H άσκηση δεν φτάνει!

Νέα δεδομένα για την υγεία βάζουν στο εδώλιο την καθιστική ζωή

Share

Τελικά ούτε η συστηματική άσκηση είναι ικανή από μόνη της να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής στην υγεία μας. Μία πρόσφατη έρευνα ομάδας καθηγητών από τον Καναδά ισχυρίζεται πως ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος ή ο διαβήτης ακόμα και για ανθρώπους που ασκούνται συστηματικά 30-60 λεπτά την ημέρα!

Γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά πως η συστηματική άσκηση επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας και συμβάλλει σημαντικά στην προστασία μας από σοβαρές ασθένειες, όποια κι αν είναι η ηλικία μας. Μία πρόσφατη έρευνα όμως έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στις αιτίες που προκαλούν αυτές τις ασθένειες και να αναδείξει τη σημαντικότητα του τρόπου ζωής που ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας για την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια της ζωής μας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου University Health Network του Τορόντο με επικεφαλής τον υποψήφιο Διδάκτωρ Άβι Μπίσβας,μετά από την ανάλυση 47 διαφορετικών ερευνών που έγιναν σε όλο τον κόσμο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο καθιστικός τρόπος ζωής μέσα στην ημέρα είναι αυτός που αυξάνει σημαντικά την εμφάνιση του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιακών επεισοδίων αλλά ακόμα και του θανάτου.

Ούτε οι αθλητές δεν…γλυτώνουν
Το ξεχωριστό αποτέλεσμα της έρευνας, ωστόσο, είναι πως το δεδομένο αυτό φάνηκε να ισχύει ακόμα και για τους ανθρώπους που αθλούνται συστηματικά, οι οποίοι όμως, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με αυτούς γυμνάζονται ελάχιστα ή καθόλου. Επομένως, το να γυμνάζεται κανείς ακόμα και έντονα για 30 λεπτά και μετά για τις 23,5 ώρες της ημέρας να κάθεται μπορεί να μειώνει τους κινδύνους της υγείας όμως δεν τους απομακρύνει εντελώς. Μάλιστα αναφέρθηκε πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη ώστε να διαπιστωθεί πόση ακριβώς πρέπει να είναι η άσκηση ώστε να εξαλείψουν εντελώς οι αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής.

Στην πράξη
Αυτό που προτείνει ο καθηγητής είναι αποφεύγουμε να καθόμαστε συνεχόμενα για πάνω από 60 λεπτά την ημέρα καθώς αυτή η συνήθεια είναι που ανεβάζει σημαντικά τους κινδύνους. Για τον λόγο αυτό προσπαθήστε όταν βρίσκεστε στο γραφείο να σηκώνεστε και να περπατάτε για 2-3 λεπτά κάθε, τουλάχιστον, μία ώρα. Με την ίδια λογική όταν παρακολουθείτε τηλεόραση επιδιώξτε να σηκώνεστε και να περπατάτε ή να εκτελείτε ήπιες ασκήσεις την ώρα των διαφημίσεων ώστε να αποφύγετε να μείνετε καθιστοί και άπραγοι για πολύ ώρα.

Δημοσίευση RUNNER 80

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλκοόλ και τρέξιμο
Η επίδραση της λήψης αλκοόλ στην απόδοση αλλά και την αποκατάσταση
Ψυχολογική προετοιμασία μαραθωνίου
Γιατί η προετοιμασία πριν από έναν αγώνα δεν είναι μόνο η προπόνηση
Προστασία αθλητών από τον ήλιο από την La Roche-Posay
Η La Roche-Posay δείχνει το δρόμο στους αθλητές για την καλύτερη προστασία τους από τον ήλιο. Μάθε τα 3 βήματα, σώσε το δέρμα σου & προστάτεψε τον συναθλητή σου!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο