Για να ξέρεις που βαδίζεις

Ο Γιώργος Ψαρογιάννης μας αναλύει τη χρησιμότητα και της εφαρμογές που έχει το ψηφιακό πελματογράφημα.

Share

Κάθε αθλητική εταιρία χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο καλούπι για την κατασκευή κάθε μοντέλου της. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή του παπουτσιού στο «μέσο» πέλμα. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που η μορφολογία του πέλματος παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες ή στην περίπτωση που υπάρχουν ανατομικά ή άλλης φύσης προβλήματα; Ζητήσαμε τη γνώμη ενός ειδικού σε θέματα φυσιοθεραπείας, του Γιώργου Ψαρογιάννη, ο οποίος έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα τραυματισμών που συμβαίνουν σε δρομείς, αφού είναι και ο ίδιος δρομέας και μάλιστα ενεργός (θα συμμετάσχει στον τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανωμάλου Δρόμου).
Kατανόηση
Τον επισκεφθήκαμε στο φυσιοθεραπευτήριό του, όπου μας εξήγησε τι είναι και πώς λειτουργεί ο πελματογράφος. «Ο ψηφιακός πελματογράφος είναι ένα σύστημα απεικόνισης της ανατομικής μορφολογίας του πέλματος και επιπλέον της κατανομής των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση. Η ανάλυση και η σωστή αξιολόγηση των παραπάνω δεδομένων σε συνδυασμό με την εμπειρία του φυσιοθεραπευτή οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση καταστάσεων, που αφορούν παθήσεις των πελμάτων και της σπονδυλικής στήλης» μας εξηγεί ο κύριος Ψαρογιάννης. Και συνεχίζει λέγοντας ότι, «έτσι υπάρχει η δυνατότητα διορθωτικής παρέμβασης με την κατασκευή εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων για κάθε ασθενή, με σκοπό τη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει». Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής. Αρχικά ο αθλητής στέκεται (στατική ανάλυση) πάνω στην ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία διαθέτει 2.340 αισθητήρες και οι οποίοι καταγράφουν λεπτομερώς την πίεση που ασκείται στην επιφάνεια του πέλματος. Η ψηφιακή πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή και μέσω ειδικού λογισμικού τα αποτελέσματα των μετρήσεων μετατρέπονται σε ψηφιακή εικόνα. Έτσι, υπολογίζεται η επιφάνεια στήριξης και αναλύεται η σταθερότητα του αθλητή. Στη συνέχεια, ο δρομέας βαδίζει πατώντας πάνω στην πλατφόρμα (δυναμική ανάλυση) καταγράφοντας αυτήν τη φορά νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που πατά το πέλμα. Ο χρόνος της επαφής με το έδαφος, η μέγιστη πίεση καθώς και η κάθετη συνιστώσα του βάρους αποτελούν σημαντικά στοιχεία, έτσι ώστε να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των δύο ποδιών.
H επιστήμη δίνει τις λύσεις της
Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί η εξέταση και ενημερωθεί ο αθλητής για την κατάσταση του πέλματός του αλλά και για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, προτείνεται η κατασκευή ειδικών ορθωτικών πάτων, οι οποίοι μπορεί να είναι για ολόκληρο το πέλμα ή για τα 3/4 αυτού. Το υλικό κατασκευής τους είναι από πολυμερές υλικό EVA και σε αυτό δημιουργούνται ζώνες ανακούφισης ή στήριξης ανάλογα με την κατανομή των πιέσεων στο πόδι. Επιπλέον, είναι υπενδεδυμένα με αντιμυκητιακό υλικό, πλένονται και αερίζονται χάρη στη μικροδομή τους μην επιτρέποντας την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων.
Πότε να το κάνω;
Οι κυριότερες περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται να πραγματοποιηθεί πελματογράφημα για την κατασκευή ορθωτικών πάτων είναι οι ακόλουθες:
1. Πόνοι στη φτέρνα (άκανθα φτέρνας)
2. Κοιλοποδία, πλατυποδία, ραιβοποδία, κλπ.
3. Τενοντίτιδες
4. Πόνοι στο μετατάρσιο
5. Κάλοι
6. Ανισοσκελία
7. Οσφυαλγία
8. Πελματιαία απονευρωσίτιδα
9. Σκολίωση
10. Νεύρωμα Morton
11. Παραμορφωτική αρθρίτιδα
12. Παρατεταμένη ορθοστασία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βελτίωση είναι στο χέρι σας!
Τα χέρια σας είναι τα… μυστικά κέντρα ελέγχου της θερμοκρασίας!
Don't drink and run
Η επίδραση του αλκοόλ στην αθλητική απόδοση
Beef steak
Μοσχαρίσια μπριζόλα στη σχάρα, μαριναρισμένη με πορτοκάλι & ακτινίδιο και πράσινη σάλτα μαϊντανού
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο