σε ηρεμία και προπονηθείτε σωστά Οι παλμοί ηρεμίας ενός μέσου ανθρώπου κυμαίνονται από 60 έως 100. Για έναν συστηματικό δρομέα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η καλή φυσική του κατάσταση του εξασφαλίζει σημαντικά μειωμένες τιμές καρδιακής συχνότητας τόσο στη φάση ηρεμίας όσο και κατά τη διάρκεια των διαφόρων καθημερινών δραστηριοτήτων. Έτσι, μην τρομάξετε αν μετρώντας την καρδιακή σας συχνότητα στην ηρεμία δείτε τιμές κοντά στους 60 ή και αρκετά χαμηλότερα.
Καρδιακή συχνότητα ηρεμίας
Αναφορά στον γιατρό
Το γεγονός ότι πιθανόν έχετε κι εσείς χαμηλή τιμή Καρδιακής Συχνότητας (Κ.Σ) μπορεί να προβληματίσει έναν γιατρό ο οποίος δεν γνωρίζει ότι είστε δρομέας. Για τον λόγο αυτό είναι καλό να το αναφέρετε πάντοτε σε οποιαδήποτε κλινική εξέταση, καρδιογράφημα κλπ. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό ο εξεταστής να προσπαθεί να διαγνώσει παθολογικά αίτια που προκαλούν την βραδυκαρδία.
Καλύτερη ώρα μέτρησης
Ο καλύτερος τρόπος να μετρήσετε την Κ.Σ είναι το πρωί. Αφού ξυπνήσετε, μείνετε για λίγο χαλαροί στο κρεβάτι και όταν νιώσετε εντελώς ήρεμοι υπολογίστε τους. Την ώρα αυτή η καρδιά είναι ξεκούραστη και οι παλμοί φτάνουν τις χαμηλότερες τιμές της ημέρας.
Σύγκριση τιμών – διαπίστωση κούρασης
Η συστηματική μέτρηση των παλμών θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε μία πλήρη εικόνα για την τρέχουσα κατάστασή σας. Οι υψηλές τιμές, σε σχέση με τον μέσο όρο των μετρήσεων, συνήθως υποδηλώνουν σωματική κόπωση και είναι πιθανόν να παρατηρούνται μετά από μία δυνατή προπόνηση ή αγώνα, ή μετά από μία περίοδο έντονης προπόνησης και γενικής κούρασης. Αν οι υψηλές τιμές επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χρειάζεστε ξεκούραση. Σε περίπτωση που ξεπερνούν τους 100 τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Πως να την υπολογίσετε
Εκτός από τη χρήση καρδιοσυχνόμετρου που είναι ο πιο απλός και ακριβής τρόπος υπολογισμού της Κ.Σ, μπορείτε επίσης να υπολογίσετε τους παλμούς σας ψηλαφώντας είτε την κερκιδική αρτηρία (1) του αριστερού σας χεριού είτε την καρωτιδική σας αρτηρία (2). Στην πρώτη περίπτωση τοποθετήστε τα δάχτυλά σας (δείκτη και μέσο) στο εσωτερικό του καρπού (μεταξύ του οστού και του τένοντα) πάνω από την κερκιδική αρτηρία, ενώ στη δεύτερη βάλτε τα δάχτυλά σας στη δεξιά πλευρά της καρωτίδας. Έχετε μαζί σας ένα ρολόι και μόλις εντοπίσετε τον παλμό τους μετρήστε τους για 10 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε επί 6 για να βρείτε τους παλμούς/λεπτό δηλαδή την καρδιακή σας συχνότητα. Για τους πιο… προχωρημένους υπάρχουν applications για κινητά τηλέφωνα (smartphones, androids κλπ.) όπου σας βοηθούν να υπολογίσετε τους παλμούς σας είτε τοποθετώντας το δάχτυλό σας στην οθόνη είτε με άλλους τρόπους.
Ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, ένας από τους μεγαλύτερους δρομείς όλων των εποχών, είχε μετρηθεί με 29 παλμούς ηρεμίας
Δημοσίευση στο Runner 69, στη στήλη Στα γρήγορα / Υγεία