COVID-19 και δρομείς. Πόσο τους επηρεάζει;

Ποια η σχέση της COVID-19 και των τραυματισμών στους δρομείς;

Share

Μπορεί η νόσηση με COVID-19 να επηρεάσει τους δρομείς;

Αυτή την απάντηση κλήθηκαν να δώσουν ερευνητές, κυρίως από το Ιράν, οι οποίοι ασχολήθηκαν περισσότερο με τα κινηματικά χαρακτηριστικά (κίνηση σκελών, λειτουργία μυών κατά το τρέξιμο κλπ.) σε δρομείς.

Η έρευνα

Η έρευνα που έχει προδημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Gait & Posture προσπάθησε να αναλύσει τις διαφορές στην κινηματική ανάλυση και στην ενεργοποίηση των μυών ερασιτεχνών δρομέων.

Χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές ομάδες, μία με δρομείς που είχαν περάσει COVID-19 και μία με δρομείς που είχαν παραμείνει “υγιείς” το διάστημα της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα ενός δείγματος 40 δρομέων ηλικίας 20-30 ετών έδειξαν ότι υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στις ομάδες όσων είχαν νοσήσει και των “υγιών” που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιο τραυματισμό σε δρομείς που προπονούνται συστηματικά.

Συνεπώς συστήνουν σε δρομείς με νόσηση να ασχοληθούν περισσότερο με την ενδυνάμωση των κάτω άκρων, και να εκτελούν ασκήσεις ισορροπίας ώστε να επανέλθουν και να εξομαλύνουν τις όποιες διαφορές.

Η αξιολόγηση των παραμέτρων έγινε με δυναμοδάπεδο, ενώ έγιναν και ηλεκτρομυογραφήματα κατά την άσκηση σε μυικές ομάδες που συμμετέχουν στο τρέξιμο (γαστροκνήμιο, πρόσθιο κνημιαίο, δικέφαλο μηριαίο, ημιτενοντώδη, ορθό μηριαίο, πλατύ μηριαίο, μέσο γλουτιαίο κ.ά.).

Φυσικά, οι ερευνητές δεν υποστηρίζουν απαραίτητα ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα οφείλονται στον ίδιο τον ιό, αλλά περισσότερο στις ημέρες αποχής από την προπόνηση που αναγκάστηκαν να υποστούν οι δρομείς που είχαν νοσήσει.

Με βάση αυτό οι οδηγίες τους για προσοχή στην επαναφορά αφορούν όλους όσοι πέρασαν αρκετό διάστημα αποχής από το τρέξιμο.

Το πρόβλημα; Η περιορισμένη φυσική δραστηριότητα

Οι ερευνητές πάντως τονίζουν πως η απραξία που βίωσαν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λόγω καραντινών επηρέασε αρνητικά τη λειτουργία των περισσότερων λειτουργικών συστημάτων (καρδιαναπνευστικό, νευρομυϊκό κλπ.) λόγω του περιορισμού της φυσικής δραστηριότητας.

Τρέξιμο στο βουνό ή στην άσφαλτο; Δείτε τι υποστηρίζει μία νέα έρευνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Lasagne for runner
Λαζάνια με κίτρινη κολοκύθα, σπανάκι και καρύδια Μία εναλλακτική πρόταση στο αγαπημένο πιάτο ζυμαρικών
Τι τρέχει με το σίδηρο;
Η λεγόμενη «αναιμία των δρομέων» έχει αποτελέσει αρκετά ευρύ αντικείμενο έρευνας και συζητήσεων. Ποιος όμως είναι ο ρόλος του σιδήρου και πόσο πραγματικά χρειαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων; Διαβάστε το άρθρο του Δημήτρη Κουρέτα και μάθετε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το σίδηρο και τη σχέση του με την άσκηση.
Πέτυχε τον στόχο σου: Νιώσε καλύτερα
Γιατί η άσκηση και το τρέξιμο μπορούν να αποτελέσουν σταθερή πηγή ευεξίας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο