Ανεπιθύμητος επισκέπτης

Τα αίτια της εμφάνισης της καλοκαιρινής μελαγχολίας και πώς αντιμετωπίζεται

Share

Το καλοκαίρι δεν σημαίνει πάντα και για όλους χαρά και διασκέδαση. Για κάποιους μπορεί να αποτελέσει μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία έρχονται στην επιφάνεια προβλήματα, άγχη αλλά και μελαγχολία. Ιδιαίτερα για ορισμένους δρομείς, η έλλειψη σημαντικών αγωνιστικών στόχων μπορεί να εντείνει αυτήν την κατάσταση. Δείτε πώς να τις αντιμετωπίσετε και να απολαύσετε ένα ξένοιαστο καλοκαίρι.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη το καλοκαίρι παρά τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και της θάλασσας. Το σύνδρομο εποχιακής κατάθλιψης (Seasonal Affective Disorder- SAD) είναι συχνότερο κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της μειωμένης παραγωγής βιταμίνης D από την έλλειψη φωτός.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η έναρξη του καλοκαιριού δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος το οποίο σχετίζεται κατά πολύ, κυρίως για όσους δεν γυμνάζονται και διαθέτουν κάποια περιττά κιλά, με την εικόνα του σώματος και με αλλαγές στο επίπεδο των ορμονών (σεροτονίνη και μελατονίνη).

Σε ό,τι αφορά στους δρομείς, η μείωση ή και η παντελής έλλειψη αγωνιστικών υποχρεώσεων καθώς, επίσης, και η αποχή που επιβάλλεται να κάνουν μετά και την ολοκλήρωση της ανοιξιάτικης αγωνιστικής περιόδου, εντείνουν τα συμπτώματα της κακής διάθεσης καθώς η έλλειψη αγωνιστικού στόχου μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε απώλεια κινήτρου και σε αίσθημα ματαίωσης.

Η εποχική κατάθλιψη φαίνεται να έχει βιολογικό υπόβαθρο, ωστόσο, στις μέρες μας οι οικονομικές δυσκολίες οι οποίες περιορίζουν ή ακόμα και απαγορεύουν τις διακοπές εντείνουν τη θλίψη και τη μελαγχολία. Τα συνήθη συμπτώματα δεν διαφέρουν κατά πολύ από εκείνα της κατάθλιψης και εντοπίζονται στις αλλαγές των συνηθειών στον ύπνο και στη διατροφή, στη διάθεση και στα συναισθήματα. Επιπλέον η μειωμένη συγκέντρωση και προσοχή καθώς, επίσης, και οι αρνητικές σκέψεις και η χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύουν την κατάσταση. Το άτομο που βιώνει εποχική – καλοκαιρινή κατάθλιψη αισθάνεται ακόμη μεγαλύτερο το βάρος της μελαγχολίας του, βλέποντας ανθρώπους γύρω του οι οποίοι χαίρονται τον ήλιο, τη θάλασσα και την καλοκαιρινή αύρα, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να βιώσει τίποτα από τα παραπάνω με αποτέλεσμα να απομονώνεται ακόμη περισσότερο.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η ίδια η εποχή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
• Ο ήλιος
• Η σωστή διατροφή αλλά και
• Η υιοθέτηση άσκησης
είναι σημαντικοί παράγοντες που θα μας βοηθήσουν στο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της κατάθλιψης.

Η άσκηση είναι λύση

Οι δρομείς το γνωρίζουμε καλά, ότι οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι εκείνες που θα μας φτιάξουν τη διάθεση και θα μας βοηθήσουν στη θετική σκέψη και στην αποβολή των αρνητικών συναισθημάτων. Επιπλέον, με την άσκηση η εικόνα του σώματος θα βελτιωθεί με αποτέλεσμα να αλλάξει η διάθεσή μας. Ωστόσο, και αυτό ισχύει κυρίως για όσους δεν έχουν εντάξει ακόμα το τρέξιμο στη ζωή τους, η υιοθέτηση κάποιας μορφής άσκησης δεν θα πρέπει να αποσκοπεί μόνο στη μείωση των κιλών και στη βελτίωση της αισθητικής όψης του σώματος.

Επιλέξτε αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες σας ικανοποιούν και σας κάνουν να αισθάνεστε ευεξία, και όχι αναγκαστικά εκείνες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε πιο γρήγορα. Προσπαθήστε να βρίσκεστε σε μέρη που σας κάνουν να νιώθετε ευχάριστα και ξένοιαστα, με αρκετό ήλιο και αέρα (π.χ. πάρκα, πλατείες, παραθαλάσσιους προορισμούς κ.ά.).

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Με τη βοήθεια της διατροφής

Υιοθετήστε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα ανταποκρίνεται στις ενεργειακές σας ανάγκες και στην κάλυψη πιθανών ορμονικών προβλημάτων λόγω υποθυροειδισμού, ο οποίος πολλές φορές ενοχοποιείται για την ύπαρξη καταθλιπτικής διάθεσης.

Βγείτε έξω

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες τις οποίες είχατε αφήσει στην άκρη λόγω του χειμώνα (π.χ. την περιποίηση του κήπου ή την παρακολούθηση ψυχαγωγικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων). Οι υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής, όπως, το τρέξιμο, το ποδήλατο και το περπάτημα με κύριο σκοπό την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση των συμμετεχόντων μέσα από τη δια βίου άσκηση επειδή δεν δημιουργούν προσδοκίες για υψηλές επιδόσεις, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη.

Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον θα σας δώσει τη δυνατότητα να εστιάσετε στο συναίσθημά σας, να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας, να ξεπεράσετε τους φόβους σας, καθώς, επίσης, και να αναπτύξετε την κοινωνικότητάς σας. Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια από ειδικευμένους ανθρώπους στα θέματα που μας απασχολούν και να μη χρονοτριβούμε αφήνοντας το πρόβλημα να διαιωνίζεται και να μας πιέζει ολοένα και περισσότερο.

Δημοσίευση στο Runner νο 81, της Φρόσως Πατσού, Μ.Sc, Ψυχολόγος – Αθλητική Ψυχολόγος, www.idealpsychology.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καρδιά του αθλητή
Οι προσαρμογές της καρδιάς στα διάφορα είδη άσκησης
Η άσκηση βοηθά το μυαλό των εφήβων
Μία νέα έρευνα αποδεικνύει πως η άσκηση βελτιώνει άμεσα την αντίληψη των παιδιών
Η αξία της προσωπικής μας αίσθησης της κόπωσης
Μία νέα έρευνα ενισχύει την αξία της προσωπικής μας αίσθησης της κόπωσης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο