Οι ΜΕΘ έχουν… αλλεργία στην άσκηση

Έρευνα συνδέει την έλλειψη άσκησης με τις επιπτώσεις του Covid-19

Share
Ο γιατρός συστήνει την άσκηση

Σίγουρα, οι περισσότεροι οι δρομείς συνεχίζουν να τρέχουν την εποχή της πανδημίας. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που εγκατέλειψαν την άσκηση γενικότερα, κάτι που τους ώθησε και η πραγματικότητα με το κλείσιμο των γυμναστηρίων.

Μήπως, όμως, η δεύτερη κατηγορία κάνει τελικά μεγαλύτερο κακό στην υγεία της απ’ όσο πιστεύει;

Η έρευνα

Μία σημαντική έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «British Journal of Sports Medicine», που ασχολείται με θέμα αθλητιατρικής.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει τη συσχέτιση των αυξημένων εισαγωγών σε ΜΕΘ ή και θανάτων από Covid-19 με την απουσία φυσικής δραστηριότητας.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Robert Sallis του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente Southern California (KPSC) στις ΗΠΑ. Μαζί με τους υπόλοιπους ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 48.440 ασθενών που είχαν νοσήσει από Covid-19 από την 1η Ιανουαρίου ως τις 21η Οκτωβρίου του 2020.

Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 47 έτη, με μέσο όρο δείκτη μάζας σώματος 31* (που υποδεικνύει παχυσαρκία). Ακόμα, οι μισοί ασθενείς δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, το 18% είχε ένα χρόνιο νόσημα, ενώ οι υπόλοιποι (32%) δύο ή περισσότερα χρόνια νοσήματα.

Όλοι οι ασθενείς ταξινομήθηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη φυσική τους δραστηριότητα την τελευταία διετία: αδρανείς (με δραστηριότητα 0-10 λεπτών ανά εβδομάδα), μέτριας δραστηριότητας (11-119 λεπτά δραστηριότητας ανά εβδομάδα) και δραστήριοι (με πάνω από 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας ανά εβδομάδα).

Από το δείγμα των ασθενών το 15% ανήκαν στους αδρανείς, το 7% στη δραστήρια ομάδα, ενώ η πλειοψηφία (78%) στη μεσαία κατηγορία.

Οι αριθμοί… απαιτούν αφύπνιση

Σύμφωνα με την έρευνα όσοι ασκούνταν αρκετά είχαν μειωμένη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά ή να φτάσουν ακόμα και στο θάνατο. Αντιθέτως οι αδρανείς είχαν υπερδιπλάσιο ποσοστό να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε ΜΕΘ και έως και 2,5 φορές περισσότερο κίνδυνο να πεθάνουν.

Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα, αν και οι αριθμοί τους μικρότεροι, ακόμα και με σύγκριση των αδρανών με την κατηγορία της μέτριας φυσικής δραστηριότητας. Έτσι οι αδρανείς σε σύγκριση με αυτή την ομάδα είχαν κατά 20% μεγαλύτερη πιθανότητα για περίθαλψη, 10% μεγαλύτερο κίνδυνο για εισαγωγή σε ΜΕΘ και 32% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου.

Για να τρέξεις μακριά από τον Covid-19… απλά, τρέξε!

Ο Robert Sallis αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα πρέπει να αφυπνίσει τις Αρχές και να ωθήσουν τον κόσμο, συμπληρωματικά των εμβολίων και των υπόλοιπων μέτρων ασφαλείας, προς έναν δραστήριο τρόπο ζωής, αν θέλουν να αποφύγουν τις σοβαρές επιπλοκές του Covid-19. Πρόσθεσε ακόμα ότι η τακτική άσκηση προσφέρει καλύτερο καρδιοαναπνευστικό σύστημα, ενώ βελτιώνει και το ανοσοποιητικό.

* Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) υπολογίζεται από τον τύπο:
βάρος διά ύψος στο τετράγωνο.
Όταν το αποτέλεσμα είναι κάτω από 18,5 το άτομο θεωρείται λιποβαρές.
Για τιμές από 18,5-24,9 το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος
Από 25-29 το άτομο θεωρείται υπέρβαρο
Τιμές από 30-34 δείχνει παχυσαρκία (1ης τάξης)
Τιμές από 35-39,9 σοβαρή παχυσαρκία
Από 40-49,9 νοσογόνος παχυσαρκία.
Τέλος, τιμές πάνω από 50 δείχνουν κακοήθη παχυσαρκία.

Για να δείτε προπονητικά προγράμματα για όλες τις αποστάσεις πατήστε εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι τα συμπληρώματα η λύση;
Μία εκτεταμένη έρευνα μας δίνει χρήσιμα συμπεράσματα για τη λήψη τους, ενώ η Ειρήνη Μπαμπαρούτση μας εξηγεί πότε πρέπει να τα προτιμούμε
Τρέξιμο: το καλύτερο φάρμακο που εφευρέθηκε ποτέ!
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου τονίζει τα οφέλη του τρεξίματος στον οργανισμό
Πρώτη φορά Μαραθώνιος
Ψυχολογικός οδηγός για τους πρωτάρηδες
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο