Πολύτιμη πληροφορία

Η γνώση ορισμένων χαρακτηριστικών μίας τροφής μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πληροφορία, τόσο για την ένταξή της στη διατροφή μας, όσο και για τον καθορισμό του τρόπου, αλλά περισσότερο του χρόνου λήψης της.

Share

Η γνώση ορισμένων χαρακτηριστικών μίας τροφής μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πληροφορία, τόσο για την ένταξή της στη διατροφή μας, όσο και για τον καθορισμό του τρόπου, αλλά περισσότερο του χρόνου λήψης της. Ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής είναι ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά και είναι γεγονός ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν καταλάβει ακόμα τη σημασία του γλυκαιμικού δείκτη και πώς μπορεί να βοηθηθούν από αυτόν, ώστε να κάνουν πιο σωστές επιλογές στη διατροφή τους. Το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα στο θέμα αυτό και μπορούμε να βασιστούμε σε αυτήν για τις καθημερινές διατροφικές μας επιλογές.
Τι είναι
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας απόλυτος αριθμός που προκύπτει από τη σύγκριση της ταχύτητας απορρόφησης μιας ποσότητας υδατανθράκων από μια τροφή σε σχέση με τη «μέγιστη τιμή», που δεν είναι άλλη από την απορρόφηση της γλυκόζης. Για να εκτιμηθεί χορηγούνται από το στόμα 50 γραμμάρια γλυκόζης και μετά από 2 ώρες γίνεται μέτρηση της ποσότητας γλυκόζης στο αίμα. Στη συνέχεια, χορηγούμε ποσότητα οποιουδήποτε γεύματος με περιεκτικότητα 50 γραμμαρίων υδατανθράκων (σε οποιαδήποτε μορφή) και μετράμε πάλι τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Συγκρίνοντας αυτούς τους αριθμούς βγαίνει ο γλυκαιμικός δείκτης. Η μέγιστη τιμή του γλυκαιμικού δείκτη είναι αυτή της γλυκόζης και είναι 100, ενώ μειώνεται ανάλογα με το είδος της τροφής. Γενικά, τροφές με γλυκαιμικό δείκτη πάνω από 70 θεωρούνται τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, τροφές με 56-69 μεσαίου και τροφές με γλυκαιμικό δείκτη κάτω από 55 θεωρούνται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως οι συνθήκες αποθήκευσης, ο τρόπος μαγειρέματος, η εποχή της συλλογής και οι συνδυασμοί γευμάτων. Έτσι για παράδειγμα, ο γλυκαιμικός δείκτης για τα μακαρόνια είναι χαμηλός όταν είναι al dente, αλλά όταν έχουν μαγειρευτεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προοδευτικά αυξάνει.
Πόσο πρέπει να είναι ο γλυκαιμικός δείκτης για καλύτερη υγεία
Όποιο στόχο και αν έχετε στη διατροφή σας, είτε απώλεια βάρους, είτε υγεία, οι τροφές που επιλέγετε πρέπει να έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό εξασφαλίζει:
– Καλύτερο έλεγχο του βάρους
– Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη
– Καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς
– Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιοπάθειας
– Έλεγχο της χοληστερίνης
– Βελτίωση της αντοχής (προφανώς μαζί με την κατάλληλη προπόνηση!) Όλα αυτά είναι τα οφέλη της κατανάλωσης τροφών με χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Ποια δημητριακά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Τα δημητριακά που καταναλώνουμε το πρωί δεν πρέπει να τα βλέπουμε ως φάρμακο και να επιλέγουμε τα πιο υγιεινά. Το πρωινό πρέπει να είναι μια καθημερινή απόλαυση και όχι ένας καταναγκασμός για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Άρα, είμαστε τυχεροί, γιατί τα περισσότερα δημητριακά έχουν μέτριο ή χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Είδος Δημητριακών Γλυκαιμικός δείκτης
Δημητριακά βασισμένα στο ρύζι 80-90
Δημητριακά βασισμένα στο καλαμπόκι (corn flakes) 80-90
Δημητριακά βασισμένα στο σιτάρι 60-70
Δημητριακά βασισμένα στο πίτουρο (bran) και ολικής άλεσης 50-60
Δημητριακά βασισμένα στη βρώμη 50-60
Μούσλι 50-60

Από τον πίνακα συμπεράνουμε, ότι τα δημητριακά που βασίζονται στο σιτάρι, το πίτουρο, την βρώμη καθώς και το μούσλι ενδείκνυται για το πρωινό μας γεύμα καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ειδικά τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν την ιδανικότερη λύση για ένα σωστό και υγιεινό ξεκίνημα της ημέρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαλειμματική... διατροφή
Μπορεί η νηστεία με διαλείμματα να συμβάλει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους στους δρομείς;
Σόδα: ο εχθρός της κούρασης
Η επίδραση της σόδας στην αθλητική απόδοση
Υπογλυκαιμία
Μάθετε πώς να προλαμβάνετε ή να αντιμετωπίζετε έναν ύπουλο δρομικό κίνδυνο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο